God guide til utvandring og slektsgranskning

20.08.2013
God guide til utvandring og slektsgranskning
Sektsgranskerens guide til utvandringen

ANMELDELSE: På 436 sider gir Liv Marit Haakenstad leserne en omfattende innføring i utvandring fra Norge og slektsgransning. Det er som om hele verden kommer en i møte når man setter seg ned med denne boken, og glemte mennesker og skjebner skrider frem og pirrer nysgjerrigheten slik at den enkelte av oss kan gå videre i en uendelighet av arkivmateriale som faktisk finnes om denne spennende delen av norsk historie som kalles ”utvandringen”.

Nøkterne tall konkluderer med av ca. 1 million nordmenn reiste fra Norge til Amerika, og Haakenstad har gått opp løpet for langt på vei å finne ut av hvor de ble av og peker på kildemateriale i slektsgranskningen. Det kan ta pusten fra noen og enhver, men det er bare å sette seg ned å lete dersom man vil finne ut av ”hvor man kommer fra.” For de aller fleste av oss er det en spennende historie – men sikkert også en overraskende historie. Så mitt råd er: Let etter dine aner med flid og med lupe. Mye står i de små, ofte ubetydelige, bokstavene.

Brorparten av de nordmenn som ankom Amerika, var innom stasjonen på Ellis Island, og selv om Haakenstads bok konsenterer seg om tidsperiode 1825 til 1930, er det interessant å legge merke til at den siste innvandreren som ble ”deportert” fra Ellis Island til det amerikanske fastlandet, var en normann så seint som i 1954. Restinnvandringen foregikk helt opp til midten av 50-årene, og selv om innvandringen til amerika har opphørt, har norskdommen et usedvanlig godt nedlagsfelt og grobunn ”over there”. Så seint som i 1975-1980 ble det snakket norsk på gatene i Bay Ridge i Brooklyn, det var norske skilt på butikkene og det fantes en norsk kafeteria – ”Fredheim”.

Jo, det er mye og mangt som kan fortelles om utvandringen til Amerika, og Liv Marit Haakenstad gjør det på sin måte med gode kildehenvisninger og helt profesjonelt. Han tar også for seg de ulike ”amerikalinjene” og skriver også noe om utvandringen til Storbritannia og Canada, og peker på kilder til videre slektsgranskning.

Liv Marit Haakenstads bok er en revidert utgave av en bok hun har gitt ut tidligere om samme emne. Det forteller noe om hvor interessant og nyttig denne typen stoff er for den som vil vite mer og granske seg fram til hvem ”en er”. Veldig bra!

BOKFAKTA:
Liv Marit Haakenstad
Sektsgranskerens guide til utvandringen
Vigmostad Bjørke 2013 – 499,- kr.
ISBN 978-82-419-08729

Jørn-Kr. Jørgensen

Redaktør -

Nyheter

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Jan Roar Leikvoll (1974-2014) debuterte ...

Anmeldelser

Søtt, sukkerfritt, sunt og godt

Søtt, sukkerfritt, sunt og godt

Selvfølgelig skal den som har diabetes ...

Døden kommer ingen unna

Døden kommer ingen unna

I våre liv er det to ting som er absolutt ...

Supernyttig bok om «den brune fare» – nynazisme og høyreekstreme

Supernyttig bok om «den brune fare» – nynazisme ...

Boken «Nynazister blant oss – på innsiden ...

«Den kjenner best hvor skoen trykker som har den på», heter et gammelt ordtak, og boken «Men du ser ikke syk ut» av Ragnhild Holmås er et meget godt eksempel på det. Den handler om «skjult» sykdom.

«Den kjenner best hvor skoen trykker som ...

Sykdommen det handler om er ME – det forfatteren ...

Irene Levin bryter tausheten -  forteller om dramatiske skjebner

Irene Levin bryter tausheten - forteller ...

I en lang, lang rekke av bøker om andre ...