Wien i våre hjerter

12.01.2016
Wien i våre hjerter
Knut Olav Åmås og Knut Aastad Bråten - Wien - Kagge forlag 2016

Wien er kanskje en av de byer man bør besøke før man dør. Få byer har så mye skjønnhet å by på – alt fra musikk til malerier og storslagen kunst vi kanskje ikke finner noe annet sted i verden.

For noen år siden besøkte jeg Wien for første gang. I hotellresepsjonen fant jeg en brosjyre for en konsert i Musikverein; det som er kalt ”musikkmetropolens viktigste hus”. Det er herfra bl.a. Nyttårskonsertene sendes over hele verden 1. Nyttårsdag til glede og forundring for et musikkelskende publikum - Mozart, Strauss I og II, Polka-schnell og An der schönen blauen Donau, og en uendelighet av vakre opplevelser som gjør godt for både sjel og sinn.

Men Wien er så mye, mye mer. Mat, drikke, gater, torg, mennesker, opplevelser, gedigne slott… Det er nesten ingen slutt på det, og kanskje bare ens egen tid som setter begrensninger for opplevelsene.

I januar 2016 er det kommet ut en meget god reisebok om Wien som ikke bør gå den som skal dit forbi. Boken heter rett og slett ”Wien” og er ført i pennen av parhestene Knut Olav Åmås og Knut Aastad Bråten.

Boken er delt inn i de områdene vi trenger for et vellykket opphold: kunst og kultur, spise og drikke, uteliv, shopping, fine steder, opplev Wien og aktiv i Wien. Det er bare å øse av det man har lyst til og slenge seg på opplevelsene. Livet venter ikke på verken deg eller meg, så bli med!

For den som har levd en stund, kan en underjordisk tur med filmen ”Den tredje mann”, være spennende. I Wien finnes det en kino som viser filmen nærmest kontinuerlig, og den som vil kan komme temmelig nær hva som skjedde i krigens Wien; et sentralt knutepunkt for både spionasje og etterretning, og en spennende film med ingen ringere enn Orson Wells i hovedrollen som den udødelige karakteren Harry Lime.

Og gir man seg først ”Den tredje mann” i vold, er et besøk i fornøyelsesparken Prater et must.  Her er det ”brød og sirkus” for alle pengene og full fart; særlig for den yngre garde, men alle mennesker vil ha glede av å tilbringe noen timer i en fornøyelsespark. Pariserhjulet her er sjeldent flott og spesielt og spilt en bærende rolle i filmen ”Den tredje mann”.

Men i Wien er det mer. Mye mer. Og boken tar oss med gjennom mesteparten av det hele. Enskjønt de beste opplevelsene har man ved å erfare Wien på egenhånd – gate opp og gate ned på jakt etter eventyret. Det finner du i Wien!

Det å lese boken først er likevel en god begynnelse om turen går til Wien med det aller nærmeste. Planlegg om du er førstegangsbesøkende. Det gir dag størst utbytte av et besøk i dette ”mekka” for så mye.

”Wien” er en morsom bok, full av nyttige opplysninger, detaljer og reflekterer ikke minst gleden over å reise og oppleve.

God tur!

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...