- Det gir mening å dele

12.01.2021
- Det gir mening å dele
Lyrikkforlaget
Linn Christine Nævdal

– Jeg tenker veldig mye. På både livet generelt, men også på døden. Jeg syns det er interessante temaer å skrive om, for det gjelder jo oss alle, sier Linn Christine Nævdal fra Lindås utenfor Bergen.

 

Hun debuterer med diktsamlingen Hev ditt blikk på Lyrikkforlaget.

– Å skrive er for meg en form for midlertidig flukt. Du kan skrive deg langt inn i en verden hvor ingen kan stoppe deg og hvor det du skriver kan fungere som utløp for ulike følelser. Det kan sammenlignes litt med en dagbok, bare at du ofte har en bestemt rytme når du skriver dikt. Du kan skrive om absolutt alt, sier Nævdal.

 

Hun er oppvokst på gård sammen med mor, far og fem søsken, men valgte å bli sykepleier av yrke. Forfatterdrømmen kom i 10-årsalderen.

– Da skrev jeg flere tegneseriehefter og små «bøker» som jeg illustrerte og stiftet sammen. Som 16-åring ble jeg interessert i diktskriving og ble medlem av en diktside på nett. Derfra vokste skrivegleden betraktelig, ikke bare for diktskriving, men skriving generelt. Likevel er det dikt som har blitt min lidenskap, forteller debutanten.

 

Ideen til boka falt nærmest ned fra himmelen.

– Jeg satt en dag og kikket gjennom dikt som jeg skrev da jeg var i tenårene og sammenlignet dem med de nyeste diktene mine. Plutselig kom ideen om å sende dem til vurdering hos Lyrikkforlaget. Jeg hadde ikke de største forventningene og gjorde det mest for moro skyld for å se om jeg fikk tilbakemelding. Det angrer jeg virkelig ikke på i dag.

I Hev ditt blikk tar Nævdal opp emner som angst, depresjon og død.

– I tillegg skriver jeg om håp, vennskap og kjærlighet. Det er vanskelig å sette en bestemt målgruppe på boka, da den beskriver mange ulike aspekter av livet, som sikkert mange kan kjenne seg igjen i. Den kan passe for folk fra 18 til 100, smiler forfatteren.

 

Tittelvalget er ikke tilfeldig. Nævdal ønsker at folk skal heve blikket sitt.

– Du skal se deg selv, men se andre også. Ikke være så streng mot seg selv. Vi kan alle ha det tungt fra tid til annen, men det gjelder å kunne heve blikket sitt da også, for å komme seg ovenpå igjen. Det handler om å være tøff og sterk nok til å slippe andre inn. Men da må de rundt deg også heve blikket sitt, for å se deg.

Linn Christine Nævdal legger ikke skjul på at skriveprosessen har båret preg av mange tunge tanker som hun har hatt behov for å få ut.

– Å sette ord ned på papiret har vært en befrielse, sier hun.

– Jeg håper virkelig folk liker det jeg har skrevet. Samtidig kan jeg forstå om noen syns det blir litt mørkt eller dystert til tider. Likevel tror jeg det kan være positivt for andre å lese noe så brutalt ærlig. Å lese om ting man selv er opptatt av eller sliter med, kan kanskje hjelpe leserne til å forstå at de ikke er alene.

 

Debutanten utelukker ikke at det kan komme flere diktsamlinger.

– Jeg skriver fremdeles dikt og kommer nok aldri til å slutte med det. Om det kommer en bok nummer to, er ikke helt umulig. Jeg skriver i hovedsak for meg selv, men til syvende og sist gir det mer mening å dele fremfor å legge det ned i en skuff. Akkurat nå er jeg uansett mest opptatt av Hev ditt blikk og gleder meg til å kunne dele diktene mine med alle leselystne der ute.

Mai Britt Hareide

Nyheter

Dikt om sorgens ansikter

Dikt om sorgens ansikter

Den 3. januar var en helt vanlig dag. Helt ...

Bilder og dikt

Bilder og dikt

Helle Enger er aktuell med boka «Søster ...

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Anmeldelser

Slag-Bjørn

Slag-Bjørn

Journalist Bjørn Gjellums kamp fra å ...

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...