Haakon Lie – full av liv og glede og graut til frokost

17.10.2008
Haakon Lie – full av liv og glede og graut til frokost
Slik jeg ser det nå

ANMELDELSE: Det er grunn til både å lese og lytte når en høvding taler, og når Arbeiderpartiets store høvding og tidligere generalsekretær, Haakon Lie snakker, bør folk lytte. I samtaleboken ”Slik jeg ser det nå” får han fritt spillerom for sine meninger, og det er spennende og ikke minst lærerikt å lese.

Haakon Lie er født i unionsoppløsningsåret 1905 og er i dag 103 år. Han er også født i samme år som en annen generalsekretær – nemlig Dag Hammarskjöld. Det de to deler er at de begge er sosialdemokrater og mennesker av sin tid. Hammarskjöld gikk ut av tiden vad en flystyrt i Afrika i 1961, Haakon Lie lever videre og har like krystallklare synspunkter og meninger som har han har hatt i hele før-, under og etter krigen 1940-1945. Han er rett og slett et unikum av en mann. 

En gang på midten av 70-tallet traff jeg Haakon Lie sammen med ingen ringere enn Israels forsvarsminister Moshe Dayan – mannen med den sorte lappen over det ene øyet – senere utenriksminister i samme regjering. Dayan snakket lenge og intenst om Israel, Lie tolket og på et punkt i samtalen tok Lie over og fortalte saker og ting ”fra sin side”. Ganske interessant, men fremfor alt levende og engasjerende. 

En fellesnevner på Haakons Lies liv kan være nettopp engasjerende. Få politikere har vært så engasjert som han i nær sagt alt. Egentlig er Haakon Lie skogbruksutdannet, men på et tidspunkt tok engasjementet overhånd og han kastet seg inn i politikken. Sveriges tidligere statsminister – også han sosialdemokrat – sa ved en anledning: ”Politikk er å ville”. 

Haakon Lie ville – han ville skape, bygge og trygge, men han hadde også den fenomenale evnen å se utover - ut over seg selv og sitt land for å hjelpe andre. Mange kjenner Haakon Lies politiske liv, men få kjenner at han var en av initiativtakerne til norsk utviklingshjelp sammen med bl.a. tidligere helsedirektør Karl Evang – også han en glødende sosialist. 

For nesten 40 år siden kom Haakon Lies bok ”Slik jeg ser det”. Den gangen stod han fram som en noe enkløvet mann med bastante meninger. Alderen gjør noe med oss alle – også med Haakon Lie, og i den boken som nå foreligger presenterer han et noe mer sammensatt syn som inkluderer flere. 

Ifølge Haakon Lie er det to ting det norske samfunnet bør satse på: sosial boligbygging for den yngre generasjon og arbeidet blant unge rusgiftmisbrukere og narkomane. Haakon Lie forteller i boken at han har tilbrakt mange ettermiddager og kvelder på gata i Oslo for å lære de unge narkomane å kjenne. Når han forteller om dette, gråter han. Ikke av følelsesmessig spinn, men av tragedie fordi noen ikke gjør noe for å hjelpe dem. 

Det er liten tvil om at Haakon Lie har et godt hjerte, et hjerte som banker og blør – nå som da. Han er et eksempel til etterfølgelse for oss alle full av liv og glede - og graut til frokost. 

BOKFAKTA: 
Slik jeg ser det nå 
Forfattere: Haakon Lie, 
Hilde Harbo (medvirkende), 
Hans Olav Lahlum (medvirkende), 
Fredrik Arff (illustratør) 
ISBN: 9788202287559 
Forlag: Cappelen Damm 
Språk: Bokmål 
Format: Innbundet 
Trykket: 2008 
Utgitt: 2008 
Sider: 184 
Nivå: Voksen 

Jørn-Kr. Jørgensen

Redaktør -

Nyheter

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Bonenberger med si tredje bok

Bonenberger med si tredje bok

Hans Günther Bonenberger er aktuell ...

Intellektuell melkespreng

Intellektuell melkespreng

Drew Rodgers skriver dikt preget av ironi ...

Musikken reddet norske jøder  fra gasskamrene -  Av Jørn-Kr. Jørgensen, forfatter

Musikken reddet norske jøder fra gasskamrene ...

Det er 80 år siden 532 jøder stevnet ...

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...