Wien i våre hjerter

12.01.2016
Wien i våre hjerter
Knut Olav Åmås og Knut Aastad Bråten - Wien - Kagge forlag 2016

Wien er kanskje en av de byer man bør besøke før man dør. Få byer har så mye skjønnhet å by på – alt fra musikk til malerier og storslagen kunst vi kanskje ikke finner noe annet sted i verden.

For noen år siden besøkte jeg Wien for første gang. I hotellresepsjonen fant jeg en brosjyre for en konsert i Musikverein; det som er kalt ”musikkmetropolens viktigste hus”. Det er herfra bl.a. Nyttårskonsertene sendes over hele verden 1. Nyttårsdag til glede og forundring for et musikkelskende publikum - Mozart, Strauss I og II, Polka-schnell og An der schönen blauen Donau, og en uendelighet av vakre opplevelser som gjør godt for både sjel og sinn.

Men Wien er så mye, mye mer. Mat, drikke, gater, torg, mennesker, opplevelser, gedigne slott… Det er nesten ingen slutt på det, og kanskje bare ens egen tid som setter begrensninger for opplevelsene.

I januar 2016 er det kommet ut en meget god reisebok om Wien som ikke bør gå den som skal dit forbi. Boken heter rett og slett ”Wien” og er ført i pennen av parhestene Knut Olav Åmås og Knut Aastad Bråten.

Boken er delt inn i de områdene vi trenger for et vellykket opphold: kunst og kultur, spise og drikke, uteliv, shopping, fine steder, opplev Wien og aktiv i Wien. Det er bare å øse av det man har lyst til og slenge seg på opplevelsene. Livet venter ikke på verken deg eller meg, så bli med!

For den som har levd en stund, kan en underjordisk tur med filmen ”Den tredje mann”, være spennende. I Wien finnes det en kino som viser filmen nærmest kontinuerlig, og den som vil kan komme temmelig nær hva som skjedde i krigens Wien; et sentralt knutepunkt for både spionasje og etterretning, og en spennende film med ingen ringere enn Orson Wells i hovedrollen som den udødelige karakteren Harry Lime.

Og gir man seg først ”Den tredje mann” i vold, er et besøk i fornøyelsesparken Prater et must.  Her er det ”brød og sirkus” for alle pengene og full fart; særlig for den yngre garde, men alle mennesker vil ha glede av å tilbringe noen timer i en fornøyelsespark. Pariserhjulet her er sjeldent flott og spesielt og spilt en bærende rolle i filmen ”Den tredje mann”.

Men i Wien er det mer. Mye mer. Og boken tar oss med gjennom mesteparten av det hele. Enskjønt de beste opplevelsene har man ved å erfare Wien på egenhånd – gate opp og gate ned på jakt etter eventyret. Det finner du i Wien!

Det å lese boken først er likevel en god begynnelse om turen går til Wien med det aller nærmeste. Planlegg om du er førstegangsbesøkende. Det gir dag størst utbytte av et besøk i dette ”mekka” for så mye.

”Wien” er en morsom bok, full av nyttige opplysninger, detaljer og reflekterer ikke minst gleden over å reise og oppleve.

God tur!

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Skriv bedre engelsk – skriv!

Skriv bedre engelsk – skriv!

På 123 sider – en, to, tre – morsomt ...

Løgn på løgn på løgn på løgn

Løgn på løgn på løgn på løgn

Det er nesten fristende å åpne ...

Spennende, levende og interessant om Jugoslavia

Spennende, levende og interessant om Jug...

Boken «Jugoland» virker som en innsiktsfull ...

Legenden om St. Hallvard

Legenden om St. Hallvard

I Norge har vi beskjedne ti helgener, nemlig ...

Konge i krig og fred

Konge i krig og fred

Det andre bindet av Tore Rems gigantiske ...