Olav Tryggvason og Tempelridderordenen

17.12.2013
Olav Tryggvason og Tempelridderordenen
Hans J. Rosenfeld

Merovingerne var en frankisk kongeætt som hersket over deler av det nåværende Frankrike og Tyskland på 700- og 800-tallet. Hva om den norske vikingkongen var i kontakt med deres mektige og mystiske etterkommerne? Møtet mellom dem skal ha resultert i at Olav Tryggvason fikk plantet ideen hos Merovingerne om å opprette en elitestyrke bestående av munker som skulle få opplæring i kamp. Dette for å beskytte Pilegrimer på deres ferd til Jerusalem. I romanen ”Merovingernes skatt” av Hans J. Rosenfeld (f. 1945) tas vi med på en dramatisk arkeologisk skattejakt over flere kontinenter hvor sporene etter hvert peker i en slik retning. Er det fiksjon eller fakta?

- Det finnes neppe noen historikere som vil stå fram og si at det finnes en viss sannsynlighet for at Olav Tryggvason var den egentlige stifteren av Tempelridderordenen. De fleste av dem stiller seg skeptiske til at han overlevde slaget ved Svolder. Men mine kilder, deriblant ”Den største sagaen om Olav Tryggvason”, antyder at min tolkning av historien kan stemme. Ingenting av dette kan bevises, men heller ikke motbevises. Det er her min roman skiller seg fra ”Da Vinci-koden” av Dan Brown: I ettertid har historikere stått fram og dokumentert at mye av det var oppspinn og historiske usannheter. Det kan man ikke påstå om min fortelling. Det kan ha skjedd slik jeg beskriver. Det kan ikke bevises, men heller ikke motbevises, sier Rosenfeld

Han er ikke selv historiker eller arkeolog av yrke, men professor innen fagområdet mat- og plantevitenskap og har vært ansatt ved Universitetet for Miljø- og Biovitenskap på Ås. Da han bestemte seg for å skrive en roman som vinterarbeid, gikk han grundig til verks. Våren og somrene syslet han med å bygge opp og drive en vingård.

- For å forstå vikingene og menneskene som levde for tusen år siden, måtte jeg lese alt som var skrevet om emnet. Jeg leste samtlige norrøne sagaer, og mest mulig av det som var utgitt i vår tid, fra Helge Ingstad til Vera Henriksen og alt som kom ut etter år 2000. Nøkkelen til innsikten ligger i vikingskipene. Jeg studerte skipsbygging og satte i gang å bygge mitt eget vikingskip. Jeg tror det ga meg mye. Jeg tok også kurs i seiling og fant ut at jeg likte det – akkurat som vikingene, sier Rosenfeld.

Han er fascinert av romanene til Dan Brown, Tom Egeland, Michael Baigent og Richard Leigh. Det var i sistnevntes bok, ”Hellig blod, hellig gral”, at han ble oppmerksom på sporene som merovingerne har etterlatt seg.

- ”Merovingernes skatt” er skrevet for ungdommer og voksne. For å skape flyt og fortgang i handlingen bruker jeg tidvis drømmene til hovedpersonen Torkjel som fortellergrep. Alternativet ville være å la arkeologene gjøre disse funnene ved tilfeldigheter, sier Rosenfeld.

Han er opptatt av å få fram at ”Merovingernes skatt” bare er den første i en serie på minst tre. Han tror leseren da bedre vil kunne skjønne bakgrunnen for Torkjels drømmer i en handling som er lagt tusen år tilbake i tid, hvor vi får vite hva som egentlig hendte. Den fullt mulige fortellingen om livet til Olav Tryggvason vil fortsatt være i fokus.

I sesongskribenten Rosenfelds virkelige verden må skildringene av nåtidens arkeologiske utgravinger og fortidens vikingseilas og korstog legges i bero mens vinrankene hans spirer og gror.

- Jeg er ikke bare forfatter, men også vinbonde og formann i vindyrkernes forening, Norske Druedyrkere. Jeg har nesten to dekar med vinplanter i veksthus. Hvitvinen min fikk førstepremie i en internasjonal konkurranse i Latvia, forklarer han.

Listen legges høyt for også å høste heder for ”Merovingernes skatt”.
- Boken er skrevet på en sannferdig måte. Den kan brukes som historiebok samtidig som det er en spenningsroman. Jeg håper førsteopplaget blåses ut før jul, og at neste opplag trykkes opp på nyåret, avrunder Rosenfeld.

I overkant optimistisk? Ikke for en vitenskapelig anlagt forfatter som sammenligner seg med Dan Brown og ”Da Vinci-koden”. Dessuten gjelder det å rydde plass for oppfølgerne.

Christian W. Holst

Stikkord i denne artikkelen
Hans J. Rosenfeld,

Nyheter

Dikt om sorgens ansikter

Dikt om sorgens ansikter

Den 3. januar var en helt vanlig dag. Helt ...

Bilder og dikt

Bilder og dikt

Helle Enger er aktuell med boka «Søster ...

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Anmeldelser

Platon-Sokrates forsvarstale

Platon-Sokrates forsvarstale

I juni sendte Cappelen Akademisk Forlag ut ...

Slag-Bjørn

Slag-Bjørn

Journalist Bjørn Gjellums kamp fra å ...

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...