Bokslukerprisen til Bobbie Peers!

21.04.2017
Bokslukerprisen til Bobbie Peers!
Bokslukerprisen til Bobbie Peers

Peers ble i dag tildelt Bokslukerprisen for boken Luridiumstyven.

- Tusen takk! Nå er jeg kjempeglad! Det var sikkert vanskelig for dere å finne en vinner blant så mange gode bøker. Jeg må takke juryen for at dere valgte min bok, sa Peers til elevene da han mottok prisen på Sentralen i Oslo.

Høsten 2016 leste 25 000 elever på 6. trinn ti tekstutdrag og stemte frem sine fem superfinalister. Deretter har fem juryklasser lest finalistene fra perm til perm, og stemt over hvilken bok de mener er best. I dag kåret elevene Luridiumstyven (Aschehoug) til sin favoritt i Bokslukerprisen 2016/17. Fra juryens begrunnelse heter det blant annet:

Forfatteren har god og annerledes fantasi. I boka er det mange hendelser som ikke er realistiske og boka skiller seg ut fra andre bøkene. Vi har ikke lest noe lignende før. Det skjer mye rart og spennende. For eksempel at hovedpersonen blir snakket til av en dør, at han nesten blir spist av gress og han at møter en gammel dame som kan dele seg i to.

For elevene som har deltatt, har Bokslukerprisen hatt god effekt på lese- og skrivelysten og etablert samtaler og diskusjoner om litteratur.

- I løpet av fire måneder har elevene lest, skrevet anmeldelser, vurdert og satt bøkene opp mot hverandre. De har diskutert positive og negativer sider ved hver bok, og rangert bøkene. Bokslukerprisen 2017 er et leseprosjekt som virkelig har fått fart på lesegleden hos klassen min, sier Jostein Ryan, lærer for juryklasse ved Ambjørnrød skole.

Utdelingen ble ledet av Kristine Magnesen med elever fra de fem juryklassene og en ressursklasse fra Ekeberg skole var til stede. Artist Eira Larsen Mariussen åpnet arrangementet, mens leder i Norske Barne- og ungdomsbokforfattere, Taran Bjørnstad, holdt åpningstalen.

De nominerte var:

Bobbie Peers: Luridiumstyven, Aschehoug

Robert Næss: Dobbeldaten, Juritzen

Bjørn Ingvaldsen: Far din, Gyldendal

Aleksander Kirkwood Brown: Evig midnatt på museet, Omnipax

Jørn Lier Horst: Ulvehundgåten, Kagge

Juryklassene:

Finnsnes barneskole (Troms)

Bud barne- og ungdomsskule (Møre og Romsdal)

Varhaug skule (Rogaland)

Høvik skole (Akershus)

Ambjørnrød skole (Østfold)

 

Juryens begrunnelse 2017


Vi i juryklassene har de siste månedene lest mye mer enn normalt. Vi har fortalt hverandre om egne erfaringer i forhold til handlingene i bøkene, og vi har skrevet bokpresentasjoner. Vi har imponert oss selv med gode refleksjoner, stort lesetempo og vi har blitt interessert i nye sjangere. Vi har opplevd leseglede og at bøker kan gjøre oss helt oppslukt.

Det var vanskelig å velge den aller beste boka, fordi alle de fem nominerte bøkene har blitt kåret til vinneren hos noen av elevene. Men til slutt fant vi en vinner.

I vinnerboka blir vi kjent med personene gjennom handlingene de gjør. Personene er gjenkjennelige, selv om handlingen ikke er virkelighetsnær. Man kan også bli lurt av personene fordi de har så forskjellige personligheter. Det var noen ganger vanskelig å vite om personene var snille eller onde, og det gjorde oss sjokkerte. Denne sjokkeffekten var en av grunnene til at vi leste videre.

Man får lett bilder i hodet av det man leser. Forfatteren har forklart og beskrevet det som skjer på en god måte, slik at man lever seg godt inn i handlingen.

Forfatteren bruker ikke lang tid på å fange leseren, men han forteller ikke alt på en gang. Hvert kapittel slutter sånn at vi bare måtte begynne på neste kapittel. Handlingen er både intens og spennende. Spenningskurven går i bølger og noen beskrev til og med boka som å være på en berg og dal bane. Jo lenger vi kom i boka, jo mer action ble det. Slutten var veldig dramatisk og overraskende. Flere har sagt at de leste til langt på natt fordi det var så spennende.

Forfatteren har god og annerledes fantasi. I boka er det mange hendelser som ikke er realistiske og boka skiller seg ut fra andre bøkene. Vi har ikke lest noe lignende før. Det skjer mye rart og spennende. For eksempel at hovedpersonen blir snakket til av en dør, at han nesten blir spist av gress og han at møter en gammel dame som kan dele seg i to.

Vi sitter igjen med Mange har blitt fascinert av den kreative teknologien i boka. Dette ga oss interessante hint om hva som kan skje i framtida en følelse av at ikke alt alltid er som vi tror.

Vi elsker spenningen som den modige hovedpersonen, William, ga oss gjennom hele boka. Heldigvis er det kommet en oppfølger.

Vinneren av Bokslukerprisen 2017 er «Luridiumstyven» av Bobbie Peers!

 

Om Bokslukerprisen

Bokslukerprisen er en nasjonal leselystpris for 6. trinn som har til hensikt å fremme lesing og leselyst og sette fokus på den gode litteraturen som blir gitt ut for de 10-12-årige. Mer enn 25 000 sjetteklassinger har mottatt en antologi med utdrag fra ti gode norske bøker gitt ut det siste året. Les mer om prosjektet på www.bokslukerprisen.no

 

Anna Hovhannisyan

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Skriv bedre engelsk – skriv!

Skriv bedre engelsk – skriv!

På 123 sider – en, to, tre – morsomt ...

Løgn på løgn på løgn på løgn

Løgn på løgn på løgn på løgn

Det er nesten fristende å åpne ...

Spennende, levende og interessant om Jugoslavia

Spennende, levende og interessant om Jug...

Boken «Jugoland» virker som en innsiktsfull ...

Legenden om St. Hallvard

Legenden om St. Hallvard

I Norge har vi beskjedne ti helgener, nemlig ...

Konge i krig og fred

Konge i krig og fred

Det andre bindet av Tore Rems gigantiske ...