Vil fylle Norges fantasy-bokhylle

28.04.2021
Vil fylle Norges fantasy-bokhylle
Forlagshuset Publica
Marianne Nelvik

Marianne Nelvik tar leseren med i et gnistrende fantasyunivers i ungdomsromanen Thazarenes makt. – Det gis ut lite ny, norsk fantasy.

Forlag og bokhandlere vegrer seg for sjangeren. Både forfattere og lesere fortviler, sier Nelvik.

 

I Thazarenes makt møter vi antihelten Katja Belmon, som er blitt med i en elitedivisjon som skal beskytte innbyggerne mot farene som truer utenfor bymurene. En dag får Katja en uventet ordre, hun påtvinges et ansvar hun ikke er klar for. Enda mindre klar er hun for virkeligheten som venter.

Forfatter Marianne Nelvik vet ikke helt hvor hun fikk ideen til fortellingen.

– Tja, si det? Mest sannsynlig dukket en idé opp midt på natten en gang. Vanligvis er det slutten på historiene mine jeg kommer på først. Deretter starten, og så setter jeg meg spent ned og bare skriver. Hendelsesforløpet, karakterene og omgivelsene utvikler seg underveis i prosessen. Ofte har jeg ingen annen plan enn hvor historien skal ende. Ofte sitter jeg og er like underholdt når jeg skriver som når jeg leser noen andres bøker, fordi jeg ikke aner hva som vil dukke opp eller vil komme til å hende etter hvert, smiler Nelvik.

 

Skriving trumfer lesing

35-åringen fra Ålesund har mann og to barn. Hun driver med både hest og snowboard, og leker seg med gaming og bueskyting på fritiden. Men bøker er det mest interessante, både å lese og skrive.

– Jeg er svært glad i å drømme meg bort i bøker, men må innrømme at skrivingen ofte trumfer lesingen. Det er tidkrevende å skrive, og også noe jeg elsker å gjøre. Skriving har fra ung alder vært en slags terapi for meg, kanskje også en virkelighetsflukt når det har vært nødvendig. Jeg er bi-polar, noe som har gitt meg mange tunge stunder. Men det har også preget historiene mine, både de gode og de dårlige dagene, forteller forfatteren.

 

God eller ond

Thazarenes makt er hennes debutroman.
– Målgruppen er ungdom, men jeg liker å tro at den også er for unge voksne. Selv er jeg jo ment å være voksen, og fortsatt elsker jeg å lese bøker rettet mot ungdom.

Nelvik vil ikke avsløre for mye av handlingen, da historien er bygget opp på stadig nye vendinger, det er vanskelig å ikke avsløre for mye og dermed ødelegge for leseren.
– Boka inneholder flere budskap. Blant annet er vi innom stigma, det å dømme andre, å ha tro på seg selv, å tørre å stole på andre. Selvinnsikt og refleksjon. Spørsmålet om man enten er god eller ond, har alltid fascinert meg. For er det egentlig slik? Kan man bare være enten eller? Kan noen være tvers gjennom ond, og vet i så fall vedkommende at de er det? Er man dessuten god om man bare gjør gode handlinger, men samtidig egentlig ønsker å gjøre det motsatte? filosoferer debutanten.

 

Notatboken er fin å ha

Drivkraften i skriveprosessen har vært Nelviks generelle kjærlighet til litteratur.
– Jeg elsker å skrive. Mennesker drives vel av å ville gjøre det de elsker? Samme hva jeg gjør eller når på døgnet det skulle være, så surrer stadig hjernen min innom manuskriptene mine. Det kan dukke opp idéer på de merkeligste tidspunkt. Og da er notatboken fin å ha. Telefonen min er også full av stikkord. På dager der kreativiteten er vanskeligere å finne frem, så setter jeg meg likevel ned og leser et av manuskriptene jeg jobber med fra begynnelsen av. Underveis mens jeg leser, kommer jeg gjerne inn i en flyt, og så former nye vendinger seg.

 

Vil ha mer norsk fantasy

Nelvik vil gjerne bidra til at det blir bedre fantasyutvalg i norske bokbutikker.

– Det gis ut lite norskprodusert fantasy. Det virker som at forlag og bokhandlere vegrer seg for sjangeren. Dette er utrolig synd, og noe svært mange, både forfattere og lesere, fortviler over. Utgivelse av oversatt fantasy, som alt er bestselgere i andre land, er en tryggere inntektskilde enn å satse på ukjente fantasyforfattere fra lille Norge. Det sitter mange flotte «skrivere» i landet vårt og ruger på fantastiske manus som kanskje aldri vil se dagens lys, men som absolutt burde det! Selvsagt håper jeg at folk vil kjøpe Thazarenes makt fordi den interesserer dem og er noe de vil ha glede av, men samtidig håper jeg også at den bidrar til å fylle på lille Norges magre fantasy-bokhylle.

 

Håper folk vil like fortellingen

Hvilke forventninger har du til utgivelsen?
– Som ny i denne herlige forfatterverdenen, har jeg ingen forventninger, jeg aner virkelig ikke hva en kan forvente seg. Jeg har forhåpninger om at mange vil like boken, at også andre vil bli glade i karakterene og universet som jeg er så glad i. Jeg har forhåpninger om at boken vil skape glede i andre, underholde dem, la dem drømme seg bort, få dem til å le, være triste, være spente – bare føle, smiler Nelvik, som kan røpe at det er oppfølgere på gang.
– Hittil har jeg skrevet to oppfølgere, på dette tidspunktet er det ment å være en trilogi. Ettersom universet i Thazarenes makt er åpent for uendelige «spinoffs», har det dukket opp flere sideprosjekter underveis. I tillegg skriver jeg på helt andre ting, det ligger mange manus og koser seg i laptopen min.

 

Mai Britt Hareide

Nyheter

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

Anmeldelser

Public Art in Trondheim

Public Art in Trondheim

It is almost unknown that Sandefjord is ...

Vonde følelser «mellom to permer»

Vonde følelser «mellom to permer»

Følelser er mangt og mye – og i sin ...

Gråt Treblinka

Gråt Treblinka

Av og til blir en bok meg for meget. Innholdet ...

Mer og mye å lære om imperialismen

Mer og mye å lære om imperialismen

Som et spennende alternativ til våren ...

India - “a never ending story”

India - “a never ending story”

Hva skal vi si om det veldige landet India? ...