Det ryker av gutten fra sjokoladefabrikken

07.11.2016
Det ryker av gutten fra sjokoladefabrikken
Gutten fra sjokoladefabrikken - Alf Folmer - SpreDet forlag 2016

I boken ”Gutten fra sjokoladefabrikken” forteller den svensk/norske arkitekten Alf Folmer, født 1921, om sin oppvekst på Rodeløkka før, under og litt etter krigen. Det er blitt en bok full av morsomme, spennende og litt annerledes historiske nedtegnelse som forteller om en god, men svært innholdsrik oppvekst – med god lukt fra bakgården - på Bergene sjokolade-fabrikk! Dette er morsomt lesestoff.

Det må være noe bortimot en drøm for en ung gutt å vokse opp på en sjokoladefabrikk. Og Alf tar oss på mange måter med inn i drømmen og bruker sjokoladefabrikken som base for sitt liv. Hans foreldre var innvandrere fra Sverige og slo seg ned her midt i arbeiderstrøket på Oslos Østkant. Alf ble døpt og konfirmert i Petrus kirke (i dag Sofienberg) og gikk på Sofienberg skole. På en, to, tre og fortere enn han selv kanskje kunne telle, var han blitt en ekte Rodeløkka-gutt. Dem var det i sin tid mange av, men det er få igjen som kan fortelle historien. Alf kan.

Men en sjeldent god fortellerglede tar han leserne med rundt på Rodeløkka og ut i Oslos gater. Han forteller om bakgrunnen for de stedene han passerer, og han forteller om bygninger, mennesker og hendelser, så det er nesten som leseren selv er tilstede og opplever dette sammen med Alf. Sånn sett er ”Gutten fra sjokoladefabrikken” en blanding av selvbiografi og reportasje, og han skriver åpent og ærlig, rett på sak og uten å legge skjul på selv ”pinlige” detaljer fra oppveksten. Boken er gitt ut av det lille forlaget SpreDet med base i Oslo.

Boken er breddfull av bilder fra Rodeløkka og andre steder i Oslo som da Alf vokste opp fram til 1925 het Christiania. Mange av bildene er aldri publisert tidligere og kommer fra Alfs rikholdige arkiv som finnes i Saltsjöbaden utenfor Stockholm.

Alf utdannet seg til arkitekt, og kom til å reise rundt i verden å drive byplanlegning, tegne hus og bygninger. Han er en meget ivrig fotograf som avholder utstillinger med jevne mellomrom, og er opptatt av det meste som rører seg i livet – ikke minst det åndelige og spørsmålet omkring hvor vi skal tilbringe evigheten.

På sett og vis er Alf Folmer en tusenkunstner som nå har gitt oss det beste av sitt liv i boken ”Gutten fra sjokoladefabrikken”. Selv om fabrikkens produksjon er stilnet og bygningen er blitt hotell, serverer Alf oss rykende varm sjokolade med krem fra Rodeløkka. Dette er en bok å virkelig kose seg med på kalde vinterkvelder.

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Tor Jonsson – kjærlighetsdikteren som ikke alltid nådde fram

Tor Jonsson – kjærlighetsdikteren som ikke ...

Det er nesten ingen jeg vet om som kunne ...

200 sider norsk kvinnehistorie

200 sider norsk kvinnehistorie

Å lese norsk kvinnehistorie for å ...

Kamala Harris det nye amerikanske kvinneidealet?

Kamala Harris det nye amerikanske kvinne...

Kanskje Kamala Harris – den nye amerikanske ...

Da hovedstaden luktet dyr

Da hovedstaden luktet dyr

«Dyrenes by» - «hover, klover og klør ...

Verktøymakeren som overlevde Holocaust

Verktøymakeren som overlevde Holocaust

I flommen av bøker om Holocaust er boken ...