Debuterer med Vindpust

17.08.2020
Debuterer med Vindpust
Lyrikkforlaget
Ewy Halseth

Ewy Halseth debuterer med en svært så nyttig bok i en alder av 71 år, nemlig en diktsamling om annerledeshet. Den har tittelen Vindpust.

Ewy Halseth debuterer med en svært så nyttig bok i en alder av 71 år, nemlig en diktsamling om annerledeshet. Den har tittelen Vindpust.

– Jeg har skrevet dikt og fortellinger hele livet, men det som ga meg inspirasjon til å samle diktene mellom stive permer, var en gave jeg fikk fra en god venninne. Hennes søster hadde gitt ut en bok med fine tegninger. Jeg ville prøve det samme, sier Halseth.

Halseth ble født med hjerneskade. Sykdommen Cerebral parese har preget livet hennes i form av relativt beskjedne funksjonsnedsettelser i unge år, men med økte slitasje- og belastningsskader i eldre år. Dette preger diktene i diktsamlingen Vindpust.

– Diktene er laget i ulike tider gjennom mange år, men er blitt til etter hendelser og tanker som har gjort meg opprørt eller glad, sint eller trist. Diktene beskriver ulike følelser og reaksjoner i møter med andre mennesker. Det kan være parforhold, forholdet til nære familiemedlemmer eller kolleger i arbeidslivet, og sorgen over tapte relasjoner og svik, angst og fortvilelse som har inspirert meg til å skrive. Jeg håper at mennesker i alle aldre kan kjenne igjen egne erfaringer gjennom mine betraktninger, sier forfatteren.

 

Frodig fantasi

I en alder av 71 kan Halseth se tilbake på et liv med mange opplevelser og erfaringer.

– Når jeg forsøker å se på meg selv utenfra, ser jeg en kvinne med sterke sider, preget av livets erfaringer på godt og vondt. Mine foreldre ble skilt da jeg var ganske liten, så jeg har vokst opp som enebarn med mor og stefar. Allerede som liten jente hadde jeg en frodig fantasi. Jeg elsket å tegne og drømte om å bli arkitekt. Det ble jeg ikke, men tok veien om et yrke som teknisk tegner, tok videreutdannelse til bygningstekniker og har tegnet både mitt eget hus og tre andre eneboliger og en rekke påbygg og tilbygg.

Venner vil karakterisere henne som pirkete.

– Jeg er født i Jomfruens tegn og pleier å si at det er derfor jeg er så opptatt av kvalitet og nøyaktighet, smiler Halseth.

Hun har alltid vært aktiv.

– Jeg har hele livet vært opptatt av helsesport som bueskyting, svømming og bordtennis. Jeg er glad i å være på kunstutstillinger og betrakte kunst i alle former og farger. Jeg er svært glad i musikk, spesielt viser, blues og ballader. De senere årene har jeg også fått sansen for klassisk musikk og er fast abonnent på Oslo-filharmoniens konsertserier i Konserthuset i Oslo. Selv har jeg stor glede av å spille piano, selv om jeg bare er amatør og svært dårlig på å lese noter. Jeg slapper også godt av når jeg kan tenne lys og sitte for meg selv med gitaren i fanget og synge viser eller salmer. Kryssord og bøker bruker jeg også mye tid på, forklarer diktdebutanten, som også er engasjert i sin lokale menighet.

Livet går ikke alltid «på skinner»

Selv om Vindpust er hennes første diktsamling, er hun ikke helt ukjent med det å gi ut bøker.

– Sammen med andre voksne med CP har jeg vært hovedforfatter for en bok kalt «Fra voksne til voksne» utgitt av Cerebral parese-foreningen i Norge. Boken handler om ulike utfordringer med det å leve med en kronisk funksjonsnedsettelse gjennom hele livet. Vi beskriver her egne erfaringer fra barndom, skole, arbeid, trening, samliv, helse og foreldrerollen.

I diktsamlingen Vindpust forsøker Halseth å få fram at alle liv har lyse og mørke sider, og at det i seg selv er helt naturlig.

– Mange mennesker lever i en illusjon der de tror at alle andre har det bra – bare ikke jeg. Når livet ikke alltid «går på skinner», noe det sjelden gjør for mennesker med kronisk sykdom eller annen form for funksjonsnedsettelse, er det viktig å klare å stå i det som er ubehagelig. Som min mor alltid sa når noe var vanskelig: «Bak skyene er himmelen alltid blå!» 

Terapi å skrive

Drivkraften i skriveprosessen har vært gleden over å kunne formulere og beskrive tanker og følelser med ord som kjennes naturlige der og da.

– Det er alltid en slags terapi for meg å skrive når jeg er nedtrykt av smerter eller skuffelser, men også når jeg kjenner på glede og takknemlighet over forhold som gjør meg glad og tilfreds. Jeg håper at boken blir solgt til mange, og at jeg får tilbakemeldinger som viser at de som leser den, opplever den som positiv og givende.

Vindpust er illustrert med forfatterens egne tegninger. Hun har en treffsikker strek.

– Illustrasjonene i boken, som jeg kaller «krusedulltegninger», lever sitt eget liv, men jeg tenker at de kan være fine for leseren ved sitt hemmelige uttrykk som hver enkelt kan drømme seg bort i og fantasere over. De som ønsker å forstå seg selv og andre mennesker de omgås, vil kunne bruke diktene aktivt som utgangspunkt for samtaler og drøfting av livets opp- og nedturer. Boken kan brukes i opplæring i ungdomsskole og universitet når elevene skal drøfte relasjoner, samhandling og samliv. 

Flere dikt

At det kan komme en oppfølger til Vindpust, som utgis på Lyrikkforlaget, kan slett ikke utelukkes.

– Jeg har mange flere dikt som kan egne seg til en senere bok, og har også tanker om en barnebok og en biografi. Det siste er ikke bare med tanke på å fortelle om mitt liv, men med alle de erfaringer jeg har fått med meg i livet. Det er forhold omkring det å være annerledes i lek, skole og arbeidsliv, skilsmisse hos foreldre og meg selv, med atskillelser og sorg, som kvinnelig leder med funksjonsnedsettelse på en mannsdominert arbeidsplass og i kirken, morsrollen, handikapidrett, tiden som pårørende til en kreftsyk mann og tiden som enke, så tenker jeg at det er mye interessant stoff å ta av.

Audun Rømcke

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...