En positiv innstilling styrker hjertet

18.12.2017

Lar det seg gjøre å ha en positiv innstilling til det som skjer, uansett hva det gjelder? Selvfølgelig gjør det ikke det, for noe er rett og sett slik at det ikke er noe å ha en positiv innstilling til, men det lar seg gjøre å ha en positiv holdning til tingene og forsøke å få det beste ut av det som skjer – både i øyeblikket og i ettertiden.

Nå viser det seg at flere forskere har begynt å se på linken mellom vår mentale innstilling og vår fysiske helse, og det ser ut som om den som har en positiv innstilling til livet får uttelling for dette i form av bl.a. bedre hjertehelse.

Det kan ikke være for ingenting at et gammelt omkved lyder: ”En god latter forlenger livet”. Det må være noe positivt i det at vi ler, morer oss på en sunn måte og er sammen med andre mennesker i et positivt fellesskap. At dette betyr noe for både våre mentale og vår fysiske helse – og gjennom det vårt hjerte – er hevet over tvil.

Jeg tror dessuten at jo bedre humør vi har og jo mer fysisk aktive vi er, jo lenger lever vi. Faktorer som optimisme og fornøydhet hører også med i dette bildet. Det handler ikke om hva vi har og eier, hvilken bil vi kjører rundt i eller hvor fin båt eller hytte vi har, men at vi er optimister langs livets kronglete landevei.

Optimisme har også en annen positiv virkning. Den optimistiske når lenger enn den som setter seg ned og ikke vil. Det handler om å ha tro på det man driver med; ikke fordi man skal lykkes, men fordi aktiviteten i seg selv genererer positiv energi. Og det smitter!

Vi kjenner alle typen: Negativ, selvhevdende, usporty, grinete, klagende, anklagende….ja, føy til det du selv vil. Men vi kjenner også typen: Ut og fram, klart blikk, respektiv, deltakende, omsorgsfull og optimistisk. Full av energi og godt humør. Hvem av dem vil du være? Jeg er ikke i tvil for mitt eget vedkommende, men vi må selv velge. Velger vi den siste typen, tror jeg at vi når lenger i våre liv. Vi oppnår mer. Vi får til mer. Og best er det at det gjør noe med hjertene være – de banker både for oss selv og andre. Et hjerte som banker for andre, er aldri å forakte. Det forteller nemlig om kjærlighet. At du bryr deg på en sunn måte, spør og er deltagende, handler om kjærlighet, ikke om nysgjerrighet. Motsatsen til dette er det verste av alt – det kalles likegyldighet. Den er kun destruktiv.

Jeg tror på positive, optimistiske og glade mennesker som vil, tør og kan, som våger, som tror på fremtiden, som gjerne sprenger grenser i eget liv og som som inkluderer den annen i fellesskapet. Kanskje dette er idealmennesket, og det finnes vel ikke. Men noen har noe av alt, selv om ikke alle har alt. Så får vi dyrke det som er godt og positivt og bruke det. I samvær med andre mennesker utvikles vi som mennesker, som individer, og i fellesskapet lærer vi sosialiseringens kunst. Den er både sjels- og hjertestyrkende. Velger vi å være fornøyde mennesker, vil vi oppleve at livet blir enklere å leve og at omgivelsene blir vennligere. Slik kan livet leves.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Byggebransjemann med klare meninger

Byggebransjemann med klare meninger

Øivind Ørnevik skriver ofte dikt ...

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Bonenberger med si tredje bok

Bonenberger med si tredje bok

Hans Günther Bonenberger er aktuell ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...