Tid for drømmehage

24.05.2016
Tid for drømmehage
Ingeborg Kringeland Hald

Ingeborg Kringeland Hald fra Haugesund har i flere år jobbet som fotograf og frilansjournalist, og levert stoff om hage og interiør til lokale publikasjoner på Haugalandet. Nå når flere av oss begynner å tenke på hage igjen, kommer hun ut med en ny og litt annerledes hagebok: Fru Halds hage.

Her tar hun utgangspunkt i sin egen hage, hvor hun har samlet bilder fra flere år, og gjennom hele året. Vi får lese om hennes egne erfaringer, og tips om hva som fungerer og ikke. Selv om utgangspunktet er en hage i Rogaland er det i boken tatt hensyn til at dyrkningsforholdene varierer mye her i landet – dette er en hagebok for hele landet.

– Mens jeg jobbet med boken fant jeg ut at jeg har veldig mange planter som er herdig i hele landet, forteller Ingeborg Hald. – Og at det er litt luksus med hage i Rogaland, en hage i sone 1 og 2 gir oss utrolig mye å velge mellom. 

Hagen skal brukes hele året, både til aktivitet og til å stresse ned og glemme tid og sted i en ellers travel hverdag, enten det er en stor eller liten hage. Fru Halds hage er først og fremst ment som inspirasjon med idéer til innredning og utforming, hvordan en forlenger sesongen, og om den vintergrønne hagen som gir struktur. Med litt tid og kjærlighet kan alle få sin egen drømmehage.

– Det kan være en utfordring å ha noe som blomstrer gjennom hele sesongen fra tidlig vår til vinteren kommer, men det er mulig, sier hun. – Her i Rogaland kan vi jo ha blomster gjennom hele vinteren også, for eksempel juleroser og lyng. Jeg syns også det er viktig å ha en grønn base i hagen, spennende blader, spennende former. 

I boken forteller Hald om hvordan hagen har forandret seg gjennom 20 år med skiftende behov, og om hvordan hun har dratt med seg sin ikke alltid helt villige ektemann for å realisere sine hageidéer.  Hun forteller om det å prøve og feile, flytte rundt på ting og planter hun må overvintre inne.

– Mannen min er ikke det minste interessert i hage, men han blir alltid fornøyd med prosjektene jeg får ham med på, forteller fru Hald. - Det viktige for han er å ha en god solstol der han kan slappe av, et godt sted å grille, og at vi har litt urter og grønnsaker som han kan bruke når han lager mat, som er hans store interesse.

Nå for tiden skifter motebildet ofte, men Ingeborg Hald mener at når det gjelder hage må en finne sin egen mote, finne ut hva en liker og hvordan hagen skal brukes, og så innrede den deretter.

– Min mening er at når det kommer til hagen må man ta mer varige valg. Det er ikke bare å skifte ut trær og busker, som kanskje bruker tiår på å få litt størrelse, etter hvert som motebildet skifter.  

Når en skriver hagebok er det ikke mulig å komme unna det å skrive litt om snegler, så litt snegletips er det også i Fru Halds hage. Erfaringene hennes stemmer ikke alltid overens med det fagfolk sier, blant annet om brunsnegler. Mange planter som står på sneglematlisten til Nibio (Norsk institutt for bioøkonomi) greier seg godt i hennes hage.

– Ikke gi opp en plante du har lyst på fordi om sneglene ser ut til å like den. Hosta for eksempel er en staude som har fått et dårlig rykte fordi sneglene liker den. Jeg har mange hostaer, men det er veldig sjelden jeg ser at sneglene har vært og forsynt seg. Om du har problemer med snegler sett problemplanter som tåler det i solen der sneglene ikke liker seg, og håp på en solrik sommer.

Fru Halds hage har både plantetips og fakta om alle omtalte planter, men den er først og fremst ment å være en inspirasjonskilde; det er ikke en oppskriftsbok som sier hva du skal gjøre steg for steg, men en bok som forteller om hva du kan gjøre for å skape ditt eget lille friområde, din egen drømmehage, på den plassen du har.

Ingeborg Hald har også hagebloggen fruhaldshage.blogspot.com

Svein Kåre Gunnarson

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...