Ganddals historie dokumenteres gjennom foto

26.05.2012
Ganddals historie dokumenteres gjennom foto
Ganddal skole 1902- 1971

«Til tjeneste» er motto i Lions-organisasjonen. De fleste forbinder oss med internasjonalt arbeid og nødhjelp. Og det er rett, men dette er kun en dimensjon i våre aktiviteter.

 Like viktig er oppgavene vi løser gjennom service og bidrag til lokalsamfunnet med blant annet rusforebygging og støtte til ungdomsarbeid. Vi i Lions Club Sandnes-Ganddal startet for noen år tilbake et lokalt prosjekt med John Hebnes i spissen. Prosjektets formål er å lage en fotodokumentasjon av Ganddals utvikling fra jordbruksbygd via industribygging fram til sammenslåingen av Høyland og Sandnes kommuner. I dag er Ganddal en ekspanderende bydel i Sandnes kommune. Da er det viktig å ha med seg en dokumentasjon av hvordan det en gang var.

Dokumentasjonen er gjort via en omfattende innsamling av fotografier, over 17.000 i tallet. Bildene er digitalisert, bearbeidet og tekstet med navn og andre fakta. Gjennom de siste årene er det mange som er kontaktet og som har lånt ut bilder og gitt informasjon om bildenes innhold. Her har entusiaster i klubben lagt ned et stort arbeid for å fortelle historien om Ganddal.
Verdien i dette arbeidet er ikke bare det å samle inn fotografier, men også å kunne formidle historien til publikum, til alle med tilknytning til Ganddal. I fjor høst ble første bok gitt ut, en bok som skildrer bydelen fram til 1940. Boka inneholder ca. 550 foto er full av bilder fra perioden og viser folk, gårder og bebyggelse.
I år lanseres bok nummer to, «Foto fra Ganddal, skole 1902 – 1971». Den omhandler skolehistorien til Ganddal. Noen foto er samlet inn på skolen, men de fleste, men de fleste er levert av et stort antall privatpersoner. I tillegg er det artikler om fremtredende skolefolk i Ganddal samt beskrivelse av skoleaktiviteter som skolekorps og skolesjakk, viktige aktiviteter blant barn og unge. Her finnes dessuten bilder fra skoleturer og skoledagen og også et kapittel om skolen under krigen.
Vi har laget en bok som både dokumenterer, men også underholder i jakten på tidligere klassekamerater. Dette er boken for alle som har hatt en tilknytning til skolen i Ganddal. Samtidig som du kjøper bøkene om Ganddal gir du oss i Lions mulighet til å drive arbeid i land under utvikling hvor nettopp skolebygging er en viktig oppgave for å hjelpe barn ut av fattigdommen.
I en egen annonse i dette magasinet ser du hvor og hvordan du kan få kjøpe boka. Og til deg som leser dette kan vi informere om at Lions Club Sandnes-Ganddal arbeider med bok nummer tre som forteller om Ganddals befolkning i perioden 1940 til 1965.

Redaktør -

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Løgn på løgn på løgn på løgn

Løgn på løgn på løgn på løgn

Det er nesten fristende å åpne ...

Spennende, levende og interessant om Jugoslavia

Spennende, levende og interessant om Jug...

Boken «Jugoland» virker som en innsiktsfull ...

Legenden om St. Hallvard

Legenden om St. Hallvard

I Norge har vi beskjedne ti helgener, nemlig ...

Konge i krig og fred

Konge i krig og fred

Det andre bindet av Tore Rems gigantiske ...

En bruksbok i hjernetrim for hunder

En bruksbok i hjernetrim for hunder

I avisene står det i disse dager artikler ...