Med indre rytme som bakgrunnsmusikk

27.01.2022
Med indre rytme som bakgrunnsmusikk
Lyrikkforlaget
Fredrik Solberg

– Diktene er skrevet med indre rytme som bakgrunnsmusikk. Jeg skriver med en slags rytme som sirkulerer i hodet. Den varierer mellom diktene – fra rolig og taktfullt til kaotisk og insisterende.

Fredrik Solberg forteller om tekstene han har skrevet til Å rope ut i sommernatten, en illustrert diktsamling som nylig kom ut på Lyrikkforlaget.

– Diktene er ofte satt litt stramt og rytmisk med enderim som virkemiddel, mer bundet til form enn mye av samtidslyrikken pleier å være. Jeg liker godt å sette opp en rytmisk formel som brytes et sted i diktet, for å overraske eller for å frigjøre.  

 

Fredrik Solberg er musiker, og leser gjerne diktene med musikalsk følge eller lar dem bli sangtekster. Ideene kommer ofte flytende av seg selv i hverdagsopplevelser eller langs Akerselva, der han bor og ofte trår og lar seg inspirere av det han ser, hører eller kommer til å tenke på.

– Diktene i denne boka er en sammenfatning av tanker, følelser og innfall fra de siste to årene av livet mitt. Mye av det jeg har skrevet er fiksjon, men noe av det er basert på faktiske hendelser. Mesteparten ligger nok et sted midt imellom. Ofte er det ikke noe klart skille mellom fantasi og virkelighet heller. For meg åpner det opp en verden av fargerike uendeligheter hvor ingenting er umulig.

 

Illustrasjonene i boka er kraftfulle, og står som en selvstendig kommentar til hvert dikt. Samarbeidet oppsto, ikke uventet, i en av de der små omveltningene som livet kommer med.

– Jeg savnet bestekompisen min. Han hadde flyttet til en annen by langt vekk fra meg. Marius Njølstad bodde i Stockholm og jeg savnet ham. Jeg tenkte vi kunne ha et prosjekt gående sammen igjen, som vi hadde hatt i gamle dager, da vi gjorde både musikk og andre ting sammen. Jeg husket at han var veldig flink til å tegne, så jeg foreslo at jeg kunne skrive dikt og sende til ham, slik at han kunne illustrere tekstene mine. Det ble en fin prosess vi hadde sammen. Marius flyttet etter hvert hjem igjen.

Avslutningsvis spør vi om kameratens hjemkomst betyr at diktningen opphørte?
– Nei, tvert imot, jeg er i gang med å skrive en oppfølger. En diktsamling nummer to, der jeg skal fortsette å utforske verden, slik jeg opplever, forstår og misforstår den.

Mai Britt Hareide

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Folket det vil fare – migrasjonens historie

Folket det vil fare – migrasjonens histo...

Migrasjon er flytting fra et område ...

Ingen svar om Knut Rød

Ingen svar om Knut Rød

Den nesten evige diskusjonen i norsk krigshistorie ...

Tyskland på en weekend

Tyskland på en weekend

Det er ikke noe annet enn en god prestasjon ...

Spennende og informativt om Islam

Spennende og informativt om Islam

Det synes fremdeles å være uklart ...

Gråten tar meg ...

Gråten tar meg ...

Det er ingen tvil om at det er en prestasjon ...