Kald krig - varme mennesker

25.09.2014
Kald krig - varme mennesker
Kåre Karlstad

Den kalde krigen mellom Sovjetunionen og Vesten var veldig kald i 1978, og det var ingen bedring i sikte. Likevel startet en nordmann handelsvirksomhet med russerne, et samarbeid som varte helt til 2003.

Kåre Karlstad er født 1938 i Mehamn i Finnmark. Han er utdannet skipsnavigatør ved navigasjonsskolene i Tromsø og Stavanger 1959-61, og han seilte som styrmann i innen- og utenriksfart før han gikk i land og tok utdannelse innen handelsfag. Karlstad har drevet forretningsvirksomhet i inn- og utland, og har hatt en rekke styreverv innen offentlig og privat virksomhet og foreninger. I disse dager debuterer han med dokumentaren Kald krig – varme mennesker.

- Ideen til boken fikk jeg etter stort påtrykk over lengre tid fra min barndomsvenn, journalist Steinar Brox, som mente at min historie var viktig å få skrevet ned. Heldigvis hadde jeg et rikholdig arkiv å støtte meg på i skrivingen, sier han.

Kåre Karlstad etablerte Pomor Nordic Trade i 1978, et firma som drev handel med russerne helt fram til 2003.Lister over de varene han ønsket å kjøpe og selge hadde han fått oversatt til russisk. Det gjaldt import til Norge av sjungisitt (lett pellets som brukes i bygningsindustrien), apatittkonsentrat, materialer til paller, frosne reker, frossen lodde, tyttebær og sopp. I retur ville han selge motorsager, kjøtt, smør, ost, melk og klær etter sovjetiske kjøperes behov og ønsker. Det var ikke enkelt å drive handelsvirksomhet med russerne på den tiden, og han hadde ofte kontakt med POT (Politiets overvåkingstjeneste), som var svært opptatt av at han ikke solgte høyteknologiske produkter til Sovjetunionen.

- Politikk kan splitte årtiders samvær mellom folk, men ikke fjerne minnene om de gode og varme følelsene som eksisterte mellom folkene i nord. Handel mellom landene knytter menneskene sammen i ulike sammenhenger.

- Boken handler først og fremst om besværlighetene med å få i gang en handel som hadde vært fraværende i 70 år. Kampen mot de ulike politiske systemer, mistillit og bygging av tillit og gode menneskelige relasjoner fra de som hadde sitt arbeid ute i skogen til de som satt på toppen av den politiske ledelsen, fortsetter Karlstad.

- De nye handelsrestriksjonene som er innført mellom Russland og Amerika/Europa, har umuliggjort en fortsettelse av den handelen som var kommet så godt i gang etter den kalde krigens slutt. Dette er særs alvorlig for stabiliteten i samværet mellom Russland og Vesten, og vil kunne utvikle seg til en konfrontasjon som ingen kan øyne rekkevidden av i dag, legger han til.

Etter å ha avsluttet sin handelsvirksomhet med russerne i 2003, bygget han opp rorbu- og turistfiskesenteret i Mehamn på Nordkynhalvøya. Deltok også aktivt sammen med Gamvik kommune i oppkjøp av skipsekspedisjonen i Mehamn og moderniserte og utvidet virksomheten. Karlstad var drivkraften bak opprettelsen av havnedistriktet og selskapet Gamvik/Nordkyn Havn KS, og moderniseringen av havna i Mehamn. Kåre Karlstad avsluttet sin yrkesaktive karriere som havnesjef i Gamvik kommune i 2012. Han er nå pensjonist og bosatt på Kråkerøy ved Fredrikstad.

- Jeg håper at boken kan inspirere andre til å forsøke bryte ned barrierer som syns uovervinnelige, men ved hjelp av nye kontakter, utholdenhet og uten redsel for å mislykkes, vil man lykkes til slutt. Ha ingen forventninger om noen form for takk eller påskjønnelse når du lykkes, så nyt gleden underveis av din daglige innsats, avslutter han.

Carsten Flo

Nyheter

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Jan Roar Leikvoll (1974-2014) debuterte ...

Anmeldelser

Døden kommer ingen unna

Døden kommer ingen unna

I våre liv er det to ting som er absolutt ...

Supernyttig bok om «den brune fare» – nynazisme og høyreekstreme

Supernyttig bok om «den brune fare» – nynazisme ...

Boken «Nynazister blant oss – på innsiden ...

«Den kjenner best hvor skoen trykker som har den på», heter et gammelt ordtak, og boken «Men du ser ikke syk ut» av Ragnhild Holmås er et meget godt eksempel på det. Den handler om «skjult» sykdom.

«Den kjenner best hvor skoen trykker som ...

Sykdommen det handler om er ME – det forfatteren ...

Irene Levin bryter tausheten -  forteller om dramatiske skjebner

Irene Levin bryter tausheten - forteller ...

I en lang, lang rekke av bøker om andre ...

Sikher og sikhisme på norsk

Sikher og sikhisme på norsk

Mangfoldets største mulighet er å ...