God guide til utvandring og slektsgranskning

20.08.2013
God guide til utvandring og slektsgranskning
Sektsgranskerens guide til utvandringen

ANMELDELSE: På 436 sider gir Liv Marit Haakenstad leserne en omfattende innføring i utvandring fra Norge og slektsgransning. Det er som om hele verden kommer en i møte når man setter seg ned med denne boken, og glemte mennesker og skjebner skrider frem og pirrer nysgjerrigheten slik at den enkelte av oss kan gå videre i en uendelighet av arkivmateriale som faktisk finnes om denne spennende delen av norsk historie som kalles ”utvandringen”.

Nøkterne tall konkluderer med av ca. 1 million nordmenn reiste fra Norge til Amerika, og Haakenstad har gått opp løpet for langt på vei å finne ut av hvor de ble av og peker på kildemateriale i slektsgranskningen. Det kan ta pusten fra noen og enhver, men det er bare å sette seg ned å lete dersom man vil finne ut av ”hvor man kommer fra.” For de aller fleste av oss er det en spennende historie – men sikkert også en overraskende historie. Så mitt råd er: Let etter dine aner med flid og med lupe. Mye står i de små, ofte ubetydelige, bokstavene.

Brorparten av de nordmenn som ankom Amerika, var innom stasjonen på Ellis Island, og selv om Haakenstads bok konsenterer seg om tidsperiode 1825 til 1930, er det interessant å legge merke til at den siste innvandreren som ble ”deportert” fra Ellis Island til det amerikanske fastlandet, var en normann så seint som i 1954. Restinnvandringen foregikk helt opp til midten av 50-årene, og selv om innvandringen til amerika har opphørt, har norskdommen et usedvanlig godt nedlagsfelt og grobunn ”over there”. Så seint som i 1975-1980 ble det snakket norsk på gatene i Bay Ridge i Brooklyn, det var norske skilt på butikkene og det fantes en norsk kafeteria – ”Fredheim”.

Jo, det er mye og mangt som kan fortelles om utvandringen til Amerika, og Liv Marit Haakenstad gjør det på sin måte med gode kildehenvisninger og helt profesjonelt. Han tar også for seg de ulike ”amerikalinjene” og skriver også noe om utvandringen til Storbritannia og Canada, og peker på kilder til videre slektsgranskning.

Liv Marit Haakenstads bok er en revidert utgave av en bok hun har gitt ut tidligere om samme emne. Det forteller noe om hvor interessant og nyttig denne typen stoff er for den som vil vite mer og granske seg fram til hvem ”en er”. Veldig bra!

BOKFAKTA:
Liv Marit Haakenstad
Sektsgranskerens guide til utvandringen
Vigmostad Bjørke 2013 – 499,- kr.
ISBN 978-82-419-08729

Jørn-Kr. Jørgensen

Redaktør -

Nyheter

Tilbake til leirbålet?

Tilbake til leirbålet?

Er vi på vei tilbake til leirbålet, ...

Slutt på blomsterkvastene!

Slutt på blomsterkvastene!

20. september fyller Norsk Forfattersentrum ...

... noko usynleg vert synleg ...

... noko usynleg vert synleg ...

Urovekkende og betagende. Stanset tid. Tapt ...

Hvert bilde - et livgivende pust!

Hvert bilde - et livgivende pust!

Livet, et pust i sivet … Er det bare det? ...

Blodig alvor i landsbyen

Blodig alvor i landsbyen

Det blir blodig alvor når litteraturentusiaster ...

Anmeldelser

En hjertebok for alle

En hjertebok for alle

Den norske legen Wasim Zahid har skrevet ...

Glimrende om frukt- og grønnsaker

Glimrende om frukt- og grønnsaker

Fra Kari Vetlesen og VEGA forlag foreligger ...

Sven Oftedal – fangelegen, kameraten og medmennesket

Sven Oftedal – fangelegen, kameraten og ...

Det er noen bøker som kommer for seint. ...

Helga Arntzen – et kvinnfolk som både tør og vil

Helga Arntzen – et kvinnfolk som både tør ...

Nå foreligger boken om Helga Arntzen, ...

Rikke Nissen – diakonisse og rebell

Rikke Nissen – diakonisse og rebell

Er det mulig at en diakonisse på siste ...