Kjærlighets-handlinger som ble forvandlet fra det varme til det kalde

16.02.2015
Kjærlighets-handlinger som ble forvandlet fra det varme til det kalde
Forfatterfoto

Hvordan er det å leve i konstant frykt, angst og isolasjon? Hvordan blir man sett og hørt i helsesektoren? Dette er en bok om et forhold med fysisk, psykisk og sosial vold, og hvor viktig oppfølgingen fra støtteapparatet er for den det gjelder.

-Ideen om å skrive fikk jeg for noen år siden av en psykiater. Han foreslo at det å skrive en dagbok kunne være en form av terapi. En måte å få ned følelser til papir, samt rydde opp i gamle og vonde minner. Dagboken ble plutselig noe større, og jeg begynte å se en helhet til en bok. Jeg syntes det finnes for lite informasjon om dette i samfunnet vi lever i. Samtidig som mye av min historie er "tabulagt" i det norske samfunn. Media rundt dette har også vært dårlig, jeg syntes dette burde komme mer fram, sier Veronica Kristoffersen.

Veronica Kristoffersen er født på Østlandet i 1971. Hun har tre barn, to sønner og ei datter. Hun jobber som sykepleier innen eldreomsorgen, og har bred erfaring og kunnskap innen omsorg og pleie.

-Ofte ser eller leser man om vold i parforhold på nyhetene, og ingenting om selve støtteapparatet rundt forholdene. Jeg ble inspirert til å løfte fram mine opplevelser, for å skape en vekker for fagpersonene som jobber med lignende situasjoner. Det er så viktig belyse hvordan man blir sett og hørt innen helsesektoren, når man egentlig er for syk til å ta imot hjelp, fortsetter hun.

Budskapet med boken er å hjelpe andre kvinner og menn til å komme seg vekk fra slike parforhold før det går for langt. Forfatteren har et ønske om at hennes historie vil øke forståelsen av at forhold med fysisk, psykisk og sosial vold ikke blir bedre med tiden. Et annet mål med boken er å løfte fram hvor viktig oppfølgingen fra støtteapparatet er for den det gjelder. Viktighetsgraden av at alle blir sett på som ulike individer.

-Målgruppen for boken er både ungdom og voksne. Kanskje kvinner og menn som er i en startfase av et forhold som ikke fungerer hundre prosent. Eller kvinner og menn som har vært utsatt for det samme som meg. På en merkelig måte føles det godt å vite at man er ikke alene om å bli utsatt for vold. Samtidig tror jeg at boken kan være av lærerik litteratur for studenter innen helse- og politi sektor. Det at studentene lettere kan binde teorien inn i det praktiske arbeidet, og samtidig lære seg at individualitet er det viktigste innen omsorgsfeltet, sier hun videre.

-Jeg valgte tittelen Jeg er fremdeles her, fordi jeg overlevde alle tunge stunder av traume gang på gang. Noe som beviser hvor sterk jeg egentlig er, og ikke minst hvor fantastisk jeg er. Tankene om hvor ille alt var gjør at jeg kjenner meg sterkere enn sterkest. Det jeg vil fortelle alle mine lesere er at de aldri må la en partner kontrollere deg og ditt liv. Ikke gi noen mulighet for eierskap, det er ikke ekte kjærlighet. Om det er så at ditt forhold til en partner begynner med sykelig sjalusi og vold, må du først skaffe deg et sikkert nettverk og så komme deg unna. Dette forholdet blir ikke bedre med tiden, det blir bare vanskeligere og verre, forteller Kristoffersen.

Reell historie

Boken er skrevet utfra hvordan forfatteren har levd de siste årene. Den omhandler hvordan det var å leve i et parforhold med den eksplosive forelskelsen i begynnelsen. Hun har prøvd å beskrive hvordan denne type kjærlighets-handlinger ble forvandlet fra det varme til det kalde. En stor del av boken inneholder også hvordan det var å leve konstant i frykt, angst og isolasjon. Det hun ønsker å få fram, er at disse tre faktorene "alltid går hånd i hånd."

-Det har vært en terapi for meg å få skrevet ned mine følelser. Det har ikke alltid vært noen dans på roser, fordi jeg har rippet opp minner og følelser. Men samtidig har jeg klart å rydde bort det vonde, og da igjen fått et svar på hvorfor jeg ikke kunne gjøre det annerledes der og da. På en måte har dette blitt en stor del av "bli-frisk-prosessen." Jeg venter debatter rundt det jeg har skrevet om, noe som gjør meg litt nervøs. Men jeg føler meg klar for å svare for meg, mest i et håp for å kunne hjelpe andre som har havnet i samme situasjon. Jeg veit også at boken kan vekke aggresjon hos enkelte jeg har skrevet om, men dette skal bli et bevis på at det er jeg som har vunnet, avslutter Veronica Kristoffersen.

Carsten Flo

Nyheter

Dikt om sorgens ansikter

Dikt om sorgens ansikter

Den 3. januar var en helt vanlig dag. Helt ...

Bilder og dikt

Bilder og dikt

Helle Enger er aktuell med boka «Søster ...

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Anmeldelser

Slag-Bjørn

Slag-Bjørn

Journalist Bjørn Gjellums kamp fra å ...

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...