Metamorfose, en transformasjon på det indre plan

04.03.2015
Metamorfose, en transformasjon på det indre plan
Åge Grønning

Gullsmed Erik Bjerke er uvanlig opptatt av stål og herdeprosesser. Hans ønske er å kunne heve hardheten på stål til 7+ på Mohs hardhetsskala. Underveis treffer han på en høyst uvanlig dame, Maria Orsic, som vil hjelpe ham å realisere denne drømmen. Hun snur opp ned på verdensbildet hans, og etter hvert forstår han at det er sider ved virkelighetsforståelsen hans som må opp til ny vurdering.

-Ideen til denne boken kom gradvis utover høsten 2013. Det var mange lesere av min forrige bok, Det tredje øyet, som ønsket en oppfølger. På det tidspunktet hadde jeg ingen klare ideer om en fortsettelse. Jeg følte at temaet/handlingen i Det tredje øyet på en måte var "case closed", sier forfatteren av Metamorfose, Åge Grønning.

-Etterhvert kom skrivekløen tilbake, og jeg prøvde å tenke ut et interessant plot med nye vinklinger, og gjerne sammen med ukjente mystiske elementer. Jeg tok utgangspunkt i emner som på det tidspunktet opptok meg, fortsetter han.

Åge Grønning (f. 1953) er opprinnelig fra Bergen, men er nå bosatt i Brumunddal. Han arbeider til daglig som akupunktør i Hamar, og driver med kunstmaling og gitarspill på fritiden. Han har tidligere skrevet tre romaner.

To temaer

-Det var spesielt to temaer som hadde fanget min oppmerksomhet, og det var historien om den mystiske tyske kvinnen Maria Orsic, og fremstillingen av japanske katanasverd med sine mange hemmeligheter, hvor hardt og bløtt stål er smidd sammen etter eldgamle oppskrifter. Jeg prøvde å finne ut om det lot seg gjøre å integrere disse to temaene i en roman. Etter litt funderinger fant jeg noe jeg ville prøve ut. Jeg la handlingen til Bergen, siden det er en by jeg er godt kjent i, sier Grønning videre.

-Karakteren Erik Bjerke, kom rimelig fort. Jeg lot ham være metallurg og gullsmed med uvanlig stor interesse for hardt stål. Boken begynner med at Maria Orsic og Erik Bjerke treffer hverandre. Så langt i skriveprosessen hadde jeg ingen formening om hvordan storyen ville komme til å utvikle seg. Det bekymret meg ikke så mye, fordi jeg visste at det ville komme senere. Og det gjorde det, forteller han.

-Jeg vil ikke si at boken skal formidle noe spesielt budskap. Det er heller et ønske om å underholde, og at noen av leserne kanskje blir såpass fascinert av handlingen, at de begynner å google ord og uttrykk.

-Metamorfose var lenge bare en arbeidstittel. Til slutt valgte jeg å beholde den. Ordet betyr rett og slett forvandling, slik vi gjerne ser med en sommerfugl som går gjennom prosessen fra puppestadiet til en flyvende sommerfugl. Det kan også være en betegnelse brukt på mennesker som gjennomgår transformasjoner på det indre plan, som igjen kan få dem til å endre sin oppfatning av virkeligheten. De kan få et endret verdigrunnlag sammen med et nytt perspektiv på seg selv, livet generelt og det som venter, avslutter Åge Grønning.

Carsten Flo

Stikkord i denne artikkelen
Metamorfose, Åge Grønning,

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Spennende og informativt om Islam

Spennende og informativt om Islam

Det synes fremdeles å være uklart ...

Gråten tar meg ...

Gråten tar meg ...

Det er ingen tvil om at det er en prestasjon ...

Trondheim Torv – en studie

Trondheim Torv – en studie

Det er sagt at det store torvet i Krakow ...

Kjærlighetens brukermanual...?

Kjærlighetens brukermanual...?

Lar det seg gjøre å skrive en brukermanual ...

Sikkerhetspolitiske analyser med personlig vri

Sikkerhetspolitiske analyser med personlig ...

«Verden bli ikke den samme» slår Janne ...