Forteller store historier med få ord

17.04.2023
Forteller store historier med få ord
Lyrikkforlaget
Frode Alver Nilsen, Tord Øystein Stubberud

Da covid-pandemien herjet som verst, opplevde Frode Alver Nilsen at både venner og perifere bekjente gikk gjennom skilsmisser, dødsfall, kjærlighetssorg, depresjoner; egentlig alt det livet har å by på av utfordringer. Det ga inspirasjon til tekstene i boken Bitar frå livet.

– Jeg har skrevet dikt i tretti år og var allerede på slutten av 90-tallet publisert flere ganger i VG – den gang med morsomme rim inspirert av Arne Hjeltnes. Livet har imidlertid dratt meg i mange andre ulike retninger, og selv om jeg alltid har jobbet mye med tekst, så har diktformen blitt nedprioritert helt til covid traff, forteller Frode Alver Nilsen.

Da begynte han å lese dikt av Ragnar Hovland, Victoria Dalsberget og Trygve Skaug, noe som inspirerte ham til å ta pennen fatt igjen.

– Jeg valgte å skrive på nynorsk fordi jeg er oppvokst i nynorskkommunen Alver og fordi, la oss være ærlige, dikt er aller best på nynorsk. Resultatet ble overraskende nok mer alvorspreget enn det min egen personlighet skulle tilsi, men samtidig har det vært viktig å sette ord på flere av bitene et liv har å by på, forklarer Nilsen.

 

Han kommer fra Alver utenfor Bergen, men bor i Vollen i Asker, sammen med sin samboer og fire barn. 44-åringen er daglig leder for et designselskap i Oslo.

– Jeg både løfter og løper når jeg kan og har i tillegg alltid en rekke sideprosjekter som jeg presser inn mellom alt annet. Hodet mitt spinner ganske raskt, hele tiden, så mobilen med sin notatfunksjon er mitt viktigste verktøy for å sikre at alle gode og dårlige ideer blir med videre gjennom en dag, smiler Nilsen.

 

Hver eneste tekst i boken er hentet fra virkeligheten og fra livet til venner, bekjente eller fra ukjente som Nilsen har overhørt historier fra på bussen, butikken eller på kafé. Mange av diktene er skrevet i jeg-form selv om de handler om andre, kun fordi det passet teksten bedre, bortsett fra ett av diktene som faktisk handler om forfatteren selv. 

Målgruppen for boken er folk flest; egentlig alle som trenger hjelp til å sette ord på situasjoner i livet, som treffer når man minst aner det.

– Samtidig skulle jeg virkelig ønske at flere unge tar seg tid til å lese fysiske bøker; det er noe magisk med det. Jeg vet dessverre at evnen til å holde fokus gjennom lange tekster er nedadgående. Det har derfor vært viktig for meg å fortelle store historier med få ord, forklarer Nilsen.

 

Foruten ord, brukes også tegninger som sentrale virkemidler i boken.

– Jeg har lagt vekt på at språket i diktene skal være minst mulig svevende, og heller enkelt å fordøye for folk flest. Forhåpentligvis klarer boken å sette ord på en vanskelig situasjon noen måtte stå i. Ganske så sikkert har jeg med situasjoner som mange vil kjenne seg igjen i og vil oppleve i løpet av et helt liv. I tillegg har jeg vært heldig å få med min gode kamerat Tord Øystein Stubberud på illustrasjonene i boken. Akkurat det har løftet det hele til et nytt nivå av vakker leseopplevelse, smiler forfatteren, som har flere prosjekter i notat-appen sin på mobilen.

– Min første bokutgivelse har absolutt gitt mersmak, og jeg er allerede godt i gang med en oppfølger til Bitar frå livet, i tillegg til to barnebøker.

 

Mai Britt Hareide

Nyheter

Dikt om sorgens ansikter

Dikt om sorgens ansikter

Den 3. januar var en helt vanlig dag. Helt ...

Bilder og dikt

Bilder og dikt

Helle Enger er aktuell med boka «Søster ...

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Anmeldelser

Slag-Bjørn

Slag-Bjørn

Journalist Bjørn Gjellums kamp fra å ...

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...