En hengiven kjærlighetshistorie

25.03.2013

ANMELDELSE: Ikke noe mindre enn en hengiven kjærlighetserklæring kommer til uttrykk på de 285 sidene i boken ”En gatekatt ved navn Bob” av James Bowen. Boken har gått sin seiersgang over nesten hele verden og er solgt i 600 000 eksemplarer internasjonalt.

Nå skulle man tro at historien om en gatekatt er temmelig hverdagslig og triviell og verken gjør krav på trykksverte eller overskrifter, langt mindre en hel bok, men det tar vi altså feil. Gatekatten Bob er ikke blant de sjeldne i Londons gater og ikke blant de desidert peneste, men på et eller annet plan har katten Bob og forfatteren James – en slitt narkoman – formidlet noe til hverandre, noe fra hjerte til hjerte som ikke koster penger og som vi alle kan bli truffet av, nemlig kjærlighetens vidunderlige musikk. Når notene stemmer og hjertet blir stemt, er det faktisk ikke grenser for hva katten og forfatteren kan få til.

Det er godt å lese om Bob og om James fra deres første møte, gjennom ”tvil og tro” og til slutt en hengivent vennskap som til forveksling kan minne litt om et ”sønn-far-forhold” der kjærligheten til hverandre er det som bærer uansett hva som skjer.

Foruten å fortelle om Bob, forteller denne boken om hvordan James som var en dreven narkoman til tross for sin unge alder, våger å åpne opp for de følelsene som med tiden og egne skuffelser ble lagt lokk på fordi han bar på en følelse av at de ikke betydde noe. Men så kom katten Bob, og sakte, sakte forandret dette seg og James fikk vise sine følelser og sin kjærlighet. Det er fantastisk !

Gjennom Bob ble James et helt menneske. På denne måten har både Bob og James noe å lære oss om livet. Det lønner seg å bruke kjærligheten på noe som teller, på noe som er noe, på noe som ikke er en illusjon og flyter vekk. Det lønner seg kort og godt å bruke kjærligeten på noe som er ekte. Det som ikke er ekte avslører seg heldigvis fort og blir borte. Det er en av livets merksnodige lover.

Dyrene – i dette tilfellet en katt – har mye å lære oss mennesker. Det er derfor ikke uten grunn dyr brukes i ulike typer behandlinger av for eksempel psykisk syke mennesker. Det er først og fremst i akseptasjonen at ”vi er som vi er” dette har en verdig, og det var det James fikk erfare.

Boken om gatekatten Bob er både underholdende og godt lesestoff, og selv om det virker banalt og kanskje også barnslig, er det en viktig del av livet som ikke bør gå opp travle mennesker forbi. Bob og James viser oss at det nytter, at kjærligheten fremdeles er aktuell og på mote – ja, at den aldri forsvinner dersom vi åpner opp og lar den leve i oss enten vi er katt eller menneske!

BOKFAKTA:
James Bowen
EN GATEKATT VED NAVN BOB
Bastion forlag, Oslo 2013
ISBN 978-82-905-8361-8

Jørn-Kr. Jørgensen

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
EN GATEKATT VED NAVN BOB,

Nyheter

Dikt om sorgens ansikter

Dikt om sorgens ansikter

Den 3. januar var en helt vanlig dag. Helt ...

Bilder og dikt

Bilder og dikt

Helle Enger er aktuell med boka «Søster ...

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Anmeldelser

Slag-Bjørn

Slag-Bjørn

Journalist Bjørn Gjellums kamp fra å ...

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...