Gode Stavanger-minner fra 50- og 60-tallet

10.09.2020
Gode Stavanger-minner fra 50- og 60-tallet
Commentum
Bernt Charles Olsen-Hagen

Bernt Charles Olsen-Hagen er født og oppvokst i Hillevåg i Stavanger, men har i voksen alder bodd andre steder i landet. Nå har han samlet en rekke muntre minner fra oppveksten i boka «Fra Vannassen te Breiavatnet», som gis ut på Commentum. Og minnene har han selvfølgelig formidlet på Stavanger-dialekt.

Bernt Charles Olsen-Hagen ble født i 1952, og han har mange kjære minner fra oppveksten. – I 1966 flyttet familien til Bodø, der vi bodde i tre år, forteller forfatteren. – Utdannelse og jobb har påvirket hvor jeg senere har bodd, og jeg har aldri flyttet tilbake til Stavanger. Lengselen tilbake til min barndoms by har jeg imidlertid hatt i alle disse årene.

Fortellingene i «Fra Vannassen te Breiavatnet» er hentet fra Olsen-Hagens egen oppvekst i Hillevåg, og inneholder dessuten en rekke historiske fakta og referanser til lokale størrelser fra den tiden. – Historie har interessert meg siden skoletiden, forteller forfatteren. – Som museums- og kulturminneansvarlig i Avinor har historieinteressen bare økt med årene.

Denne interessen har resultert i utgivelsene «Offshore Helicopters» (2014) og «Livredderne – Når minuttene teller» (2015). Den siste ble stemt frem av flyentusiaster som årets flybok i 2016.

Olsen-Hagen er nå pensjonert fra et mangesidig yrkesliv. – Som pensjonist har jeg mye tid som jeg benytter til det jeg liker best, å ferdes ute i naturen, både på fjellturer og langs fjæra. Hvis været ikke er for dårlig, tar jeg gjerne kajakken fram og tar en tur på havet.

Tankene om ei bok om oppveksten i Hillevåg har han hatt lenge i bakhodet. – Jeg begynte å skrive på et manus om min oldefar, redaktør og stortingsmann Børge Olsen-Hagen, forteller forfatteren. – Mens jeg holdt på med dette, falt brikkene om Hillevåg på plass. «Fra Vannassen te Breiavatnet» er en samling med noen av mine opplevelser under oppveksten i Hillevåg og Stavanger på 1950- og 60-tallet. Med korte historier gir jeg leseren et innblikk i hvordan det var å vokse opp på denne tiden. 

Målgruppen er de som vokste opp i tiårene etter krigen, men boka vil gi dagens oppvoksende generasjon et historisk tilbakeblikk med sine muntre historier som mange kan kjenne seg igjen i. 

– For å få en mest mulig autentisk fortellerstemme har jeg valgt å skrive på dialekt, forteller Olsen-Hagen. – Det har ikke alltid vært like enkelt, men ved å smake på ordene og setningene har det gitt et resultat som jeg er fornøyd med. At boka er på dialekt, gir også et mer autentisk uttrykk. Alle fortellingene er hentet fra virkeligheten. Noen er supplert med historiske fakta for å gi fortellingene en mer historisk støtte. Jeg håper «Fra Vannassen te Breiavatnet» vil gi leseren lyst til å lese mer om Stavanger «før i tiå» og fortelle andre om sine opplevelser ved å gå tilbake i historien sammen med meg. Fornøyde lesere er den beste reklamen. 

Forfatter og historiker Gunnar Roalkvam har vært dialektkonsulent og har stor sans for boka:

Fortellingene, som er godt skrevet på den lokale dialekten, gir et fint tidsbilde av oppvekst og opplevelser i 1950- og 60-årene. Vi blir kjent på Åsen, Hillevåg og andre steder i Stavanger og omegn. Selv om fortellingene kan oppleves som en formidling til dagens unge, blir de samtidig et trivelig tilbakeblikk for alle som selv vokste opp i disse årene. 

Olsen-Hagen har heller ikke tenkt å gi seg med skrivingen med det første. Han har nemlig flere prosjekter på gang. Den tidligere nevnte boka om oldefaren har fått arbeidstittelen «Fra Botsen til Løvebakken». – Dette er historien om en av Stavangers glemte sønner, forteller han. – I 1925 ble Stortingets konstituerende møte utsatt for at representantene Olsen-Hagen og Tranmæl skulle kunne være til stede. Begge satt i fengsel. Tranmæl i Møllergata 19, og Olsen-Hagen i Botsfengslet. Boka er planlagt utgitt i 2025 for å markere denne hendelsen for 100 år siden.

Han jobber også med et prosjekt kalt «Nordaførr – Søring i nord»: – Dette er en samling naturopplevelser fra Nord-Norge, fra havet og fjæra til fjelltopper og tinder, som ligger like tett som opplevelsene selv. Det magiske lyset som har lokket kunstnere og turister til landsdelen i mangfoldige år, er også sentralt.

Olsen-Hagen jobber også med et tredje prosjekt: – «Jakten på tidevannet» er opplevelser om flo og fjære. Den handler også om tidevannets mysterier og påvirkning rundt om i verden. 

Vi gleder oss! 

Audun Rømcke

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...