Av noen skal det kreves mer

05.03.2014
Av noen skal det kreves mer
Av noen skal det kreves mer

Hvem er betrodd mye i denne sammenheng? Jo, det er prester og lærere og alle som har fått eller påtatt seg et ansvar for andre mennesker i åndelig eller læremessig sammenheng. Det står kort og godt at av dem skal det kreves mer.

Den som er mye betrodd skal det desto kreves mye av.
Lukas 12,48

Dette betyr ikke at det ikke kreves noe av oss andre, men de som har et særlig ansvar for ”ånd og kunnskap” skal stå til rette for mer fordi de er gitt et særlig ansvar. Det er klart at dette er en alvorlig situasjon.
For ikke så lenge siden snakket jeg med en ung mann som hadde bestemt seg for å bli prest. Etter å ha studert en tid ble han for alvor klar over at det å veilede andre i døden, livet og kjærligheten så langt fra er noen enkel oppgave. Det krever mye, men det gir også mye for den som klarer det.
Den unge mannen valgte å trekke seg fra sine studier og finne på noe annet. Det vitner om en sjelden modenhet man bare finner hos den som har reflektert skikkelig igjennom hva dette handler om. Han var ikke redd for kravene, men han var redd for at han skulle gjøre noe galt. Den avgjørelsen krever respekt.
Det er viktig å minne om dette bibelordet i en tid da selv den som burde vite bedre sklir ut i det med begge beina og ofte skaper mer skade en glede og nytte fordi vedkommendes forankring ikke er god nok. Det er et beklagelig faktum at det er slik, og at det ikke finnes noen ankeinstanser som kan rette på denne typen skader.
Men samtidig som dette er sagt, skal det også med ilbud sies at det finnes tilgivelse og oppreisning å få. Det krever imidlertid anger og en unnskyldning. Noen er for stolte til å be om dette. Da er det mangel på ånd, vilje og innsikt som gjør seg gjeldende – og det er ingen grunn for den som er rammet av uvettige handlinger til å føle seg såret selv om det kan holde hardt mange ganger.
Den som skal lære og veilede mennesker skal være godt forankret i kunnskap og i seg selv. Det er et særlig ansvar i preste- og lærerrollen, og bibelen sier at det skal kreves mye mer av dem enn av andre. Derfor skal vi be for våre ledere, våre prester og våre veiledere slik at de for vett og visdom i sitt hjerte til å utøve sin gjerning. Ydmykhet har aldri noen tapt på. Det er det dette handler om; ydmykhet i forhold til kunnskap og de hellige ting.

Jørn-Kr. Jørgensen

Stikkord i denne artikkelen
Lukas 12, 48,

Nyheter

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

Anmeldelser

Public Art in Trondheim

Public Art in Trondheim

It is almost unknown that Sandefjord is ...

Vonde følelser «mellom to permer»

Vonde følelser «mellom to permer»

Følelser er mangt og mye – og i sin ...

Gråt Treblinka

Gråt Treblinka

Av og til blir en bok meg for meget. Innholdet ...

Mer og mye å lære om imperialismen

Mer og mye å lære om imperialismen

Som et spennende alternativ til våren ...

India - “a never ending story”

India - “a never ending story”

Hva skal vi si om det veldige landet India? ...