Vennskap til tross for ulikheter

26.10.2021
Vennskap til tross for ulikheter
Forlagshuset Publica
Hege Edvardsen Sagstuen

– Man kan lære mye av hverandre, selv om man ikke har mye til felles.

Kanskje er det nettopp ulikhetene som gir oss nye perspektiv på saker og gir oss muligheten til å gjøre ting bedre, sier Hege Edvardsen Sagstuen, som er klar med den tredje boka om katten Mingus.

 

Rotta Roy er et nytt bekjentskap i bokserien, og hovedperson sammen med Mingus, selvsagt, og Ikaros, som også er en katt. Rotta og kattene er jo nokså forskjellige med hensyn til størrelse, kosthold og livsstil, men de er alle opptatt av trygghet, kjærlighet og å få det de trenger for å leve et godt liv.

 

Hege E. Sagstuen er firebarnsmor, etablert som kokk og kokebokforfatter, og med en sterk lidenskap for katter. Hun liker også å skrive barnebøker, og bruker kattene sine som inspirasjon. Hun forteller om skrivingen:

– Jeg elsker katter og prøver å sette meg inn i deres liv, betraktet fra deres ståsted. Som alle dyreelskere finner jeg stor glede i å observere dyrene mine, hvordan de uttrykker seg og hvordan de reagerer. De kommuniserer jo aktivt, og da fantaserer jeg om hva de kunne ha tenkt om de hadde ord. Kattene, spesielt, forholder seg til oss mennesker, hverandre og den verdenen de lever i, og rottene vet vi jo er svært intelligente og lærenemme dyr.

 

«Mingus, Ikaros og Rotta Roy» passer godt for barn i alderen 6–9 år. Den har fargerike og fantasifulle illustrasjoner, som gjør lesestunden på fanget til en god opplevelse for både barna og den voksne som leser. Teksten er også formulert slik at den skal være enkel å lese for barn som har lært å lese selv. Illustrasjonene kan godt føre tankene og samtalene videre, ut fra historien i boka og inn i leserens eget liv. De bidrar også til at vi blir bedre kjent med kattene, rotta og dyr og mennesker de omgir seg med.

– Boken handler om ulikheter, sorg, glede, vennskap og utfordringer som vi alle står overfor. Det er også en del moral i boken som belyser at vi mennesker har noe å lære av dyrene med hensyn til å ta vare på jorden, fortsetter Hege.

– Dette er en koselig barnebok for alle barn, og særlig for mennesker som lever sammen med dyr. Den gir også små og store litt å tenke på, for vi kan kjenne oss igjen i situasjoner som oppstår, og i både gode og vonde følelser som er naturlige reaksjoner på ting som skjer – og som absolutt er gjenkjennelige i alle menneskers liv.

 

Mai Britt Hareide

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Tre små leksikon om Oslo

Tre små leksikon om Oslo

Ikke noe mindre, og ikke noe annet, en tre ...

«Den som glemmer historien, må leve den om igjen»

«Den som glemmer historien, må leve den om ...

I sin nye bok – tredje bind av serien «Under ...

Les og lær om Sovjetunionen

Les og lær om Sovjetunionen

I januar i 2020, straks før koronaen ...

Takknemlighetens filosofi – alltid aktuell

Takknemlighetens filosofi – alltid aktue...

Å takke går aldri av moten, men ...

Norske studenter lot seg ikke omskolere til en SS-elite

Norske studenter lot seg ikke omskolere til ...

Med boken «Tilbake til Buchenwald» har Elsa ...