Med en vanlig mann som helt

05.06.2012

Tom Erik Moe har skrevet en litt annerledes krimroman med «Dommen». Hovedpersonen er verken politimann eller etterforsker. Han er en vanlig mann som må løse en sak for å komme seg videre i livet.

-Det finnes så mange krimromaner med etterforskere som helter. Jeg ville heller ha en vanlig mann som vilkårlig rotet seg inn i noe han måtte løse for å få tilbake livet, forteller Tom Erik Moe.
Hovedpersonen i «Dommen» - avistegner Henrik Kåre Hansen – var en gang en stjernejournalist som ble ribbet for all ære etter å ha laget en sak om et justismord. I over tjue år har han sittet på bakerste benk i Romsdals Tingrett og tegnet rettssakene slik han har sett dem. Så blir han vitne til et nytt forsøk på justismord. Han må ta affære, uansett hva prisen blir.
-Jeg liker krimsjangeren, men går en litt annen vei med «Dommen». Jeg prøver å finne min egen sjanger, sier Tom Erik Moe, som debuterer som krimforfatter, men som har både fag- og skjønnlitteratur på CV-en sin fra før.

Ingen Knausgård
Tom Erik Moe, som har skrevet siden han gikk på gymnaset for 28 år siden, debuterte med fagboka «Ute etter arbeid» i 1997.
-Den ble gitt ut både på norsk og engelsk. Timingen var ikke perfekt, arbeidsledigheten var ganske lav, men jeg fikk blant annet tilbakemelding fra New York Times, som mente det var den ærligste jobbsøkerboka de hadde lest. Jeg har fremdeles en blogg rundt temaet som har mange lesere i USA, forteller forfatteren.
Hans skjønnlitterære debut, var romanen «En enkel, langstilket rose». Den ble utgitt i 2010, og var basert på livet til Moes samboer. Han jobbet med boka i sju år før den omsider ble utgitt.
-Boka ble litt begrenset av at det var så nær familie som var involvert. Jeg er nok ingen Knausgård når det gjelder å utlevere mine nærmeste, humrer Moe.
-Men det var en læreprosess å skrive boka. Jeg har ingen gudegitt gave, men ønsker å bli en god forfatter. Jeg er 47 år, men vil bli forfatter når jeg blir stor, sier han.
Tom Erik Moe driver også nettstedet finansleksikon.no, og veksler mellom å skrive fagstoff og skjønnlitteratur.
-Den vekslingen er god. Etter en periode med skjønnlitteratur, er det godt å tømme hodet med noe som er mitt egentlige fag, mener han.

Lett å lese
Læreprosessen fra skrivingen av den første romanen har båret frukter for Tom Erik Moe. Det merker han på tilbakemeldingene han får fra leserne av «Dommen».
-Handlingen er god og språket er godt, sier leserne. De setter pris på at boka er lett å lese og forstå, sier Moe, som ikke har det travelt med å bli en etablert forfatter.
-Jeg merker at jeg blir bedre, men venter ingen invitasjon fra Bokbadet på en stund. Det sies at forfattere først slår gjennom med den åttende boka, så jeg er i godt selskap. Det er mange som sliter en stund, sier han.
Tom Erik Moes arbeidsmetode er å ha slutten av historien klart for seg før han begynner å skrive. Så skriver han seg mot den slutten. Men det er ikke sikkert den består.
-Jeg skriver mye når jeg er i rette humøret, og så legger jeg det bort en stund. Når jeg tar det fram igjen, vurderer jeg om jeg skal endre retning eller skrive mot en ny slutt. Jeg bruker også erfaringer og karakterer fra mitt eget liv når jeg skriver.
-Er det folk som har kjent seg igjen?
-Ja, det har hendt, bekrefter han.

Master i terror
Tom Erik Moe har mastergrad i økonomi og terrorisme. Det mener han er en god kombinasjon for en krimforfatter.
-Det er nyttig å ha kunnskap om hvordan terrorisme påvirker verdensøkonomien, blant annet oljeprisen. Kombinasjonen terrorisme og økonomi kan også være utgangspunktet for plottet til en bok en gang, mener Moe.
Plottet for hans neste bok er likevel et helt annet. Krimromanen har arbeidstittelen «Fergemannen». Den er løst basert på en sann historie fra Frankrike.
-Historien handler om en familiefar som blir arbeidsledig og vil flytte til Australia med familien. Huset blir solgt, men de nye eierne finner hele familien – minus faren – nedgravd i hagen. Boka mi er basert på den historien. Hovedkarakterene er familiefaren og en velstående etterforsker fra Paris, forteller Tom Erik Moe, som vil ta seg god tid med skrivingen.
-Jeg skal bruke noen år. Denne boka skal bli enda bedre enn den forrige. Målet er å gripe leseren fra første side, og sørge for at leseren blir lurt flere ganger underveis i fortellingen. Jeg har Stieg Larsson og Tom Clancy som forbilder i så måte. Det er mange triks som fungerer i denne sjangeren, og jeg lærer mye av å lese andres bøker, sier han.
Tom Erik Moe har også fått en utfordring fra sin søster. Det er en hard nøtt å knekke. Så har han heller ikke valgt den letteste utveien.
-Hun har utfordret meg til å skrive en humorbok. Det er ikke lett, men jeg samler historier til dette prosjektet. Det blir en bok om skilsmisser. Det høres kanskje ikke så festlig ut, men folk gjør mye rart når de havner i en skilsmisse. Det kan bli god humor ut av det, slår Tom Erik Moe fast.

Magnar Riveland

Stikkord i denne artikkelen
Tom Erik Moe,

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Landssvikere på rekke og rad

Landssvikere på rekke og rad

«Det ufullstendige oppgjøret» heter ...

Inge Eidsvåg – ny bok fra en ener til refleksjon og ettertanke

Inge Eidsvåg – ny bok fra en ener til refleksjon ...

Med boken «Etterslått» har Inge Eidsvåg ...

Bli med Arne Danielsen på trikketur

Bli med Arne Danielsen på trikketur

Arne Danielsens trettende bok og tredje roman ...

Et spennende litterært grep  kaster nytt lys over Vidkun Quisling

Et spennende litterært grep kaster nytt ...

Da «ministerpresident» Vidkun Quisling kom ...

Sukker, sukker, sukker ....

Sukker, sukker, sukker ....

Kan vi se på sukker som en forbannelse? ...