Den lille foreldrekjæresteboka

24.08.2015
Den lille foreldrekjæresteboka
Heine Vihovde Vestvik

Hvilken kjærestetype er du? Å gå fra bare å være kjærester til å bli foreldre og kjærester vil som regel by på nye utfordringer for forholdet. Ved å bruke tilknytningsperspektivet kan du få hjelp til å forstå hvilken kjærestetype du er, og dette kan hjelpe deg og partneren til å forstå hverandre bedre, og vite hvilke trekk ved deg selv som kan være verdt å jobbe med i forholdet.
Slik sammenfatter Heine Vihovde Vestvik innholdet i Den lille foreldrekjæresteboka.

– Hvordan fikk du ideen til boka?

– Jeg har tatt en videreutdannelse innenfor tilknytningsterapi (COS), som har inspirert meg til å skrive to bøker om tilknytningen mellom foreldre og barn, forteller Vestvik. – Men tilknytningsperspektivet har også god forklaringskraft når det gjelder kjæresterelasjonen, både når det gjelder utfordringer og løsninger. I tilknytningsterapien legger vi vekt på at vi må være litt mot hverandre, som vi er mot barna. Samtidig er det skrevet mange bøker om samliv, men ikke en bok som skriver spesifikt om utfordringene med å være foreldre og kjærester samtidig. Til sammen ble dette til ideen om denne boka.

– Jeg synes tilknytningsperspektivet er svært hjelpsom og forklarende som veiledningsmodell, forteller Vihovde videre, – og ønsker med boka å skrive noe som kan være til hjelp for kjærester med barn, som kan få dem til å holde sammen hele livet.

– Noe av hovedpoenget mitt er at vi må regne med at det blir litt tøffere å være kjærester når vi får barn, og at problemer i forholdet er vanlig. Det er også slik at vi ofte er forskjellige som kjærestetyper, på grunn av at vi har ulike tilknytningshistorie med oss inn i forholdet. Tilknytningshistorien blir ofte veldig levende i et parforhold, og det kan være til god hjelp å forstå sin egen og partnerens tilknytningshistorie for å forstå hverandre bedre, og overkomme de utfordringene som oppstår i familielivet.

– Har du en definert målgruppe? Kan du begrunne valg av tittel?

– Boka er skrevet til foreldre, kanskje spesielt småbarnsforeldre, som er i gang med å etablere familie. Tittelen var enkel da jeg tidligere hadde utgitt ”Den lille tilknytningsboka” og ”Den lille foreldretrøsteboka”. Denne gangen skulle det handle spesifikt om forholdet mellom foreldrene.

– Fortell litt om bokprosjektet. Hva handler boken om? Hvordan var skriveprosessen?

– Boken omhandler de mest typiske utfordringene mange møter som både foreldre og kjærester, som for eksempel husarbeid og tidspress. Deretter forklarer den litt hvordan vi alle blir preget av våre egne tilknytningserfaringer, og hvordan disse kan gjøre seg gjeldene i et forhold. Det tar så for seg hvilke ulike tilknytningstypene som finnes, og skriver hvordan disse kan gi seg utslag i ulike kjærestetyper med hver sine utfordringer. Så ser den på hvordan det oppstår såkalte ”brudd” hele veien i et forhold, og gir en oppskrift på hvordan man kan reparere disse bruddene, slik at en bevarer og forsterker kjæresteforholdet.

– Jeg tenkte på hvordan jeg skulle skrive boken i omtrent et halvt år, og noterte ned stikkord og punkter jeg ville ha med underveis. Da jeg syntes jeg hadde funnet de viktigste punktene for å kunne forklare det jeg ville på enklest mulig vis, satte jeg med ned og skrev 3–4 timer hver kveld i omtrent to uker. Jeg har fått verdifulle innspill underveis, på språket av min egen far, og på innhold av en gammel kollega, familieterapeut Mariann O. Nygaard.

– Kan boken din leses uavhengig av tidligere utgivelser?

– Det kan den, og den vil også være nyttig for par som ikke har barn, eller planlegger å få barn, sier Vihovde og fortsetter: – Jeg håper den kan bidra til noen nye tanker og ny energi inn i kjæresteforholdene til dem som leser den.

– Hva er den viktigste grunnen til at leserne skal plukke opp akkurat din bok fra butikkhyllen?

– Det kan være den boken som sørger for at de får et langt og lykkelig familieliv. Dessuten er den ferdig lest på under en time. 

Svein Kåre Gunnarson

Nyheter

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

Anmeldelser

Å lage mat er en opplevelse i seg selv

Å lage mat er en opplevelse i seg selv

Å bo alene og lage mat til både ...

Etterretningstjenesten – en hemmelig tjeneste

Etterretningstjenesten – en hemmelig tje...

Etterretningstjenesten i Norge har tradisjonelt ...

Levende og interessant om  nordmenn i Sachsenhausen

Levende og interessant om nordmenn i Sa...

Under annen verdenskrig satt det ca. 2 300 ...

Trondheims Anne Frank

Trondheims Anne Frank

Den dramatiske historien om Cissi Klein er ...

Å elske, å elske igjen går aldri av moten

Å elske, å elske igjen går aldri av mote...

Nesten helt uten filter forteller Per Vaglum ...