Hver mann sin musefelle

05.09.2022
Hver mann sin musefelle
Gunnar H. Gundersen
Alt om musefeller

Verden er full av merksnodige ting og den som følger meg kan finne mye morsomt i både hyller og skap, på kjellere og loft – og i gamle kister under senger og sofaer. Noe av det som kommer frem er noe så spektakulært som gamle musefeller, i massevis av varianter, den ene vakrere enn den andre, men alle med samme formål: å utrydde mus.

I riktig gamle dager hadde hver mann så å si sin musefelle. Museplagen var adskillig større og mer fremtredende enn i dag; enskjønt musene finnes der et eller annet sted. Kanskje de fleste av dem har forstått trusselen og «gått under bakken» i bokstavelig forstand?

Denne sensommeren har Museumsforlaget i Trondheim gitt ut en praktfull bok av Gunnar H. Gundersen nettopp om musefeller - «Alt om musefeller» heter den og er full av bilder av ulike typer feller. Det er bare å bli imponert over hvilken oppfinnerglede og entusiasme folk som vil småkrypene til livs har lagt for dagen. Noen musefeller er rene kunstverk.

Her er store og små feller, mange av dem kunstnerisk utført som rene mesterverk. Hva musene har tenkt når de har sett disse, vet vi ikke, men at de har fungert etter formålet er hevet over tvil.

Slik Gunnar H. Gundersen fremstiller det i denne boken, er «mystikken» rundt musefeller blitt til kulturhistorie. Og ser vi på fellene som noe annet enn en plankebit med en fjær og bøyle som dreper, er dette en del av kulturen som egentlig alle ting er det. Det gjør boken enda mer spennende.

Nå kan man kalle «Alt om musefeller» en kuriositet – og på det vis er det det også. Boken kan ses på som underholdning og som historie. Dypest sett er boken en fortelling om noe som både opptok og opptar mange mennesker, og som setter «musefellekunsten» på kartet. Det er snedig gjort og boken faller inn i en rekke av bøker med kulturhistoriske spesialiteter som er i ferd med å gå i glemmeboken.

Boken har også en verdi for samlere som interesserer seg for slikt. Enkelt, nyttig og med mange gode og klare bilder. Om du ikke vet noe om musefeller fra før, gjør du det i hvert fall etter å ha lest denne boken; et artig, snodig og annerledes prosjekt mellom to permer.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

Anmeldelser

Å lage mat er en opplevelse i seg selv

Å lage mat er en opplevelse i seg selv

Å bo alene og lage mat til både ...

Etterretningstjenesten – en hemmelig tjeneste

Etterretningstjenesten – en hemmelig tje...

Etterretningstjenesten i Norge har tradisjonelt ...

Levende og interessant om  nordmenn i Sachsenhausen

Levende og interessant om nordmenn i Sa...

Under annen verdenskrig satt det ca. 2 300 ...

Trondheims Anne Frank

Trondheims Anne Frank

Den dramatiske historien om Cissi Klein er ...

Å elske, å elske igjen går aldri av moten

Å elske, å elske igjen går aldri av mote...

Nesten helt uten filter forteller Per Vaglum ...