Med indre rytme som bakgrunnsmusikk

27.01.2022
Med indre rytme som bakgrunnsmusikk
Lyrikkforlaget
Fredrik Solberg

– Diktene er skrevet med indre rytme som bakgrunnsmusikk. Jeg skriver med en slags rytme som sirkulerer i hodet. Den varierer mellom diktene – fra rolig og taktfullt til kaotisk og insisterende.

Fredrik Solberg forteller om tekstene han har skrevet til Å rope ut i sommernatten, en illustrert diktsamling som nylig kom ut på Lyrikkforlaget.

– Diktene er ofte satt litt stramt og rytmisk med enderim som virkemiddel, mer bundet til form enn mye av samtidslyrikken pleier å være. Jeg liker godt å sette opp en rytmisk formel som brytes et sted i diktet, for å overraske eller for å frigjøre.  

 

Fredrik Solberg er musiker, og leser gjerne diktene med musikalsk følge eller lar dem bli sangtekster. Ideene kommer ofte flytende av seg selv i hverdagsopplevelser eller langs Akerselva, der han bor og ofte trår og lar seg inspirere av det han ser, hører eller kommer til å tenke på.

– Diktene i denne boka er en sammenfatning av tanker, følelser og innfall fra de siste to årene av livet mitt. Mye av det jeg har skrevet er fiksjon, men noe av det er basert på faktiske hendelser. Mesteparten ligger nok et sted midt imellom. Ofte er det ikke noe klart skille mellom fantasi og virkelighet heller. For meg åpner det opp en verden av fargerike uendeligheter hvor ingenting er umulig.

 

Illustrasjonene i boka er kraftfulle, og står som en selvstendig kommentar til hvert dikt. Samarbeidet oppsto, ikke uventet, i en av de der små omveltningene som livet kommer med.

– Jeg savnet bestekompisen min. Han hadde flyttet til en annen by langt vekk fra meg. Marius Njølstad bodde i Stockholm og jeg savnet ham. Jeg tenkte vi kunne ha et prosjekt gående sammen igjen, som vi hadde hatt i gamle dager, da vi gjorde både musikk og andre ting sammen. Jeg husket at han var veldig flink til å tegne, så jeg foreslo at jeg kunne skrive dikt og sende til ham, slik at han kunne illustrere tekstene mine. Det ble en fin prosess vi hadde sammen. Marius flyttet etter hvert hjem igjen.

Avslutningsvis spør vi om kameratens hjemkomst betyr at diktningen opphørte?
– Nei, tvert imot, jeg er i gang med å skrive en oppfølger. En diktsamling nummer to, der jeg skal fortsette å utforske verden, slik jeg opplever, forstår og misforstår den.

Mai Britt Hareide

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Byggebransjemann med klare meninger

Byggebransjemann med klare meninger

Øivind Ørnevik skriver ofte dikt ...

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Bonenberger med si tredje bok

Bonenberger med si tredje bok

Hans Günther Bonenberger er aktuell ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...