Hertuginne Ingebjørgs dramatiske liv

23.01.2020
Hertuginne Ingebjørgs dramatiske liv
Forlagshuset Publica
Lise Lorentzen

Lise Lorentzen nærer en sterk interesse for norsk middelalderhistorie. Den pensjonerte spesialsykepleieren har i voksen alder studert kunsthistorie og kulturhistorie på Blindern, og nå har hun skrevet roman om hertuginne Ingebjørg, datter av kong Håkon V Magnusson og dronning Eufemia, og sønnedatter av Magnus Lagabøte og dronning Ingeborg. Boken har fått tittelen «Hertuginne av Guds nåde» og utgis på Publica. Romanen gir et fascinerende bilde av 1300-tallets Norge og hertuginne Ingebjørgs begivenhetsrike liv.

Lorentzen har tidligere utgitt to andre bøker med middelaldertema, «Sagakvinner fra vikingtid og middelalder» (2006) og «Kongens to kvinner» (2014). Også denne gang har hun gjort et grundig forarbeid, og romanen «Hertuginne av Guds nåde» har god historisk forankring. Datidens kultur og skikker skildres detaljert i boken.

– Jeg har arbeidet mye med å finne kildemateriale og har hatt samtaler med en historiker, forteller Lorentzen. – Jeg har lagt stor vekt på historiske fakta i romanen. Jeg har ikke skrevet om en blomst, urt eller matrett som ikke eksisterte på den tiden. Likeledes regnværet som varte i sju år fra 1315 til 1322 og skapte en forferdelig hungersnød. Det har vært mye å undersøke, forteller hun.

Drivkraften i skriveprosessen har vært ønsket om å fremheve handlekraftige kvinner fra middelalderen som man har hørt lite om. – Selv om hertuginne Ingebjørg i sin tid ble Skandinavias mektigste kvinne, er det i dag få som har hørt om henne, forteller Lorentzen. – I 2014 skrev svenske historikere i avisen Dagens Nyheter om «Hur historiens starka kvinnor glöms bort». Hertuginne Ingebjørg var en av disse glemte kvinnene.

Ingebjørg ble født i 1301 og ble tidlig forlovet med den tjue år eldre svenske hertugen Erik Magnusson. Ingebjørg ble svært glad i Erik – hun så på ham som både mann og far. Erik var svært sjarmerende og godt likt i sin omgangskrets, men han kunne også være meget slu og beregnende.

– Ved å gifte seg med hertuginne Ingebjørg kunne han bli regent over Norge hvis han fikk en sønn – en tronarving, forteller Lorentzen. Men historien ville det imidlertid annerledes, og Ingebjørg ble enke bare 17 år gammel.

Snart mistet Ingebjørg også faren. Dermed ble sønnen hennes, tre år gamle Magnus Eriksson, konge over både Norge og Sverige. Rollen som kongsmor for både Norge og Sverige skulle vise seg å bli litt av en utfordring for en attenåring.

– Det vakte stor misnøye og kritikk hos stormennene at en kvinne på atten år skulle ta del i riksstyrelsen, forteller Lorentzen.

Lorentzen har heller ikke tenkt å gi seg med skrivingen med det første. – Oppfølgeren er allerede påbegynt og handler om nok en glemt kvinne fra historien, dronning Blanka. Hun ble gift med hertuginne Ingebjørgs sønn, kong Magnus VII, forteller hun.

Audun Rømcke

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Skriv bedre engelsk – skriv!

Skriv bedre engelsk – skriv!

På 123 sider – en, to, tre – morsomt ...

Løgn på løgn på løgn på løgn

Løgn på løgn på løgn på løgn

Det er nesten fristende å åpne ...

Spennende, levende og interessant om Jugoslavia

Spennende, levende og interessant om Jug...

Boken «Jugoland» virker som en innsiktsfull ...

Legenden om St. Hallvard

Legenden om St. Hallvard

I Norge har vi beskjedne ti helgener, nemlig ...

Konge i krig og fred

Konge i krig og fred

Det andre bindet av Tore Rems gigantiske ...