Trine-Lise Rygh aktiviserer en tankeprosess som både er vond og nyttig

14.08.2020
Trine-Lise Rygh aktiviserer en tankeprosess som både er vond og nyttig
Trine-Lise Rygh
Hundedager

Det er som om denne boka – «Hundedager» – tar tak i meg i det innerste i sjelen og rister meg skikkelig samtidig som bilder fra mitt eget liv kommer fram i bevisstheten. Det er sterkt og det gjør inntrykk å lese.

Trine-Lise Rygh er denne ettersommeren ute med sin debutroman,  «Hundedager». Etterhvert som jeg leser den ene passasjen etter den andre, tenker jeg: «Her blir historien verre og verre.» Og samtidig får jeg opp en assosiasjon om at jeg har lest noe i samme stilen tidligere. Etter å ha tenkt på det noen timer, tenker jeg på Cecilie Enger; forfatteren som skrev så mesterlig om bl.a. «Mors gaver» og «Pust for meg». «Hundedager» er en bok i samme stil, men temaet er et helt annet. Rygh skriver om noe så aktuelt som omsorgssvikt og reiser spørsmålet: Når er det riktig å gripe inn?

Det er godt gjort å skrive så gnistrende godt som Trine-Lise Rygh gjør i sin debutroman. Det er som om mye av stoffet er kjent fra mitt eget sinn – ett eller annet sted – og Rygh aktiviserer en tankeprosess som både er vond og nyttig.

Foruten at hun skriver et radikalt norsk med a-endelser, skriver hun med en type innsikt i menneskesinnet man ikke finner hos så mange debutanter. Hvor mye av dette som er biografisk og selvopplevd materiale, får bli forfatterens eget, men her er det svært mye gjenkjennelig å hente for den enkelte. Noen av passasjene er utrolig gode og «to the point» for følelsene. Det forarger, men det setter også følelsene i sving – og den forfatteren som rører ved leserens følelser har oppnådd noe som kvalifiserer til mer enn terningkast seks.

Debutromanen er beskjeden i omfang med små sider. Det gjør den tilgjengelig og lettlest, men ikke noe her er lett. Det er dybde og tyngde på hver eneste side og forfatteren får sagt mye – også mye mellom linjene -  ved å bruke romansjangeren, a-endelser og et aktivt fortellerspråk.

Det blir patetisk å kalle «Hundedager» for enestående. Det er en godt skrevet og grundig bok som med et godt og gjennomarbeidet språk gir innsikt i det å være menneske, det å bli sveket, det å være alene, det å ikke bli sett og hørt – og om de følelsene vi sitter med, i tillegg til beskrivende opplevelser som har gjort deg og meg til den vi er. Det er som den ene svikter den andre; til og med hunden Tess får gjennomgå så det holder - «drittbikkje». Og det handler om dukken Helena og en fryseboks som transport for både fysisk og psykisk smerte – og døde brunsnegler som lukter.

 På Sigurd Hoels tid – han som var hovedkonsulent i Norges kanskje mest toneangivende forlag - ville «Hundedager» blitt karakterisert som en «psykologisk roman». Det er den på sett og vis også.

Det hadde vært fristende å fortelle om hele romanplottet, men da ville jeg ødelegge leseopplevelsen for den som har noen gode lesetimer i vente. Det er egentlig bare å si: Gled deg!

Trine-Lise Rygh har lagt en strålende debutroman på bordet i den norske bokfloraen. Det skal bli spennende å følge henne videre. «Hundedager» – som er gitt ut av forlaget Vigmostad & Bjørke - skal få mange pluss for å ha gitt Trine-Lise Ryghs 155 sider form og design – og publisert det mellom to permer. Jeg er full av superlativer. Det er fordi det kort og godt er grunn til det.

 Godt jobba, Trine-Lise Rygh!

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Sikkerhetspolitiske analyser med personlig vri

Sikkerhetspolitiske analyser med personlig ...

«Verden bli ikke den samme» slår Janne ...

Kulturforståelse læres i opplevelsen

Kulturforståelse læres i opplevelsen

Det er noe med kulturen. Den er vi helt avhengige ...

T-banen som utvidet byen

T-banen som utvidet byen

T-banen i Norge er et Oslofenomen, mens Bybanen ...

Historien om «Stay Behind»

Historien om «Stay Behind»

Få historier i Norge er så hemmelig ...

Tømmermannen fra Krakow

Tømmermannen fra Krakow

Noen gang finner en leser det som gjerne ...