Du skal få det du fortjener

05.05.2014
Du skal få det du fortjener
Du skal få det du fortjener

Du skal få det du fortjener er Geir Asbjørn Mollands debutroman. Forfatteren er født i 1959. Han er gift, har fire barn og to barnebarn. Han og familien bor i landlige omgivelser i indre Sunnhordland. Til daglig arbeider han som HMS og Kvalitetsleder i kraftbransjen. Han har alltid vært opptatt av friluftsliv, som utøves i mange former, og setter stor pris på høsten når den kommer med jaktstart.

Og det er nettopp høstjakta og en skogsgård i grensetraktene mot Sverige som er hovedscenen i hans bok. Der har han skrevet inn en massemorder som på bestialsk og mystisk vis tar hevn for generasjoner tilbake. Oscar og Lisa Grevstad huser utenlandske jegere som en etter en blir tatt av dage etter en grundig forberedt plan. Det hører med til historien at ikke alt kommer til å gå som planlagt heller.

Vekselvis med henrettelsene og etterforskingen, presenteres drapsmannens oppvekst der hatets opprinnelse forklares. Besteforeldrenes tragiske skjebne i tysk fangenskap under 2.verdenskrig er foranledningen til et hat så sterkt at det forsterkes gjennom generasjoner. Drapsmannen ser det som sin livsoppgave å gi hevn. For å kunne fullføre hevnen, har massemorderen sin egen måte å nullstille seg på. Kuren er smerte, smerte så vond at eventuell tvil ikke overlever.

Ganske tidlig i boka fikk jeg som leser følelse av et underliggende budskap. Grusomheten, kaldheten og planleggingen virket kjent. Litt Utøya, litt bussdrap, allikevel noe annerledes. Mon tro om ikke forfatteren bruker denne fæle historien til å gi noen stikk til samfunnet? «Jeg har uansett lest og forstått at jeg er ødelagt», siterer forfatteren drapsmannen. Oppveksten, pregingen i ung alder, og feilene som drapsmannen begår underveis, beskrives sånn at en tar seg i å føle sympati med drapsmannen. Til tross for mange ulike vekslinger i tid og sted, blir det ikke uryddig, heller nyansert med invitasjon til grubling. Boka skaper ettertenksomhet.

Det samfunnsmessige budskap er kledelig beskjedent, og blir gjentatte ganger totalt kamuflert av brutalitet og makabre beskrivelser: «I stedet traff pilen henne i kjeven på høyre side og rev løs hele underkjeven, før den fortsatte ut gjennom kinnet hennes på venstre side, der den etterlot et stort hull.» De nesten akademiske beskrivelsene av ugjerningene, får frem skrekkfølelsen og gir bilder på hvor farlig og ødelagt drapsmannen er. Ordbruk og tempo i teksten, gjør dette drivende spennende, og det er vanskelig å legge boka fra seg. Ekstra grøssende er tvilen som forfatteren klarer å få frem: Har dette skjedd, kunne dette skjedd eller er det bare glimrende fantasi? Vekslingen mellom det omtrent utenkelige og kapitler med bakgrunnsstoff som fremstår troverdige, fremtvinger en nysgjerrighet for å lese videre uansett om en tror eller ikke tror, uansett om en liker eller ikke liker historiene i boka. Symbolbruken imponerte og fungerte. Forfatteren klarte å hekte meg på historien.

Rollefigurene i boka er troverdige. Både etterforskerne og ekteparet på gården der hovedscenen utspant seg er så ekte og likanes at de fortjener videre liv. Kanskje i senere bøker?

På en poengskala fra 1 til 10, der 10 er topp, vil jeg gi denne boka en god 7èr. Det som trekker ned er for det meste det som ikke er skrevet. Siden det anes et budskap i teksten, kunne det med fordel vært viet mer plass i boka. Forfatteren viser glimrende egenskaper til å flette ulike perspektiv, og hadde med glans flettet inn fakta for å understøtte budskapet. Litt grundigere beskrivelse av de tyske jegernes nettverk og sysler på hjemmebane hadde gjort seg, og sannsynligvis bidratt til enda større grøssfølelse.

Totalt forledet av overbevisende skrivekunst, var det med blandede følelser jeg leste bokas slutt. Men sett i lys av bokas tittel, «Du skal få som du fortjener», kunne vel ikke boka endt annerledes.

 

Boktittel:        Du skal få det du fortjener

Forfatter:        Geir Asbjørn Molland

Forlag:            Publica Bok AS

Sider:              196 

Omslag:          Hana Costelloe

Bokanmelder: Karin Rognmo Mellem

 

 

Redaktør -

Nyheter

Dikt om sorgens ansikter

Dikt om sorgens ansikter

Den 3. januar var en helt vanlig dag. Helt ...

Bilder og dikt

Bilder og dikt

Helle Enger er aktuell med boka «Søster ...

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Anmeldelser

Slag-Bjørn

Slag-Bjørn

Journalist Bjørn Gjellums kamp fra å ...

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...