Ganddals historie dokumenteres gjennom foto

26.05.2012
Ganddals historie dokumenteres gjennom foto
Ganddal skole 1902- 1971

«Til tjeneste» er motto i Lions-organisasjonen. De fleste forbinder oss med internasjonalt arbeid og nødhjelp. Og det er rett, men dette er kun en dimensjon i våre aktiviteter.

 Like viktig er oppgavene vi løser gjennom service og bidrag til lokalsamfunnet med blant annet rusforebygging og støtte til ungdomsarbeid. Vi i Lions Club Sandnes-Ganddal startet for noen år tilbake et lokalt prosjekt med John Hebnes i spissen. Prosjektets formål er å lage en fotodokumentasjon av Ganddals utvikling fra jordbruksbygd via industribygging fram til sammenslåingen av Høyland og Sandnes kommuner. I dag er Ganddal en ekspanderende bydel i Sandnes kommune. Da er det viktig å ha med seg en dokumentasjon av hvordan det en gang var.

Dokumentasjonen er gjort via en omfattende innsamling av fotografier, over 17.000 i tallet. Bildene er digitalisert, bearbeidet og tekstet med navn og andre fakta. Gjennom de siste årene er det mange som er kontaktet og som har lånt ut bilder og gitt informasjon om bildenes innhold. Her har entusiaster i klubben lagt ned et stort arbeid for å fortelle historien om Ganddal.
Verdien i dette arbeidet er ikke bare det å samle inn fotografier, men også å kunne formidle historien til publikum, til alle med tilknytning til Ganddal. I fjor høst ble første bok gitt ut, en bok som skildrer bydelen fram til 1940. Boka inneholder ca. 550 foto er full av bilder fra perioden og viser folk, gårder og bebyggelse.
I år lanseres bok nummer to, «Foto fra Ganddal, skole 1902 – 1971». Den omhandler skolehistorien til Ganddal. Noen foto er samlet inn på skolen, men de fleste, men de fleste er levert av et stort antall privatpersoner. I tillegg er det artikler om fremtredende skolefolk i Ganddal samt beskrivelse av skoleaktiviteter som skolekorps og skolesjakk, viktige aktiviteter blant barn og unge. Her finnes dessuten bilder fra skoleturer og skoledagen og også et kapittel om skolen under krigen.
Vi har laget en bok som både dokumenterer, men også underholder i jakten på tidligere klassekamerater. Dette er boken for alle som har hatt en tilknytning til skolen i Ganddal. Samtidig som du kjøper bøkene om Ganddal gir du oss i Lions mulighet til å drive arbeid i land under utvikling hvor nettopp skolebygging er en viktig oppgave for å hjelpe barn ut av fattigdommen.
I en egen annonse i dette magasinet ser du hvor og hvordan du kan få kjøpe boka. Og til deg som leser dette kan vi informere om at Lions Club Sandnes-Ganddal arbeider med bok nummer tre som forteller om Ganddals befolkning i perioden 1940 til 1965.

Redaktør -

Nyheter

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...