Viktig bok om kjærlighet, lengsel og anger

29.10.2015
Viktig bok om kjærlighet, lengsel og anger
Jeg skulle ha sagt at jeg elsker deg - Cappelen-Damm 2015

Legen Audun Myskja har skrevet en viktig bok som ikke bør bli borte i høstflommen av bøker: ”Jeg skulle ha sagt at jeg elsker deg” heter den og inneholder 12 samtaler om kjærlighet, lengsel og anger ved livet slutt.

Det står svært mye bra og fornuftig i denne boken som enhver kan ta til sitt hjerte og forsøke å anvende i eget liv. Boken er breddfull av historier , selvopplevd av dr. Myskja – og på en lettskrevet måte formidler han dette videre til leseren i en lett språkdrakt som gjør de 168 sidene svært tilgjengelige for leserne.

Nå er det ingen ide å referere alt Myskja skriver om, men en episode må det være tillatt å gjengi: Det handler om gutten som var plaget med narkotikamisbruk og psykiske plager. Men en dag sluttet det og gutten kom seg på beina. Så refereres det til en annen ungdom og samtale kolleger mellom. Den ene sier: ”Jeg lurer på hva som har gått galt i den familien?”

Svaret kvinnen fikk var dette: ”Hvis jeg bare hadde følt at du lyttet til en gang, så hadde ting vært annerledes, (…) Jeg vet at du vil det vel, men av og til føler vi at vi er brikker i ditt spill. Ikke at du gjør meg noe stygt – jeg har bare aldri følt at du lytter,”

Så langt parafrasen. - Det er aldri klokt og generalisere når det handler om følelser. Men denne hendelsen gir en liten pekepinn og postulatet om at ”…hadde du bare lyttet til meg en gang…”, har trolig gyldighet på mange områder i livet. Å bli sett og hørt, lagt merke til og inkludert, er noe av det viktigste i livet. Noen søker ensomheten, men de aller fleste mennesker leter etter fellesskapet. Det er der den voksne bekreftelsen skjer. Og den er nødvendig for menneskets sosialisering.

Audun Myskjas bok er på en måte en gullgruve for å få innblikk i andre menneskers innerste følelser. Ikke for å bedrive dyneløfting eller kikking, men for å få trygghet for at du og jeg ikke er alene om noen av livets viktige spørsmål og problemstillinger. Det er viktig for den enkeltes mentalhygiene; at vi lever og skal leve videre.

For meg ligger det noe ”bittersøtt” i bokens tittel – ”Jeg skulle ha sagt deg at jeg elsker deg.” Hvis det er slik, er det bedre å si det før det er for seint: Jeg elsker deg!

Nyt hvert ord i Audun Myskjas bok!

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...