Den nordnorske galskapen

16.09.2014
Den nordnorske galskapen
Jarle Eikefjord

"Di historian du her skal få servert utspella se i å rundt mett kjære hjem i Torsvik 6. Torsvika e ei lita bygd førr se sjøl. Den ligg som en oase mellom hillbillyland i Nord-Reipå, og Ørnes i sør. Ørnes e kommunehovedstaden i Meløy, å der e det både slum, umoral, trygda folk å vesstnok ei håndfull simple arbeidsfolk."

Slik begynner forordet i Jarle Eikefjords debutbok, den humoristiske tekstsamlingen "Ho Elin å e". Han ble født i Meløy kommune i Nordland i 1967, og siden har han blitt der. Han har samboer og tre barn, og jobber for tiden som vaktmester i et kommunalt eiendomsselskap. Med humoristiske vinklinger på livets utfordringer har han lenge gledet nærmiljøet med sine krumspring i sosiale media.Ideen kom da jeg fikk noen oppfordringer til å samle småhistorier sluppet på Facebook, i bokform.

- Jeg tenkte det gikk an å knytte sammen disse småhistoriene i ett hendelsesforløp basert på ett år. Drivkraften er rett og slett at jeg liker å skrive, og at humor er en sjanger jeg trives i, sier han.

- Jeg har for så vidt ikke et spesifikt budskap, bortsett fra at humor er viktig for den generelle trivsel i hverdagen, og i parforhold generelt. Jeg tror nok at språk og vendinger i tekstene passer den klassiske nordlending ekstra bra, men jeg håper jo at alle, uansett bosted og dialekt, kan fange opp humoren. Tittelen gjenspeiler vel galskapen og den litt bisarre, nordnorske humoren i boka. Jeg er spesielt fornøyd med " Åndenes makt", den syns jeg er bokas beste historie.

Her er en smakebit:

"Knakk!!.. Ka i heite va da der, en lyd fra kjøkkenet?

Brrrrrr!!...bump!!.... Ja, tydelige lyda fra kjøkkenet! E kjent at da gikk kaldt neover ryggen, ja sjøl "storfulingen", selve manndommens stolthet såg utviklinga ulekt å kraup så godt inn i skinnet så mulig va.

Tanken på at da sto en gærning med ei betterlig vedøks parkert oppetter innredninga nede på kjøkkenet mens han åt opp all nugattien å kvitosten vårres som va innkjøpt i dyre dommer på Rema va meir enn man kun klar å tolerer.

E huka førr sikkerhets skyld han Krag Jørgensen ner av veggen, lada innpå 5 helmantelskudd, øksemordera e djevelsk tungskotten, ha e hørt... Førr kattemyke trinn ner loftstrappa sleit e på me 3 lag med ull-lesta, her sku overraskelsesmomentet gje me en fordel.

E tok ladegrep veldig stille under dyna før e starta på tur´n ner loftstrappa, å med fingern på avtrekkern va e klar tel å jag storetarn ut av husan.... No e da sånn at en trøtt kaill i 3 par ull-lesta natterstid ner ei malingsglatt loftstrapp i nesten stummende mørke ikkje alltid e en god kombinasjon, å den her natta va de tre faktoran slettes ikkje enig om strategien." 

- Siden dette er upløyd mark for meg har jeg et avslappet forhold til selve bokutgivelsen, men mitt håp er jo at folk kan le godt av historiene, samt kjenne seg litt igjen i tekstene, avslutter Eikefjord.

Carsten Flo

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Krim fra virkeligheten

Krim fra virkeligheten

Fra den virkelige verden presenterer Rune ...

Livsvisdom fra eks-biskop Per Arne Dahl

Livsvisdom fra eks-biskop Per Arne Dahl

Livet er en skole - et teppe vevd av snubletråder ...

Hva noen av dagene forteller

Hva noen av dagene forteller

Terje Nordby har skrevet en praktfull bok ...

Tre små leksikon om Oslo

Tre små leksikon om Oslo

Ikke noe mindre, og ikke noe annet, en tre ...

«Den som glemmer historien, må leve den om igjen»

«Den som glemmer historien, må leve den om ...

I sin nye bok – tredje bind av serien «Under ...