Hver mann sin musefelle

05.09.2022
Hver mann sin musefelle
Gunnar H. Gundersen
Alt om musefeller

Verden er full av merksnodige ting og den som følger meg kan finne mye morsomt i både hyller og skap, på kjellere og loft – og i gamle kister under senger og sofaer. Noe av det som kommer frem er noe så spektakulært som gamle musefeller, i massevis av varianter, den ene vakrere enn den andre, men alle med samme formål: å utrydde mus.

I riktig gamle dager hadde hver mann så å si sin musefelle. Museplagen var adskillig større og mer fremtredende enn i dag; enskjønt musene finnes der et eller annet sted. Kanskje de fleste av dem har forstått trusselen og «gått under bakken» i bokstavelig forstand?

Denne sensommeren har Museumsforlaget i Trondheim gitt ut en praktfull bok av Gunnar H. Gundersen nettopp om musefeller - «Alt om musefeller» heter den og er full av bilder av ulike typer feller. Det er bare å bli imponert over hvilken oppfinnerglede og entusiasme folk som vil småkrypene til livs har lagt for dagen. Noen musefeller er rene kunstverk.

Her er store og små feller, mange av dem kunstnerisk utført som rene mesterverk. Hva musene har tenkt når de har sett disse, vet vi ikke, men at de har fungert etter formålet er hevet over tvil.

Slik Gunnar H. Gundersen fremstiller det i denne boken, er «mystikken» rundt musefeller blitt til kulturhistorie. Og ser vi på fellene som noe annet enn en plankebit med en fjær og bøyle som dreper, er dette en del av kulturen som egentlig alle ting er det. Det gjør boken enda mer spennende.

Nå kan man kalle «Alt om musefeller» en kuriositet – og på det vis er det det også. Boken kan ses på som underholdning og som historie. Dypest sett er boken en fortelling om noe som både opptok og opptar mange mennesker, og som setter «musefellekunsten» på kartet. Det er snedig gjort og boken faller inn i en rekke av bøker med kulturhistoriske spesialiteter som er i ferd med å gå i glemmeboken.

Boken har også en verdi for samlere som interesserer seg for slikt. Enkelt, nyttig og med mange gode og klare bilder. Om du ikke vet noe om musefeller fra før, gjør du det i hvert fall etter å ha lest denne boken; et artig, snodig og annerledes prosjekt mellom to permer.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...