Med familien til New York

19.06.2014
Med familien til New York
Familieguiden New York

Verdensmetropolen New York er forlokkende på svært mange mennesker og det er ikke vanskelig å forstå. New York er byen som har absolutt alt – og den sover aldri.

Det er mange historier om folk som har reist ”over there” og ikke fått så mye ut av det fordi det rett og slett er for stort og for overveldende. Man skal følge godt med for ikke å bli borte – til og med for seg selv – i storbyens jungel. Det som virker flott og fint med lysende neonskilt i alle regnbuens farger med det ene tilbudet mer forlokkende enn det andre, er som regel ikke det. Det er en ”amerikansk variant” av det vi tror det er – og det er her det gjelder å holde tunga rett i munnen. Det er alltid noen som vil tjene penger på en 1. gangsbesøkende.

Men det finnes en vei ut av dette for å slippe å tråkke i de verste fellene. Stikkordet er: Planlegging. Den som planlegger sin New York-tur – om ikke fra time til time – så fra dag til dag, har større mulighet for å lykkes i storbyen enn den som ikke gjør det. Reiser man med sin familie og barn, er planlegging en tvingende nødvendighet.

Det er i planleggingen klokt å begynne med et kart og et undergrunnskart, og samtidig lære seg aksen øst-vest og nord-syd. Dernest er det en god ide å lære seg hvilken undergrunnsstasjon som er nærmest der man bor og hvile stopp man underveis bør forholde seg til. Det er et stort og på nabnge måter skremmende undergrunnssystem i New York, men det er ikke på noen måte overkommelig. Man må bare lære seg det – forskjellen på R-train, RR-train osv. På enhver undergrunsstasjon får man et undergrunnskart som heter ”subway-map”.

Men det finnes nå også en meget god bok i handelen som heter ”Familieguiden New York. Plasser å leke, ting å se, steder å bo.” Dette bør være den ultimate reisefører for den som har tenkt seg til storbyen. Boken peker på det som er fint, morsomt og lærerikt, og den har massevis av råd for både store og små.

Det er viktig å huske på at New York er mer en Manhattan. New York er også Brooklyn, Bronx, Queens og Staten Island. I Brooklyn kan man for eksempel gå i dagevis og oppdage, oppdage og oppdage – Brooklyn Botanical Garden, Brooklyn Museum osv. Det er uendeligheter, muligheter og underveis får man alltid tusen innfall til nye ting som gir nye og ofte annerledes opplevelser.
Jeg blir aldri lei New York. Men til tross for svært mange besøk og kjennskap til både Upper- og Lower Manhattan, East, West og ikke minst Brooklyn, forsøker jeg alltid å planlegge. Aldri i detalj, men i store trekk. Det gir meg trygghet for en god og lærerik reiseopplevelse. ”Familieguiden New York” er en god og positiv hjelper i så måte.

Og da er det egentlig bare å ønske god tur! See you over there!

Gyldendals reiseguider
Familieguiden New York
288 sider – Gyldendal 2013
ISBN 978-820-542-958-1

Jørn-Kr. Jørgensen

Redaktør -

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Spektakulær historie bak mange av Oslos gatenavn

Spektakulær historie bak mange av Oslos ...

Når man begynner å sette seg inn ...

Samenes historie og mangfold

Samenes historie og mangfold

Hvis man setter seg ned med den nye boken ...

Herlig og befriende om Dronning Sonja, kunsten, menneskene og mulighetene

Herlig og befriende om Dronning Sonja, kunsten, ...

Boken «Sonja – samtaler med Dronningen» av ...

Et julehefte for både deg og meg

Et julehefte for både deg og meg

Juleheftenes tid er heldigvis ikke forbi. ...

Kunnskaper er viktig –  kjenner du din prostata?

Kunnskaper er viktig – kjenner du din p...

For menn er det bare en ting som gjelder ...