Sterkt om familietragedie

31.10.2010
Sterkt om familietragedie
Livet etter skuddene

ANMELDELSE: Familietragedier er uforståelige for de som blir sittende igjen etterpå. Noen ganger får man heller ikke et klart svar på hva det var som egentlig skjedde eller hvorfor. Hva kan grunnen være til at noen velger å ta et slikt skritt, hvorfor velger en pappa å ta med seg sin ektefelle gjennom en årrekke inn i døden, og dermed etterlate sine egne barn i sjokk og sorg?

"Jeg hater ham som drepte min mor. Men hvordan kan man tillate seg å hate sin mors morder når det er ens egen far som har gjort det?"

Det er snakk om en pappa som forfatteren og de andre søsknene hennes også har mange gode minner om. Som var omsorgsfull og ressurssterk, som stilte opp som lege for sine sambygdinger selv på fritiden og som var godt likt av alle. Men også en pappa som de gradvis hadde savnet og mistet over lengre tid, etter hvert som pillemisbruket ekskalerte og forandret ham. Pappa var ikke lenger den gode gamle, og familielykken svant også bort.

"Fremdeles er jeg utrolig sint på pappa - det kommer jeg nok alltid til å være. Men av og til, når jeg er modig nok, tillater jeg meg å føle på savnet. For jeg savner pappa. [...] Jeg skulle ønske jeg kunne gi noen helt andre skylden for det som har skjedd. Tenk om det hadde vært en helt fremmed som hadde drept mamma og pappa, da hadde vi kanskje ikke mistet så mye."

Gjennom barndomsminner, tilbakeblikk i ettertid, nedturer, frustrasjon, samhold og etterpåklokskap tegnes bildet av "doktorfamilien", tragedien, tiden etterpå og veien tilbake til hverdagen nyansert og sikkert opp. Forfatteren greier til tross for det sørgelige og alvorlige temaet å formidle framtidshåp og positiv tenkning. Naturligvis sørger man dypt når man mister sine foreldre på en slik måte, og man går igjennom et følelsesmessig kaos med savn, kjærlighet, skyld og hat i tiden som følger. Men livet må gå videre, det kommer dager med latter, lykke og glede etter slike hendelser også - tross alt.

Livet etter skuddene er en personlig, usentimental og sterk beretning om en familietragedie. Den setter ord på en ufattelig og opprørende situasjon, et vanskelig tema som det kan være vanskelig å snakke om. Boka kan dessuten være en påminner for oss andre og brukes som et verktøy når det gjelder å bry seg og å støtte de som rammes av tragedier og sorg. Det går rett og slett på det å være et medmenneske, og strekke ut en hånd når noen trenger det mest.

"Jeg har mange ganger fått spørsmålet: "Men hva kan jeg gjøre? Hvordan kan jeg endre noe for et menneske som har mistet noen?" Svaret mitt til dem er: Bry deg. Vær tilgjengelig og oppmerksom. [...] Jeg er glad for alle som har hjulpet meg med å finne tilbake til gleden og til det livet jeg nå har. Av hele mitt hjerte: Takk til alle som har brydd seg!"

BOKFAKTA:
Livet etter skuddene
Forfatter: Liselotte Haugsnes
ISBN: 9788251635561
Forlag: Schibsted
Språk: Bokmål
Format: Innbundet
Trykket: 2010
Utgitt: 2010
Nivå: Voksen

Tone Lilleenget By (www.tonesbokside.net)

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Tone Lilleenget, Livet etter skuddene,

Nyheter

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

Anmeldelser

Gråt Treblinka

Gråt Treblinka

Av og til blir en bok meg for meget. Innholdet ...

Mer og mye å lære om imperialismen

Mer og mye å lære om imperialismen

Som et spennende alternativ til våren ...

India - “a never ending story”

India - “a never ending story”

Hva skal vi si om det veldige landet India? ...

Oppbruddsteologi og sosialetisk vekkelse ble viktige elementer for resten av livet

Oppbruddsteologi og sosialetisk vekkelse ...

Den sosialetiske vekkelsen i Norge kaster ...

Sjelden innsikt i gasskamrenes virkelighet og brutalitet

Sjelden innsikt i gasskamrenes virkelighet ...

Det kan hende at Filip Müllers bok «Sonderbehandlung» ...