Ny bok fra Riska historie- og museumslag

16.09.2009
Ny bok fra Riska historie- og museumslag
Brit Sissel Todnem

På Riska har det blitt produsert både baller, tresko og transformatorkiosker. Når Riska Historie- og museumslag for andre året på rad gir ut bok om bygdas historie, kan du få et lite innblikk i fordums industri og næring i bygda.

For det er industri og næringsliv redaktør Brit Sissel Todnem og resten av historielaget har valgt å fokusere på denne gangen. Hun forteller litt om bakgrunnen for bokutgivelsene.

- En av målsetningene våre er at vi skal samle og formidle historie, og siden vi ikke har eget  hus å formilde historie fra, så samler vi heller historiene og gir dem ut i bokform. Todnem er også leder for historielaget. En vesentlig bidragsyter til artiklene i årets bok er historielagets egen Enok Lauvås. Todnem trekker fram noen eksempler fra boken.

 

Myke baller og hard stein

- Boken tar for seg møbelproduksjon, treskoproduksjon, og til og med ballproduksjon på Øvre Hetland.

- Ball?

- Ja, store og små gummiballer, baller med god sprett. De ble produsert privat, hjemme i en kjeller. Så er det også en artikkel om Lauvås & Grimsli, her fortelles det om produksjonen av disse høyreiste transformatorkioskene. Det er ganske spesielt at dette patentet kommer fra Riska, sier Todnem, og legger til at denne artikkelen er interessant lesning. 

- Det er også et innslag om brødrene Eikeland som drev med sand, og gikk over til oljegrus. Den historien er skrevet av barna til Anders Eikeland. Så er det en artikkel om steinhogger Arntsen. Det er han som har hogd steinen på Serinius Frøyland sin løe og sokkeletasjen på Hommersåk skole, sier Todnem.

 

Småindustri og hjemmeproduksjon

- Historien til Sandnes Aducerverk er med. Den artikkelen går over i historien til Fatland som overtok bygningsmassen hvor Aducerverket holdt til. Historien om Sandtransport har også fått plass, sier Todnem.

- Bryggeposten har en artikkelserie om næringslivet i Hommersåk og Riska. Hvordan var næringslivet før i forhold til i dag?

- Det var mer småindustri før, med hjemmeproduksjon, som for eksempel denne ballproduksjonen. Møbelproduksjonen var også mye små private verksted. Bakeri- og båtbygging var det flere av. Med krav til inntjening og automatisering er flere av bedriftene som eksisterte før lagt ned, mange var nok også familiebedrifter som fikk en avslutning i forbindelse med generasjonsskifte. Med dagens teknologi er mulighetene mange for hjemme produksjon, men nok i en annen retning enn tidligere. Det var nok mer håndverk etter gammel tradisjon. Det er jo ikke lenger så mange som står og hogger stein, sier Todnem, og trekker fram Arntsen: 

- Artikkelen om steinhogger Arntsen er en fin artikkel. Det var hardt arbeid for lite, i kalde vintersdager og med store hjemmestrikka ullvanter, sier redaktøren.

 

Ta kontakt

Riska Historie- og museumslag har allerede begynt å tenke på neste års utgivelse, og til det tar de gjerne imot hjelp.

- Boken for 2010 er allerede under planlegging, og vi har da tenkt å fokusere på hyttelivet i Riska, og betydningen det har hatt for bygda. I den forbindelse vil vi kontakte de forskjellige hytteforeningene, men jeg vil også oppfordre alle som sitter på materiale som kan være interessant til å ta kontakt med oss, avslutter Todnem.

Redaktør -

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Spektakulær historie bak mange av Oslos gatenavn

Spektakulær historie bak mange av Oslos ...

Når man begynner å sette seg inn ...

Samenes historie og mangfold

Samenes historie og mangfold

Hvis man setter seg ned med den nye boken ...

Herlig og befriende om Dronning Sonja, kunsten, menneskene og mulighetene

Herlig og befriende om Dronning Sonja, kunsten, ...

Boken «Sonja – samtaler med Dronningen» av ...

Et julehefte for både deg og meg

Et julehefte for både deg og meg

Juleheftenes tid er heldigvis ikke forbi. ...

Kunnskaper er viktig –  kjenner du din prostata?

Kunnskaper er viktig – kjenner du din p...

For menn er det bare en ting som gjelder ...