Vår indre verden av bilder

04.02.2020
Vår indre verden av bilder
Lyrikkforlaget
Astrid Nitter Engen og Kit Fong Ling

Lyriker Astrid Nitter Engen og kunstmaler Kit Fong Ling har utviklet et dynamisk samspill der intuitiv maling og skriving går opp i en høyere enhet. Dikt og bilder skildrer en lengsel og søken etter tilknytning og tilhørighet. Resultatet er diktsamlingen «Inntil» som kommer ut på Lyrikkforlaget.

– Mitt budskap er at vi alle bærer på en lengsel etter å være i det skapende rommet, dog ikke helt uten farer og utfordringer, forteller Astrid Nitter Engen. Hun er utdannet helsepedagog med utgangspunkt i en fagkrets innen kristendom og pedagogikk, veiledning, dans og drama. Hun ble inspirert til å dikte da en venninne ga henne en bok av Julie Cameron som handler om hvordan man kan finne sin egen kreativitet.

– Da begynte min livsreise inn i poesien, forteller hun. Oppskriften i boken besto i at man skulle finne sin egen historie og skrive morgensider uansett humør og vilje.

– En dag kom ei lita jente hoppende ned på papiret. Henne kalte jeg «Jentungen, mitt indre barn». Dette barnet fant veien inn til det indre i meg, som jeg etter hvert har forsøkt å sette ord på, forteller Engen.

Senere ble dikteren kjent med arkitekten og kunstneren Kit Fong Ling, som opprinnelig er fra Kina og oppvokst i Bolivia. Kit Fong Ling kom til Norge i 2002, og da dikteren møtte henne, hadde hun et atelier i Åsedalen.

– Vi kjente hverandre ikke, men hun spurte meg en dag om jeg kunne sette ord til bildene hennes. Dette var fargerike bilder som hadde en historie og et budskap som talte til meg når jeg ga stillheten tid og rom. Ordene kom, og jeg lurte på om det var min egen eller hennes historie som ble fortalt. I ettertid har jeg forstått at det var hennes historie så vel som min, forteller Engen.

– Vi kommer fra forskjellige land med forskjellige kulturer, språk og religioner. Vi fant en felles identitet og tilhørighet i formens mangfold, forteller dikteren, og utdyper: – Form fant ord, og ord fant form, fra det språkløse til det åpne, universelle, det vi alle bærer i oss.

Som en etterklang av denne prosessen har både Kit Fong Ling og Astrid Nitter Engen engasjert seg i eldre- og demensomsorgen.

– Gjennom penn og papir fikk Kit kommunisert med sin mor, som hadde Alzheimer. Jeg ser at form, farge, musikk og dikt kan bringe frem minner og historier og skape trygghet for den siste reisen. Jeg ønsker at boka kan vise at ethvert menneske har sitt språk uansett tap av funksjonsevne, forteller dikteren. – Vi trenger hverandre for å komme «inntil».

Audun Rømcke

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Sikkerhetspolitiske analyser med personlig vri

Sikkerhetspolitiske analyser med personlig ...

«Verden bli ikke den samme» slår Janne ...

Kulturforståelse læres i opplevelsen

Kulturforståelse læres i opplevelsen

Det er noe med kulturen. Den er vi helt avhengige ...

T-banen som utvidet byen

T-banen som utvidet byen

T-banen i Norge er et Oslofenomen, mens Bybanen ...

Historien om «Stay Behind»

Historien om «Stay Behind»

Få historier i Norge er så hemmelig ...

Tømmermannen fra Krakow

Tømmermannen fra Krakow

Noen gang finner en leser det som gjerne ...