Nice reiseguide for New York

03.06.2013
Nice reiseguide for New York
NEW YORK

ANMELDELSE: I over 40 år har jeg vært på reise rundt om i verden; for 35 år siden var jeg første gang i New York – uten noe som helst slags form for reiseguide eller parlør.

Nå foreligger det en nydelig guide om New York som ikke bør gå den amerikareisende forbi. Særlig bedre er det neppe mulig å lage det for at den reisende skal få et best mulig inntrykk av hvilke muligheter det er og hva man kan opplevde og være med for å få best mulig utbytte av flyturen over Atlanterhavet.

”New York – 100 unike opplevelser” heter denne 168 siders boken av Knut Olav Åmås og Knut Aastad Bråten. Selvsagt er ikke opplevelsene ”unike” som sådan, men boken beskriver hva du kan oppleve, forutsatt at ”du slipper deg løs” og lar deg oppleve det boken forteller. Opplevelsen kan da bli unik…for deg.

Man kan si det slik – uten å fortape seg i filosofien – at boken åpner opp og gir deg muligheten…for de det som beskrives er noe annerledes og litt utenfor turistenes vanlige løype. Det er noen som har sagt at ”i New York finner man alt det man leter etter, ja til og med det man ikke leter etter”, og denne boken forteller langt på vei om ”det man ikke leter etter”. Der ligger opplevelsen! Nice!

Boken er delt inn i seks hovedkapitler med beskrivende, korte underkapitler om hvert sted man kan besøke – og interessant nok finner jeg her både det vakre Brooklyn bibliotek og en restaurant i Bay Ridge i Brooklyn – området som i sin tid var det norskeste av det norske i Amerika med sin egen av, Nordisk Tidende, og hvor det var gudstjenester på norsk helt fram til midt på 1980-tallet. Nå har andre etniske grupper overtatt.

Jo, ”New York” er en bok til å bli klok av, en bok å lese på reisen, en bok man virkelig kan ha like mye glede som nytte av fordi den forteller om alt fra adresser til åpningstider; og her og der er det smarte tips man kanskje ikke tenker på i øyeblikket, men som man kan forberede seg til slik at reisen og oppholdet blir enda mer vellykket.

Her presenteres dessuten museer og spisesteder på løpende bånd, og man behøver aldri stå fast hvis man har denne boken som reisguide. Her er ikke ”alt”, men mye – og for en rimelig penge er dette en av de flotteste og mest nyttige reiseguidene for New York jeg har sett. Skulle jeg ha ønsket meg noe mer, måtte det ha vært en skikkelig bykart og et ekstra subwaykart som fortalte både som stasjonene og retningen – og prisen.

Jeg anbefaler raust denne boken til enhver som skal til New York City og som vil oppleve steder, barer, restauranter, museer og konserthaller m.m. New York er så langt fra et sted hvor du kan gjøre det ”my way”. Det skal planlegging til. Da kan det bli en flott tur og et varig minne. Nice!

BOKFAKTA:
Knut Olav Åmås og Knut Aastad Bråten
NEW YORK
Kagge Forlag AS
ISBN 978-82-489-1285-9
Rikt illustrert – 168 sider

Jørn-Kr. Jørgensen

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Jørn-Kr. Jørgensen, NEW YORK,

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Spektakulær historie bak mange av Oslos gatenavn

Spektakulær historie bak mange av Oslos ...

Når man begynner å sette seg inn ...

Samenes historie og mangfold

Samenes historie og mangfold

Hvis man setter seg ned med den nye boken ...

Herlig og befriende om Dronning Sonja, kunsten, menneskene og mulighetene

Herlig og befriende om Dronning Sonja, kunsten, ...

Boken «Sonja – samtaler med Dronningen» av ...

Et julehefte for både deg og meg

Et julehefte for både deg og meg

Juleheftenes tid er heldigvis ikke forbi. ...

Kunnskaper er viktig –  kjenner du din prostata?

Kunnskaper er viktig – kjenner du din p...

For menn er det bare en ting som gjelder ...