Slik blir du en bedre forelder

11.02.2022
Slik blir du en bedre forelder
Forlagshuset Publica
Heine Vestvik

Heine Vestvik har skrevet fem foreldrebøker. Nå er han aktuell med et spill basert på følelser. Det har fått den treffende tittelen Det lille følelsesspillet.

Foreldrebøkene til Vestvik selger jevnt og trutt. Det trykkes stadig nye opplag. En av bøkene havnet hos Lill Randi Skaran, som jobber i barnevernstjenesten i Kristiansand. Det var hun som fikk ideen om å gjøre boka om til et spill.

– Hun tok utgangspunkt i Den lille følelsesboka og laget et spill med håndskrevne papirlapper som hun testet på foreldre hun jobbet med. Det fungerte veldig bra, forteller Vestvik.

Han ble begeistret da Skaran presenterte ideen for ham. Siden gikk det slag i slag.

 

Det lille følelsesspillet har som mål å styrke båndene mellom «deg og ditt barn». Tanken er at spillet skal ufarliggjøre dette med å jobbe med egne følelser, inkludert det å trå feil og prøve på ny.

Spillet består av kort som deltakerne skal trekke etter tur. Kortene tar for seg ulike tema, for eksempel situasjoner, triggere, uhensiktsmessige strategier og hensiktsmessige strategier i møte med barnet. Dette deler en med hverandre i spillgruppen.

– Spillet passer for alle som ønsker å jobbe med seg selv og egne følelser i møte med barn. Det kan også fungere som en alternativ måte å drive foreldreveiledning på, forklarer forfatteren.

 

Et pedagogisk spill skal jo selvsagt gi spillerne et utbytte i en eller annen form. Vestvik håper å formidle at vi alle har noe å gå på når det gjelder hvordan vi oppfører oss mot barna våre. Det er helt vanlig å gjøre feil, miste hodet eller kjøre seg fast.

– Vi skal jo ikke være perfekte foreldre. Men det fine er at vi alltid kan forsøke å få det litt bedre til neste gang. Litt bedre er ofte det som skal til for at det skal bli bedre relasjoner og fredeligere dager i hjemmet, understreker forfatteren.

– Jeg håper foreldre kan finnet nytte i spillet. Det er også kjekt om noen i hjelpesystemet ser nytten i det, slik Lill Randi Skaran gjorde.

 

Heine Vestvik (45) har tre barn og bor i Haugesund. Han liker å skrive. Foruten de fem foreldrebøkene har han også skrevet romaner. Vestvik er aktiv på fritiden. 

– Jeg går turer, og jeg liker å være med barna på ulike aktiviteter, for eksempel fotball. Jeg er reiseglad, vil aller helst til Italia. Men det er ikke så lett for tiden.

Vestvik jobber i den ideelle stiftelsen Crux, som driver med ulike former for sosialt arbeid. Han er tilknyttet avdelingen for fosterhjem.

– Det er spennende å følge fosterhjem. Jeg tilbyr støtte når de tar imot barn, og jeg følger med på hvordan barnet utvikler seg. Det er givende.

Mai Britt Hareide

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Byggebransjemann med klare meninger

Byggebransjemann med klare meninger

Øivind Ørnevik skriver ofte dikt ...

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Bonenberger med si tredje bok

Bonenberger med si tredje bok

Hans Günther Bonenberger er aktuell ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...