Spenning på Trankelgården

20.12.2015
Spenning på Trankelgården
Christin Holm

Vi sitter godt ved bordet når jeg får Christin Holm, også kjent som Tante Propell, til å fortelle om «Ja, Ka & Vi på Trankelgården». Det er hennes tredje bok i den populære serien om Ja, Ka & Vi, for barn og familie.

– Denne boka her ble egentlig til i samme momentet som de to første, forteller Holm. – Den har ligget i bakhodet hele tiden, men ikke blitt utarbeida før nå. Trankelgården her var egentlig kobla til den forrige boka, men det ble for mye stoff til én bok, så jeg dro historien videre ut til denne utgivelsen.

– Når jeg skriver, legger jeg handlingen til fantasiuniverset: Eikhavna, som egentlig kan ligge hvor som helst! Men inspirasjonen og flere elementer er fra Horten og omegn, så de som er kjent, kan få noen aha-opplevelser. Enkelte lokale navn bruker jeg, men det meste er ren fantasi.

– Jeg blir også inspirert av hendelser i mitt eget liv og ting som skjer lokalt. Mennesker jeg møter og kjenner kan bli personer med ulike roller i bøkene. I denne boka, hvor det foregår et vikingspill, puttet jeg som eksempel inn navnene til noen av ungdommene i teatergruppa vår, og det synes de er stas! Men jeg har jo spurt om det er i orden først, da.

– Og så har jeg i denne boka hedret tre mennesker som har gått bort. De som kjenner meg, ser nok fort hvilke personer som har inspirert meg og blir modeller for figurene i boka.

– Til bokas forsideillustrasjon er jeg stolt av å ha fått med meg vår populære, lokale og dyktige kunstner, Anders F. Kaardahl. Jeg elsker hans muntre, fantasifulle uttrykk og detaljrikdom.

– Når det gjelder idéene til selve handlingen, så bare kommer de til meg – jeg tror nok jeg får litt hjelp ovenfra! Rein fantasi, inspirert av alt rundt meg, og så utvikler det seg mens jeg skriver. Karakterene blir også litt levendegjort, og jeg går på en måte inn i et annet univers sammen med dem, når jeg skriver.

På Trankelgården

– På Trankelgården er det et ridesenter, der Jacob og Kasper får sommerjobb med å stelle hestene. Denne sommeren kjøper de 4 flotte araberhester fra et nedlagt sirkus, og noen av hestene leies ut til en stort vikingspill. Samtidig oppstår det en rekke mystiske brannen denne sommeren, og det er da det blir mye forviklinger og et nytt mysterium å løse for de unge detektivene

– Målgruppe – ja, seks til nitti. Hehe. Denne serien er jo selvfølgelig for barn. Som tidligere lærer så tenker jeg jo at barn bør lese mange bøker, ikke bare fordrive tiden med spille spill og tv-titting. Jeg legger inn litt humor og poeng for voksne, fordi jeg vil at barna skal bli lest for. Nettopp dette får jeg fine tilbakemeldinger på: «Åh, vi koser oss så med bøkene dine!» Det blir faktisk en familieserie, dette her, for vi følger jo også med alle de voksne rundt barna i serien.

– I og med at det er en barnekrim, så jeg unngår for mye vold. Men jeg legger inn en og annen kidnapping, for det må jo være litt skummelt! Men mest holder jeg meg til tyveri og annen svindel!

– Boka kan leses uavhengig av de forrige, men den henviser jo til ting som har skjedd tidligere. Derfor får leseren med seg det viktigste selv om man ikke har lest de første bøkene. Men serien har en utvikling, så det kan absolutt være en fordel å starte forfra.

– Hvorfor skal folk plukke opp min bok? Den er veldig koselig – og spennende. Jeg hørte om en klasse som leste den første boka uka før påske – de skulle på påskeferie, men de ville ikke gå hjem før de hadde hørt hvordan det gikk med barna i boka. Så siste dagen før ferien måtte de snu om på hele timeplanen. Da kunne de lese slutten! Slike tilbakemeldinger er kjempeartige å få.

– Så, jeg prøver å skrive en koselig, spennende og lettlest krim. Det er rørende at folk som vanligvis ikke leser bøker, har lest og kost seg med mine utgivelser.

– Jeg har jo ikke tenkt å gi meg med denne, jeg vil fortsette, og er allerede i gang med neste bok. Har lagt inn en del hint og frampek om hva som kan komme, og jeg har det fryktelig artig mens jeg skriver.

Svein Kåre Gunnarson

Nyheter

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Jan Roar Leikvoll (1974-2014) debuterte ...

Anmeldelser

Å få mennesker til å virke sammen

Å få mennesker til å virke sammen

Jeg ser på meg selv som pasifist. Jeg ...

Spennende bok om vanskelig drapsetterforskning

Spennende bok om vanskelig drapsetterfor...

Boken «Drapet i Söndagsvägen» ...

Krigshelten Ingeborg Holm ut av skyggenes dal

Krigshelten Ingeborg Holm ut av skyggenes ...

Ut av skyggen stiger Ingeborg Holm fra Bindal ...

Bli med på reise i det norske Storbritannia

Bli med på reise i det norske Storbritan...

Gry Blekastad Almås sin lengde bebudede ...

Trine-Lise Rygh aktiviserer en tankeprosess som både er vond og nyttig

Trine-Lise Rygh aktiviserer en tankeprosess ...

Det er som om denne boka – «Hundedager» ...