Anonym krigshelt

16.11.2011
Anonym krigshelt
Trond Anfinnsen
Jack Rostøl og Nils Helge

Det er mange faktorer som i sum gjør Kasper Idland til det minst beskrevne bladet i gjengen som deltok under tungtvannsaksjonen på Rjukan under krigen. At han giftet seg med et tidligere medlem av Nasjonal Samling var en av dem. Jack Rostøl og Nils Helge Amdal har skrevet bok om motstandshelten.

- Boken har fått tittelen ”Kasper Idland - fra krig til kamp”. Hva ligger det i denne undertittelen?

- Kasper Idland gikk fra en tilværelse med fem år i aktiv motstandskamp, og rett til en kamp med seg selv, mot alkoholen, mot nerveproblemene og mot ettervirkningene av krigen.

- Posttraumatisk stress?

- Tja, i hvert fall seinskader fra krigen. Det begynte allerede under krigen, men ble mer synlig etter krigen, sier Jack Rostøl.

- Hvorfor ville dere skrive denne boken?

- Det er jo fordi han har en interessant historie. Han var i aktivitet under hele krigen, og tok del i mange operasjoner. Allerede i 1955, ti år etter krigen, flyttet han til USA, og han kom aldri tilbake til Norge. Det er skrevet lite om ham, så vi følte det var på tide å ta tak i dette mens de som kan fortelle om ham fortsatt er i live, forklarer medforfatter Nils-Helge Amdal. Han sier videre at Kasper Idland syntes å ha hatt en fascinerende personlighet som etterlot seg varige minner hos dem han var i kontakt med.

- Alle hadde noe godt å si om ham. Det var nesten umulig å finne noen som hadde noe negativt å si. Kasper Idland tenkte alltid på alle andre før han tenkte på seg selv.

 

Giftet seg med NS-medlem

- Hvorfor er han et såpass ubeskrevet blad?

- Det er nok mye på grunn av at han flyttet til USA etter krigen, og aldri vendte tilbake. Og så døde han av hjertesvikt allerede i 1968, da han var 49 år gammel.

- Hva gjorde han i USA?

- Der jobbet han som bygningsarbeider og støpte grunnmurer. Og så kan vi vel si at han hadde hell i uhell, eller skal vi si uhell i hell? I 1947 traff han kvinnen han giftet seg med. Hun hadde vært med i Nasjonal Samling og i Hirden under krigen. Det kostet ham dyrt. Det at en stor motstandshelt treffer og gifter seg med en som har vært på tysk side under krigen, gjorde at mange vendte ham ryggen. Det ble veldig vanskelig for ham.

- Kjente han ikke til kvinnens bakgrunn?

- Han gjorde nok ikke det da han traff henne, men han må jo ha fått kjennskap til det etter hvert. Han valgte likevel å stå ved hennes side, forklarer Amdal, som i likhet med mannen han skriver om også har vokst opp i bygda Figgjo i Sandnes kommune.

- Alle på Figgjo har et forhold til Kasper Idland. Alle har hørt om ham, men ingen vet noe særlig. Alt er basert på rykter, og sånn blir det jo gjerne når folk forsvinner tidlig. Historier går fra munn til munn.

 

Godt samarbeid

Det er Amdal som utgjør fagekspertisen i samarbeidet mellom de to forfatterne. Han er ikke historiker av fag, men han er levende interessert i krigshistorie både nasjonalt og lokalt, og har spesielt fordypet seg i aksjonene som ble utført av kompani Linge. Rostøl på sin side har tidligere skrevet boken ”Gaffelbiter biter ikke”, der han skildrer lokale motstandsfolk under krigen. I denne boken fikk han konsulenthjelp av Amdal i kapittelet som omhandler Kasper Idland, og når ideen om å lage en egen bok om motstandsmannen dukket opp, var samarbeidet mellom de to gitt. De har vært gode sparringspartnere i arbeidet:

- Jack har stilt mange detaljspørsmål som jeg så har måttet finne svar på. Jeg har nærmest følt meg som en etterforsker fra Kripos, sier Amdal og ler.

 

Forsvarsmann hele livet

- Hvorfor denne spesifikke interessen for aksjonene til kompani Linge?

- Krigshistorien er jo så omfattende at du må spisse det. Jeg har vært interessert i krigshistorie siden jeg var tolv år. Det er jo ekstreme situasjoner mennesker har blitt utsatt for, og det er spennende å se hva mennesker makter å yte i slike ekstreme situasjoner. Samtidig er det en dyp fedrelandskjærlighet i meg, og jeg har vært forsvarsmann hele livet, og har blant annet vært med i HV 016, forklarer Amdal. I arbeidet med boken har det vært viktig for ham å oppsøke steder der Kasper Idland har vært.

- Jeg har vært der Kasper mottok slipp i Sirdal. Jeg har fysisk gravd i jorden og funnet ammunisjon, håndgranater og magasiner som fortsatt ligger der. Det store er ikke å finne disse tingene, men å komme til steder der ting har skjedd, og å notere ned GPS-posisjonen, forklarer Amdal. For å videre understreke hvor anonym Kasper Idland virkelig var blant deltakerne under tungtvannsaksjonen, sier Amdal at han snakket med en forfatter som antok at av alt som er skrevet om aksjonen, så er det kanskje til sammen en halv side om Idland.

- Han var ikke engang med på tungtvannsfilmen der de fleste av de andre deltakerne spilte seg selv. Kasper var en rolig kar som bare gjorde det han skulle. Når han var ferdig, så var han ferdig, avslutter Amdal.

 

Redaktør -

Nyheter

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Anmeldelser

Elegant bok om hundelykke for hele familien

Elegant bok om hundelykke for hele famil...

Det er en meget god regel at man ikke skal ...

Selvmordskunnskap mellom to fagbokpermer – selvmordets gåte savner fremdeles en løsning

Selvmordskunnskap mellom to fagbokpermer ...

Noen mennesker velger å ta sitt eget ...

Bli med Benedicte Bull på en opplevelsesreise til Latin-Amerika

Bli med Benedicte Bull på en opplevelsesreise ...

I min ungdom hadde vi en diakon i ytterkanten ...

Med utsikt til Det osmanske riket

Med utsikt til Det osmanske riket

En høstdag for noen år siden kom ...

Trondheim – byen med de mange kunstverk

Trondheim – byen med de mange kunstverk

Det er nesten ukjent at Sandefjord er den ...