Blinkende advarsler fra fyret

15.08.2014
Blinkende advarsler fra fyret
Forfatterfoto

Central Harbor virker harmonisk og fredelig, men nesten før idyllen har lagt seg, oppdager John Zimmer at ikke alt er like harmonisk som først antatt. Byen sliter på de fleste velferdsmessige områder, og byens øverste leder er kommet i et uføre som kan gi uante konsekvenser både for ham selv, innbyggerne og hele byens eksistens.

Dette er opptakten til spenningsromanen Copper Island.

Jeg begynte med å se for meg en situasjon. En slags "Tenk-om"-setning: Hva hvis en lege, som daglig opplever sykdom og død, selv får kjenne lidelsen tett innpå sin egen familie. Ville han tenke like rasjonelt? Være like sikker i valgene? Hvordan ville det prege ham? Jeg begynte å skrive uten en omfattende skriveplan, men med tastaturet som et slags arkeologisk redskap. Jeg mener det var Stephen King som engang sa at historiene ligger som nedgravde fossil i bakken. Din jobb som forfatter er å finne dem og avdekke bit for bit. Noen ganger finner du ett eller to bein, en sjelden gang kan du være heldig å få gravd opp en kjempe av en dinosaur. Når det er sagt, så er det opp til leserne å bedømme hva jeg har greid å grave frem det siste halvannet året. Forhåpentlig er det noe de liker.

Ole Kristian Løyning (f. 1982) er bosatt på Røyknes i Vennesla kommune. Han er utdannet allmennlærer fra UIA, og jobber i dag på Vennesla skole. Han har samboer og tre barn. Hans lidenskapelige interesse for musikk, film og ikke minst skjønnlitteratur har nå ledet hen til hans debutroman.

Inspirasjonen kommer nok av alle de fantastiske bøkene jeg har lest. Det var først tidlig i 20-årene at jeg virkelig fikk øynene opp for litteratur. Nå er jeg 31. Så det blir cirka ti år med alt fra westernhistoriene om Morgan Kane til Dan Browns solide verk. Jo Nesbø og Stephen King har også inspirert meg med sine fantastiske skrivekunster, sier han.

Han ønsker å nå frem med flere aktuelle budskap; dette med at grådighet kan gå så alt for langt, tro og tvil – legens naturvitenskaplige syn sammen med den lille resten han har igjen av troen på Gud.  Savn, og ønsket om å kunne gjort valgene om igjen. Alkoholisme – hvordan en meget oppegående lege bevisst bruker alkoholen som medisin.  

Boken er tenkt for en voksen målgruppe. Den regnes som en psykologisk thriller, dermed vil den nok appellere ekstra til dem som er glade i eskalerende spenning med innslag av isende grøss. Boken har fått tittelen «Copper Island». Det er navnet på halvøya Dr. John Zimmer og hans kone ankommer. Øya eksisterer i virkeligheten og ligger nord i Michigan, USA. Den er formet som en uhyggelig stor klo som strekker seg milevis ut i Superiorsjøen.

Hovedpersonen i boken er Dr. John Patrick Zimmer. Livet hans blir snudd opp ned når hans kone, Linda, blir alvorlig psykisk syk. Dette går etter hvert ut over jobben som hjertespesialist. Han vurderer å si opp for å kunne ta seg av sin stadig sykere kone, men blir tipset om en ledig jobb som kommunelege i Central Harbor – et søvnig lite tettsted lengst nord på Copper Island. De ankommer Copper Island høsten 1996 i håp om en roligere hverdag.

Skriveprosessen har først og fremst vært veldig lærerik. Jeg har jobbet så å si daglig i ett og et halvt år. Det har gått utallige timer med til prosjektet. De siste månedene har jeg hatt et tett samarbeid med forlaget. I denne prosessen lærte jeg mye. Særlig viktigheten av å holde oppe rytmen, og korte ned og stramme inn der det trengs for å ivareta leservennligheten, fortsetter han.

Jeg er fryktelig ydmyk i forhold til bokutgivelsen. Det finnes mange svært dyktige forfattere i Norge. Men jeg elsker å skrive, og kommer til å fortsette. Så kanskje en dag jeg ender opp blant disse. 

Carsten Flo

Nyheter

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Anmeldelser

Selvmordskunnskap mellom to fagbokpermer – selvmordets gåte savner fremdeles en løsning

Selvmordskunnskap mellom to fagbokpermer ...

Noen mennesker velger å ta sitt eget ...

Bli med Benedicte Bull på en opplevelsesreise til Latin-Amerika

Bli med Benedicte Bull på en opplevelsesreise ...

I min ungdom hadde vi en diakon i ytterkanten ...

Med utsikt til Det osmanske riket

Med utsikt til Det osmanske riket

En høstdag for noen år siden kom ...

Trondheim – byen med de mange kunstverk

Trondheim – byen med de mange kunstverk

Det er nesten ukjent at Sandefjord er den ...

Mye god kjærlighet i maten

Mye god kjærlighet i maten

Dette med maten er en ting man egentlig ikke ...