Hertuginne Ingebjørgs dramatiske liv

23.01.2020
Hertuginne Ingebjørgs dramatiske liv
Forlagshuset Publica
Lise Lorentzen

Lise Lorentzen nærer en sterk interesse for norsk middelalderhistorie. Den pensjonerte spesialsykepleieren har i voksen alder studert kunsthistorie og kulturhistorie på Blindern, og nå har hun skrevet roman om hertuginne Ingebjørg, datter av kong Håkon V Magnusson og dronning Eufemia, og sønnedatter av Magnus Lagabøte og dronning Ingeborg. Boken har fått tittelen «Hertuginne av Guds nåde» og utgis på Publica. Romanen gir et fascinerende bilde av 1300-tallets Norge og hertuginne Ingebjørgs begivenhetsrike liv.

Lorentzen har tidligere utgitt to andre bøker med middelaldertema, «Sagakvinner fra vikingtid og middelalder» (2006) og «Kongens to kvinner» (2014). Også denne gang har hun gjort et grundig forarbeid, og romanen «Hertuginne av Guds nåde» har god historisk forankring. Datidens kultur og skikker skildres detaljert i boken.

– Jeg har arbeidet mye med å finne kildemateriale og har hatt samtaler med en historiker, forteller Lorentzen. – Jeg har lagt stor vekt på historiske fakta i romanen. Jeg har ikke skrevet om en blomst, urt eller matrett som ikke eksisterte på den tiden. Likeledes regnværet som varte i sju år fra 1315 til 1322 og skapte en forferdelig hungersnød. Det har vært mye å undersøke, forteller hun.

Drivkraften i skriveprosessen har vært ønsket om å fremheve handlekraftige kvinner fra middelalderen som man har hørt lite om. – Selv om hertuginne Ingebjørg i sin tid ble Skandinavias mektigste kvinne, er det i dag få som har hørt om henne, forteller Lorentzen. – I 2014 skrev svenske historikere i avisen Dagens Nyheter om «Hur historiens starka kvinnor glöms bort». Hertuginne Ingebjørg var en av disse glemte kvinnene.

Ingebjørg ble født i 1301 og ble tidlig forlovet med den tjue år eldre svenske hertugen Erik Magnusson. Ingebjørg ble svært glad i Erik – hun så på ham som både mann og far. Erik var svært sjarmerende og godt likt i sin omgangskrets, men han kunne også være meget slu og beregnende.

– Ved å gifte seg med hertuginne Ingebjørg kunne han bli regent over Norge hvis han fikk en sønn – en tronarving, forteller Lorentzen. Men historien ville det imidlertid annerledes, og Ingebjørg ble enke bare 17 år gammel.

Snart mistet Ingebjørg også faren. Dermed ble sønnen hennes, tre år gamle Magnus Eriksson, konge over både Norge og Sverige. Rollen som kongsmor for både Norge og Sverige skulle vise seg å bli litt av en utfordring for en attenåring.

– Det vakte stor misnøye og kritikk hos stormennene at en kvinne på atten år skulle ta del i riksstyrelsen, forteller Lorentzen.

Lorentzen har heller ikke tenkt å gi seg med skrivingen med det første. – Oppfølgeren er allerede påbegynt og handler om nok en glemt kvinne fra historien, dronning Blanka. Hun ble gift med hertuginne Ingebjørgs sønn, kong Magnus VII, forteller hun.

Audun Rømcke

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...