Livsvisdom i prosa fra en pensjonert domprost

04.06.2007
Livsvisdom i prosa fra en pensjonert domprost
Gnist i gress

ANMELDELSE: Med nærhet til og varme for opplevelsene han skriver om, sender nå tidligere domprost i Oslo, Leif Ottersen, ut sin nye bok med den kraftfulle tittelen ”Gnist i gress”.

Det vil være galt å si at det gnistrer av Ottersens bok, men den forteller i sine små prosastykker om en varm og god følelse og opplevelse av andre mennesker, og det er avgjort her boken har sin styrke – i dialogen med medmennesket.

”Hverdagstanker til inspirasjon” er bokens undertekst, og den er delt inn tematisk i de fire årstidene. Prosatekstene som for en stor del er Ottersens selvopplevde materiale setter koloritt til hverdagens trivialiteter. Ofte lager han morsomme og tankevekkende ordspill, og her og her der treffer han til de grader i hverdagsopplevelsen. Les ”Bestefarsgleder”. Det er sånn det skal være. Hovedmotivet og lærdommen er: ”Jeg har noe å fortelle deg”. Hver tekst understrekes med et bibelord. Dette skaper en spennende helhet hvor leseren kan relatere teksten til tanker Ottersen har gjort seg om hva bibelen sier om det han skriver om. Tekstene får på den måten et ankerfeste.

Leif Ottersens bok er illustrert med fargesprakende tegninger av Carolina Mari Finngård, og de står godt til Ottersens tekster og gir dem et ekstra løft slik at boken blir enda mer delikat å bla i, gi bort, men fremfor alt å glede seg over.

”Gnist i gress” er gull av livsvisdom og glede. Ottersen viser at han tar mennesket på alvor i et vellykket forsøk på å nå enda lenger: å snakke til hjertene. Leif Ottersen vet gjennom et langt presteliv i inn- og utland at menneskets edleste strenger ligger på hjertebunnen, og det er disse han gjerne vil slå litt på i sin bok for å bringe enda større glede hos den enkelte som kan formidles videre i tanke, ord og gjerning. Det er dette som kalles kjærlighet.

Som skribent har Leif Ottersen en knapp stil. Av og til er det som om leseren higer etter mer, etter et par utfyllende kommentarer, men samtidig utfordrer dette leseren til å tenke selv, assosiere mer og ytterligere rundt det han skriver. På den måten blir ”Gnist i gress” en aktiv bok for leseren.

”Gnist i gress” er en bok å bli klok av, en bok å bli glad i, en bok til glede og forsoning, til litt irritasjon, men til oppmuntring og trøst. ”Gnist i gress” inneholder god livsvisdom fra en gammel domprost.

BOKFAKTA:
Gnist i gress
Forfatter: Leif Ottersen
ISBN: 9788245808148
Forlag: Orion
Språk: Bokmål
Format: Innbundet
Utgitt: 2007
Nivå: Voksen

Jørn-Kr. Jørgensen

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Jørn-Kr. Jørgensen, Gnist i gress,

Nyheter

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Jan Roar Leikvoll (1974-2014) debuterte ...

Anmeldelser

Døden kommer ingen unna

Døden kommer ingen unna

I våre liv er det to ting som er absolutt ...

Supernyttig bok om «den brune fare» – nynazisme og høyreekstreme

Supernyttig bok om «den brune fare» – nynazisme ...

Boken «Nynazister blant oss – på innsiden ...

«Den kjenner best hvor skoen trykker som har den på», heter et gammelt ordtak, og boken «Men du ser ikke syk ut» av Ragnhild Holmås er et meget godt eksempel på det. Den handler om «skjult» sykdom.

«Den kjenner best hvor skoen trykker som ...

Sykdommen det handler om er ME – det forfatteren ...

Irene Levin bryter tausheten -  forteller om dramatiske skjebner

Irene Levin bryter tausheten - forteller ...

I en lang, lang rekke av bøker om andre ...

Sikher og sikhisme på norsk

Sikher og sikhisme på norsk

Mangfoldets største mulighet er å ...