Haakon Lie – full av liv og glede og graut til frokost

17.10.2008
Haakon Lie – full av liv og glede og graut til frokost
Slik jeg ser det nå

ANMELDELSE: Det er grunn til både å lese og lytte når en høvding taler, og når Arbeiderpartiets store høvding og tidligere generalsekretær, Haakon Lie snakker, bør folk lytte. I samtaleboken ”Slik jeg ser det nå” får han fritt spillerom for sine meninger, og det er spennende og ikke minst lærerikt å lese.

Haakon Lie er født i unionsoppløsningsåret 1905 og er i dag 103 år. Han er også født i samme år som en annen generalsekretær – nemlig Dag Hammarskjöld. Det de to deler er at de begge er sosialdemokrater og mennesker av sin tid. Hammarskjöld gikk ut av tiden vad en flystyrt i Afrika i 1961, Haakon Lie lever videre og har like krystallklare synspunkter og meninger som har han har hatt i hele før-, under og etter krigen 1940-1945. Han er rett og slett et unikum av en mann. 

En gang på midten av 70-tallet traff jeg Haakon Lie sammen med ingen ringere enn Israels forsvarsminister Moshe Dayan – mannen med den sorte lappen over det ene øyet – senere utenriksminister i samme regjering. Dayan snakket lenge og intenst om Israel, Lie tolket og på et punkt i samtalen tok Lie over og fortalte saker og ting ”fra sin side”. Ganske interessant, men fremfor alt levende og engasjerende. 

En fellesnevner på Haakons Lies liv kan være nettopp engasjerende. Få politikere har vært så engasjert som han i nær sagt alt. Egentlig er Haakon Lie skogbruksutdannet, men på et tidspunkt tok engasjementet overhånd og han kastet seg inn i politikken. Sveriges tidligere statsminister – også han sosialdemokrat – sa ved en anledning: ”Politikk er å ville”. 

Haakon Lie ville – han ville skape, bygge og trygge, men han hadde også den fenomenale evnen å se utover - ut over seg selv og sitt land for å hjelpe andre. Mange kjenner Haakon Lies politiske liv, men få kjenner at han var en av initiativtakerne til norsk utviklingshjelp sammen med bl.a. tidligere helsedirektør Karl Evang – også han en glødende sosialist. 

For nesten 40 år siden kom Haakon Lies bok ”Slik jeg ser det”. Den gangen stod han fram som en noe enkløvet mann med bastante meninger. Alderen gjør noe med oss alle – også med Haakon Lie, og i den boken som nå foreligger presenterer han et noe mer sammensatt syn som inkluderer flere. 

Ifølge Haakon Lie er det to ting det norske samfunnet bør satse på: sosial boligbygging for den yngre generasjon og arbeidet blant unge rusgiftmisbrukere og narkomane. Haakon Lie forteller i boken at han har tilbrakt mange ettermiddager og kvelder på gata i Oslo for å lære de unge narkomane å kjenne. Når han forteller om dette, gråter han. Ikke av følelsesmessig spinn, men av tragedie fordi noen ikke gjør noe for å hjelpe dem. 

Det er liten tvil om at Haakon Lie har et godt hjerte, et hjerte som banker og blør – nå som da. Han er et eksempel til etterfølgelse for oss alle full av liv og glede - og graut til frokost. 

BOKFAKTA: 
Slik jeg ser det nå 
Forfattere: Haakon Lie, 
Hilde Harbo (medvirkende), 
Hans Olav Lahlum (medvirkende), 
Fredrik Arff (illustratør) 
ISBN: 9788202287559 
Forlag: Cappelen Damm 
Språk: Bokmål 
Format: Innbundet 
Trykket: 2008 
Utgitt: 2008 
Sider: 184 
Nivå: Voksen 

Jørn-Kr. Jørgensen

Redaktør -

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Herlig og befriende om Dronning Sonja, kunsten, menneskene og mulighetene

Herlig og befriende om Dronning Sonja, kunsten, ...

Boken «Sonja – samtaler med Dronningen» av ...

Et julehefte for både deg og meg

Et julehefte for både deg og meg

Juleheftenes tid er heldigvis ikke forbi. ...

Kunnskaper er viktig –  kjenner du din prostata?

Kunnskaper er viktig – kjenner du din p...

For menn er det bare en ting som gjelder ...

Politihøgskolen har lært bort kunnskap i over 100 år for et tryggere samfunn

Politihøgskolen har lært bort kunnskap i ...

Det er ingen tvil om at boken «Kunnskap for ...

Dannelsesagenter skaper mennesker

Dannelsesagenter skaper mennesker

Det er nesten så jeg blir sittende musestille ...