Betzy – en radikal romanbiografi om samfunnsutvikling med hjertevarme

26.09.2015
Betzy – en radikal romanbiografi om  samfunnsutvikling med hjertevarme
Betzy - Frid Ingulstad (2015)

Det er langt fra sikkert, og det er helt sikkert, at dialogene i roman-biografien ”Betzy” – om Betzy Kjelsbergs liv og levnet, er en sammenhengende kjærlighetshistorie. Først og fremst mellom Betzy og hennes kommende mann og mann, Oluf, men også om folket de lever blant, om familien, om Gamle Grønland, Brugata og ikke minst, Enerhaugen. Dette er sosialrealisme på sitt beste presentert i romanform. Det blir ikke mindre verdifullt av den grunn.

Betzy Kjelsberg kom fra en fattig familie i Christiania, vokste opp i området rundt Grønland, hadde en sterk sosial samvittighet, gikk i diskusjonsforeningen ”Skuld” sammen med bl.a. Cecilie Thorsen (som var den første kvinnen som avla examen artium i Norge), ble utvalgt til å gå på artiumskurs, traff sin kommende mann, avbrøt studiene og fødte en sønn, Otto, men kom sterkt tilbake etter at hun og familien flyttet til Drammen. Betzy Kjelsberg ble en norsk foregangskvinne for så vel fyrstikkarbeidere som andre navnløse arbeidere, og hun stod mer enn noen annen på barrikadene når det gjaldt. Først som fabrikkinspektør på fabrikkene langs Drammenselva, siden i vesentlig større målestokk, med denne ene for øyet: å skape best mulige arbeidsforhold og sosiale kår så arbeidet kunne fortsette.

Om dette og mye, mye annet har Frid Ingulstad skrevet en vakker bok om. Hun har brukt romangrepet og satt stoffet inn i romanens form. Da står hun frier i eksempelvis dialogen, men selve det historiske skjelettet, rammen, hendelsene, datoene, menneskene og hva som skjedde er i overenstemmelse med de faktiske forhold. Denne formen er litterært under kontinuerlig diskusjon, men Ingulstad har kommet godt fra det og legger en meget flott bok på bordet i årets bokhøst.

Boken er holdt i et meget muntlig språk. Den engasjerer og den fortelle om en viktig periode i vårt land hvor veksten var fremtredende og hvor både meninger og holdning ble dannet hos folk flest. Det er spennende å lese.

Boken er illustrert med bilder av både Betzy og Oluf og de barna de fikk pluss bilder fra samtiden. Det gir boken en ekstra verdifull koloritt. Betzy Kjelsberg var en av de store kvinnesaksforkjemperne og foregangskvinnene i Norge. Frid Ingulstad har vært med på å gjøre henne udødelig.

Jørn-Kr. Jørgensen

Jørn-Kr. Jørgensen

Stikkord i denne artikkelen
Betzy, Frid Ingulstad, Cappelen Damm,

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...