Antisabotasjen

24.11.2017
Antisabotasjen
Antisabotasjen

Da tyskerne trakk seg tilbake mot slutten av 2.verdenskrig, sørget de for å ødelegge havner, elektrisitetsforsyning, telekommunikasjoner, tuneller og bruer. Hensikten var å skape problemer for en alliert framrykking. En kunne se den brente jords taktikk demonstrert i bl.a. Italia Frankrike og Finland.

  Vinteren 1944-45 ble Finnmark og Nord-Troms også brent under den tyske tilbaketrekningen fra Finland og befolkningen ble sendt sørover. Både den allierte overkommandoen og de norske myndighetene i Storbritannia ønsket å forhindre eller i alle fall å begrense slike ødeleggelser i Norge. Professor Leif Tronstad ledet planleggingen av Operasjon Sunshine- aksjonen som skulle beskytte kraftverk og industri på Rjukan, Notodden og Noreanleggene.

  Sivilingeniør Jan H. Reimers fikk ansvaret for å planlegge fem store beskyttelsesaksjoner i samarbeid britiske SOE og Milorg. Operasjon Foscott, Operasjon Carmarthen, Operasjon Polar Bear, Operasjon Antipodes og Operasjon Catterick. Aksjonene ble ledet av offiserer og befal fra de norske styrkene i Storbritannia.

   Til sammen 19000 menn og kvinner i den militære hjemmefronten ble plukket ut til å være med på disse aksjonene. I tillegg kom de 2600 lokale Milorg-soldatene som sto under Operasjon Sunshines ledelse. Det kom derfor til å bli langt flere motstandsfolk som var aktive i tilknytning til beskyttelses­oppdrag enn med sabotasjeaksjoner. Oberst Jens Anton Poulsson, som var en av tungtvannssabotørene og som senere overtok som leder for Operasjon Sunshine, da professor Tronstad ble drept, skriver i sin bok «Aksjon Vemork»: «Tungtvannsoperasjonen har fått stor oppmerksomhet. Arbeidet det siste krigs­året med å beskytte norsk industri mot eventuell tysk ødeleggelse ved alliert invasjon eller ved tysk kapi­tula­sjon, er det få som kjenner til. Dette arbeidet var på mange måter vel så utfordrende, vel så krevende»

Roar Løken er født og oppvokst på Rjukan. I 1976 tok han hovedfag i historie ved Universitetet i Oslo. Hovedoppgaven «Militær motstand i Milorgs D16 1940-1945» tar for seg Rjukan, Notodden og Kongsberg med distriktene omkring. Han har også skrevet «The race for the atom bomb – was it decided in Tele­mark?» (2015) og «Tungtvannsaksjonene i kortversjon» (Commentum forlag, 2015). Etter 1976 arbeidet han som lektor ved flere videregående skoler, men det meste av tiden ved Dalane videregående skole i Egersund.

 

Tittel: Antisabotasjen

Forfatter: Roar Løken

ISBN: 9788282334242

Format: 15 x 21

Antall sider: 256

Innbundet

Utsalgspris kr 349

 

Anna Hovhannisyan

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...