Man kan bli glad av mat

17.05.2011
Man kan bli glad av mat
Gunhild L. Maudal

Man kan bli glad av mat. Det gjelder bare å spise riktig, sier Gunhild L. Maudal, som er aktuell med en lekker kokebok.

Det var homøopaten til Gunhild L. Maudal tipset om at hun kunne være intolerant for melk og gluten. Hun tror det er mange som går rundt med store ubehag i kroppen som de aldri finner ut skyldes intoleranse for melke- og glutenproteiner. Nå har hun laget en allsidig kokebok uten disse vanskelig nedbrytbare proteinene.
- De fleste oppskriftene er også uten stivelse og sukker, det vil si at de er blodsukkerstabile. Men ett kapittel har jeg kalt ”unntak”, og der er alle oppskriftene med stivelse og sukker samlet, forklarer Maudal. Men hun understreker at det ikke finnes tilsvarende unntak for melk og gluten.
- Hva slags typer måltider er det i denne boken, Maudal?
- Jeg har selv familie med to barn, så her er det hverdagsmat som det går fort å lage, og med råvarer som du finner i alle butikker. Rettene er enkle å tilberede, ingenting avansert, så dette er en bok til bruk i hverdagen, forklarer forfatteren. Kapitlene i boken til Maudal heter Frokost, Middag, Matpakke, Helg, Grønnsaker, Brød og Unntak.

Ingen kompromiss med melk og gluten
Maudal merket selv hvor stor virkning det hadde på kroppen den gang hun gradvis begynte å kutte ut melk og gluten i hverdagen.
- Jeg ble i bedre humør, og ble lettere til sinns. Det var såpass kjekt at jeg bare ville fortsette. Når det gjelder melk og gluten har jeg ingen kompromiss. Det skal så lite til før det påvirker meg i hverdagen med dårlig humør og svingende sinnsstemning. Sukker og stivelse oppdaget jeg etter hvert at det var kjekkere uten. Men der er det ikke så ille å gjøre noen unntak av og til.
- Har du allergi mot melk og gluten?
- Det heter egentlig intoleranse. Det er ingenting akutt som skjer når jeg får melk eller gluten, men det kommer sigende etter noen dager. Jeg merker at det er noe i systemet som kroppen ikke takler.

Urolig og trøtt
- Hvordan finner jeg ut om jeg har en slik intoleranse?
- Prøv å kutte ut melk og gluten, og se om du merker forskjell. Noen merker det allerede etter en uke, mens andre må kutte det ut i flere måneder. Det tar tid før det går ut av systemet.
- Hva slags typer ubehag kan tyde på slik intoleranse?
- Som legen i forordet sier så kan depresjon, tunghet til sinns, angst, frykt, uro i kroppen og støy i tankene være typiske tegn på intoleranse for melkeproteinene. Problemer med konsentrasjonen, eller problemer med å stå opp om morgenen fordi en er så tung i kroppen, er typisk for glutenintoleranse. De to viktigste faktorene er uroen i kroppen og det tunge og trøtte. Uroen skyldes melken, og det tunge skyldes gluten, forklarer Maudal.

Store proteiner
- Hva er det med disse proteinene som gjør at kroppen reagerer slik?
- Enzymene i kroppen klarer ikke å bryte disse store proteinene ned til aminosyrer, som igjen skal bygge nye proteiner i kroppen. Da dannes det kjeder av aminosyrer som kalles peptider. Det er de som skaper reaksjoner når de kommer ut i kroppen. Kroppen er jo svært komplisert, og jeg er jo ingen lege, så jeg kan ikke gå lenger inn på det.
- Hvor mange har en slik intoleranse?
- Det vet jeg ikke, men jeg kjenner mange, og kommer stadig i kontakt med flere som oppdager det. Men jeg vet ikke om det finnes noe tall på det, sier Maudal.
- Hva er egentlig gluten?
- Det er et protein som finnes i bygg, hvete og rug. Du finner det ikke naturlig i havre, men dersom denne kornsorten er dyrket eller behandlet på samme sted som de andre nevnte kornsortene, så kan også havre inneholde gluten, avslutter Maudal.

Redaktør -

Nyheter

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

Anmeldelser

Public Art in Trondheim

Public Art in Trondheim

It is almost unknown that Sandefjord is ...

Vonde følelser «mellom to permer»

Vonde følelser «mellom to permer»

Følelser er mangt og mye – og i sin ...

Gråt Treblinka

Gråt Treblinka

Av og til blir en bok meg for meget. Innholdet ...

Mer og mye å lære om imperialismen

Mer og mye å lære om imperialismen

Som et spennende alternativ til våren ...

India - “a never ending story”

India - “a never ending story”

Hva skal vi si om det veldige landet India? ...