Vår side av gjerdet

18.12.2023
Vår side av gjerdet
Lyrikkforlaget
Ann Kristin Søberg-Lindstrøm

– Det er tilfeldigheter som rår når vi lander på «vår side av gjerdet», sier Ann Kristin Søberg-Lindstrøm. Hennes nysgjerrighet og ønske om å forstå mennesker har ført til en dypdykkene diktsamling, «Bekjennelser».

Ann Kristin Søberg-Lindstrøm er forfatter og tidligere leder. Per i dag jobber hun med kommunikasjon og formidlingsarbeid. Hun elsker kino, intervalltrening og lange gåturer.

– På en av gåturene mine beveget jeg meg gjennom et usigelig vakkert parkområde i Trondheim. Det var sommer og varmt, likevel gikk det et grøss gjennom hele kroppen idet jeg passerte det 4 meter høye gjerdet med piggtråd øverst. Det var sikkerhetsavdelingen på distriktspsykiatrisk senter. Jeg så for meg alle menneskene og skjebnene bak gjerdet. Mødre, pensjonister, studenter, snekkere, uføre og professorer. Det slo meg med voldsom kraft hvor kort avstanden er mellom liv og lidelse, normalitet og utenforskap.

– Det er ofte tilfeldigheter som rår når vi lander på «vår side av gjerdet».

 

For Søberg-Lindstrøm hadde den kreative skrive-stemmen ligget i dvale i mange år. 

– Jeg var selvkritisk og litt «akademisk skada».  Alt var jo skrevet og tenkt før, liksom. Hva hadde vel jeg å komme med?

Idet hun ga mer slipp på den indre kritikeren, kom ordene. Mange ord. Det ble både kronikker, barnebøker, noveller. Og dikt. Søberg-Lindstrøm forteller at hun ofte lytter etter det usagte hos menneskene hun møter.

– Jeg er nysgjerrig på historiene. Hva formet oss? Og hvor er vi på vei? Jeg har bestandig likt å dikte historier om menneskene på gata, og i bygda.

 

Diktsamlingen «Bekjennelser» er en reise gjennom fem livskapitler som utforsker ulike menneskelige perspektiver. Samlingen kan leses både sammenhengende, baklengs, i etapper eller i korte utdrag. Og ikke minst, akkurat slik leseren selv ønsker. 

– Latter, sykdom, hemmeligheter, vekst og bekjennelser er en del av det å være menneske. Jeg skulle ønske vi skammet oss litt mindre. Det å se på hverandre som oss og dem, gjør oss fremmede for hverandre.

Søberg-Lindstrøm håper diktsamlingen vil nå ut til mange og forskjellige mennesker. Det var jo nysgjerrigheten på alle de ulike livene og perspektivene der ute som gjorde at «Bekjennelser» ble til.

 

Bokbloggeren @litt.kritikk anmeldte Søberg-Lindstrøms debutsamling i et Instagram innlegg. Anmelderen skriver at boken er en klar anbefaling.

«Det er sjelden jeg leser debutant-bøker som er oppsiktsvekkende gode. Det inkluderer diktsamlinger. Men Ann Kristin Søberg-Lindstrøm er altså unntaket fra regelen.»

Karoline Løyning

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...