Tok omstart etter et voldelig forhold

28.01.2019
Tok omstart etter et voldelig forhold
Forlagshuset Publica
Ingunn Norheim

– Det handler om å ta en omstart, sier forfatter Ingunn Norheim.

Mange år i et forhold preget av psykisk vold og mobbing var nær ved å knekke henne. Men hun maktet å bryte ut og vil nå hjelpe andre i samme situasjon.

Resultatet er blitt boka Vendepunkt, hvor Norheim både skriver om sine opplevelser i det destruktive forholdet og om hvordan man kan frigjøre seg og starte på ny.

– Boka er min personlige historie om mange år sammen med en mann der jeg ble utsatt for psykisk vold og mobbing, hva dette destruktive levesettet gjorde med meg og hvilke belastningsskader det ga meg. Men mest av alt handler boka om vendepunkt, om å ta en omstart, ta valg og starte på nytt. Den handler om å finne tilbake til seg selv igjen, til den man var tidligere, forklarer Norheim.

 

Dagboknotater ble bok

Hun hadde egentlig ikke tenkt å skrive bok, men en stabel med dagboknotater ble kimen til det som nå er å finne mellom to permer.

– Da jeg kom ut av forholdet, brukte jeg mye tid på å skrive dagboknotater, og opplevde det som veldig nyttig. Idéen til en bok kom gradvis etter som tiden gikk. Det var altså ikke planlagt fra starten av at det skulle bli en bok ut av det, den ble til underveis.

Hun kaller boka en mestringsbok der erkjennelser og aksept, og å ta valg og ansvar for seg selv, er viktige elementer.

– Målgruppen for boka er alle behandlere som har pasienter og klienter der de kan komme borti tematikken vold i nære relasjoner. Jeg tenker på leger, fysioterapeuter, psykologer, psykoterapeuter, ansatte på Krisesentre, Familievernkontorer og utdanningsinstitusjoner. Jeg tenker også at de som har vært utsatt for psykisk vold og mobbing kan ha nytte av å lese den. Boken kan også være interessant for de som er opptatt av oppmerksom tilstedeværelse, å være «her og nå», mindfulness og meditasjon, sier Norheim.

 

Spennende å skrive

Drivkraften i skriveprosessen har vært å bearbeide de vonde hendelsene.

– Det har vært veldig spennende å skrive om egen rehabilitering samtidig som man har gjennomgått den. Det har inspirert meg og gjort at jeg har holdt ut påkjenningen det var å gå tilbake i tid og gjennomleve årene som var så vonde for meg. Og så har jeg hele tiden hatt tro på og tillit til å skulle lykkes med rehabiliteringen, at jeg skulle bli reparert, sier forfatteren, som tilføyer:

– Da jeg slapp fri, hadde jeg et stort behov for å forstå hva jeg hadde vært utsatt for. Jeg fant mye som var interessant å lese, både av faktabaserte tekster og erfarte historier som lignet på min, men oppdaget ingen bok som inneholdt både enkel, faktabasert informasjon, den erfarte historien, og i tillegg en løsningsfokusert del med konkrete tips og nøkler, slik min bok er. Og sånt sett så tenker jeg at boka mi skiller seg ut fra andre bøker om samme tema.

 

Vold skjer

Ingunn Norheim er utdannet gestaltterapeut og har laget egen hjemmeside i forbindelse med bokprosjektet. På www.mittvendepunkt.no har hun lagt ut flere utdrag fra manus gjennom skriveprosessen og har annonsert for boken overfor fagmiljøet i Norge som hun er en del av. Responsen har ikke latt vente på seg.

– Jeg har fått mange gode tilbakemeldinger, og mange har uttrykt at de ønsker å lese boken. Jeg håper at boken kan bidra til økt bevissthet om sammenhengen mellom psykisk vold og belastningsskader, for her tenker jeg at det er mange som ikke vet nok om det, sier Norheim.

– Vold i nære relasjoner skjer, og det er godt kjent at mange strever med å mestre livene sine etter å ha vært utsatt for den psykiske nedbrytingen, som også er en del av voldsbildet. Det er mange som f.eks ikke får til å stå i arbeidslivet og er sykemeldte, og til og med uføre, etter å ha vært utsatt for dette. Jeg har selv erfaring med å ikke mestre å stå i fast jobb etter det jeg ble utsatt for. Sånn sett burde boka også leses av ansatte i NAV som jobber med oppfølging av sykmeldte.

 

Egne bilder

Ingunn Norheim har mange fritidsinteresser, og noen av dem har hun kunnet gjøre nytte av når bokprosjektet har blitt utviklet fra idéstadiet til ferdig bok.

-Jeg er glad i å reise, og er også veldig glad i å være på tur både på fjellet og ved sjøen. Jeg liker også å fotografere, og alle bildene i boken, bortsett fra ett, har jeg tatt når jeg har vært på tur. Jeg er utdannet gestaltterapeut og kan mye om å være "her og nå", og er også opptatt av mindfulness og meditasjon. Jeg mediterer jevnlig og har stort utbytte av det. Jeg er også en svært løsningsorientert person som lett setter meg mål, og som jobber mot målene mine.

Mai Britt Hareide

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Byggebransjemann med klare meninger

Byggebransjemann med klare meninger

Øivind Ørnevik skriver ofte dikt ...

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Bonenberger med si tredje bok

Bonenberger med si tredje bok

Hans Günther Bonenberger er aktuell ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...