Et annerledes stykke krigshistorie

23.12.2009
Et annerledes stykke krigshistorie
Rød partisan

ANMELDELSE: "Rød patriot" er et annerledes stykke krigshistorie, noe så sjeldent som beretningen fra en russisk partisan.

Moskovitsjen Nikolai I. Obrynba visste ikke helt hva han gjorde da han vervet seg frivillig til fronttjeneste da tyskerne angrep sovjetunionen. Han hadde latt seg forføre av den sovjetiske propagandaen, hvor det ble sagt at man enkelt kunne kaste tyskerne ut av landet. Uten uniformer, uten våpen og uten militærtrening bar det i vei til fots til fronten. Obrynba og hans medsoldater fikk etterhvert litt utstyr, for så å bli kastet ut i kamphandlinger. Det gikk som det måtte gå: Avdelingen ble oppløst og Obrynba tatt til fange av nazistene.

Skildringen fra de tyske fangeleirene er særdeles sterk kost. Obrynba jobbet før krigen som kunstner og propagandist, og har utvilsomt ordet i sin makt. Detaljene han serverer fra fangenskapet er så krystallklare at leseren får et tydelig bilde av hva som foregikk innenfor piggtrådsperringene. Fangene ble nær sultet ihjel, og måtte jobbe knallhardt for den lille føden de fikk. De sanitære forholdene var ufattelige. Kun en gang pr. dag fikk man lov til å gå på toalettet. Kroppsvask var bare tillatt en gang pr. uke, og da under et knallhardt tidsprogram. Inne i leiren var det ikke et eneste gresstrå, mens utenfor piggtråden var det den grønneste og frodigste sommer i manns minne.

Medfangene døde som fluer. Det som redder Obrynbas liv var at han var kunstner - en egenskap de tyske vaktene visste å sette pris på. Han gikk nærmest i tyskernes tjeneste, og malte portretter av vakter, leirkommandanter og deres familier. Som takk fikk han ekstra matrasjoner og ikke minst større bevegelighet innenfor leirregimet. Denne tilliten utnyttet han til å flykte, og det tok ikke lang tid før han kunne slutte seg til de lokale partisanene for å ta del i motstandskampen.

Partisanenes virke i det tyskokkuperte Russland er ikke så veldig kjent i Norge. Den norske motstandsbevegelsen fremstår som søndagsskolebarn i forhold. Partisanene viste ingen nåde, verken for tyske soldater eller overløpere. Heller ikke egen sivilbefolkning ble spart; hus, skolebygninger, fabrikker og matforråd ble ødelagt i det vi kjenner som den brente jords taktikk. Og hele virksomheten er dokumentert med både tekst og tegninger i Obrynbas "Rød partisan".

BOKFAKTA:
Rød partisan
bak nazistenes linjer
(Red partisan)
Forfattere: Nikoláj I. Obrynba,
Petter Natvig (oversetter)
ISBN: 9788282110846
Forlag: Vega forl.
Språk: Bokmål
Format: Innbundet
Trykket: 2009
Utgitt: 2009
Sider: 329
Nivå: Voksen

Gert Larsen

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Gert Larsen, Rød partisan,

Nyheter

Dikt om sorgens ansikter

Dikt om sorgens ansikter

Den 3. januar var en helt vanlig dag. Helt ...

Bilder og dikt

Bilder og dikt

Helle Enger er aktuell med boka «Søster ...

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Anmeldelser

Slag-Bjørn

Slag-Bjørn

Journalist Bjørn Gjellums kamp fra å ...

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...