Annerledes bok om Brooklyn

27.11.2015
Annerledes bok om Brooklyn
Første stopp Brooklyn - Cappelen Damm 2015

Morsomt nok foreligger det nå en morsom fortellerbok fra Brooklyn, New York, ført i pennen av VGs mangeårige New York-korrespondent, Anders Giæver.

Det er ikke lenger noen hemmelighet at de aller fleste nordmenn har ”en onkel i Brooklyn” eller i hvert fall ”en tante over there”. Faktum er at de fleste av dem som dro vestover før eller senere kom til eller var innom Brooklyn, og det er sagt – med rette – at det finnes flere mennesker med norske røtter i Amerika enn i Norge. Mange av dem, de fleste, vokste opp i Brooklyn – i Bay Ridge, i det som av mange også ble kalt for ”mysost-kolonien” eller Lapskaus Avenyen.

I sitt gode tilfang av stoff og i sine mange, mange nærmest reiseskildrende beskrivelser som hvem som helst kan ha mye å lære av, forteller ikke Anders Giæver noe, så godt som ingen verdens ting, om den norskeste av alle norske bastioner i Bay Ridge, nemlig ukeavisen Nordisk Tidende som ga opp på første halvdel av 80-tallet etter et opplag på ca. 10 000 og mange flere lesere i alle de amerikanske stater. På svært mange måter var det Nordisk Tidende som i tillegg til de norske kirkene – og barene – holdt nordmenn sammen i Bay Ridge. Sjømannskirken spiller her en viktig rolle, men den lå ikke i Bay Ridge, men i det tradisjonelle mafiaområdet Red Hook. Her har IKEA i dag bygget et gigantisk varehus – omtrent prikk lik alle andre IKEA-butikker rundt om i verden.

Nå vel. Giæver tar oss med ”rundt forbi” som de sier på Sørlandet – og i Bay Ridge; der var det hundrevis av sørlendinger med bløde konsonanter som satt sitt preg på både Bay Ridge og Fort Hamilton. Han inviterer oss med til Park Slope og Conny Island, og forteller små og store historier fra verdensmetropolen. Det er fornøyelig å lese; enten man er kjent eller ukjent – eller vil bli kjent.

I dag er det nesten ingen nordmenn igjen i Brooklyn. Den som går på leting, finner nok noe, men de aller fleste er enten ”gått til Norge (som de sa) eller er døde. Det er livets strenge skjebne og gang. Men minnene lever – og minnene kan ingen ta. De lever videre takket være Giævers bok som har fått den megetsigende tittelen ”Første stopp Brooklyn”. For mange, mange år siden lå det en bar i Red Hook som heter ”Ottos Bar” med undertittelen ”Første og siste stopp”. Tittelen minner om den, selv om den henter sitt motiv fra noe helt annet. Det kan leseren selv finne ut av. Det er spennende å lære rikt. Takk for en annerledes bok, Anders Giæver!

Jørn-Kr. Jørgensen

Stikkord i denne artikkelen
Anders Giæver, Brooklyn, Cappelen Damm,

Nyheter

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Posthumt fra Jan Roar Leikvoll

Jan Roar Leikvoll (1974-2014) debuterte ...

Anmeldelser

Å få mennesker til å virke sammen

Å få mennesker til å virke sammen

Jeg ser på meg selv som pasifist. Jeg ...

Spennende bok om vanskelig drapsetterforskning

Spennende bok om vanskelig drapsetterfor...

Boken «Drapet i Söndagsvägen» ...

Krigshelten Ingeborg Holm ut av skyggenes dal

Krigshelten Ingeborg Holm ut av skyggenes ...

Ut av skyggen stiger Ingeborg Holm fra Bindal ...

Bli med på reise i det norske Storbritannia

Bli med på reise i det norske Storbritan...

Gry Blekastad Almås sin lengde bebudede ...

Trine-Lise Rygh aktiviserer en tankeprosess som både er vond og nyttig

Trine-Lise Rygh aktiviserer en tankeprosess ...

Det er som om denne boka – «Hundedager» ...