18 øyer i Atlanterhavet – Færøyene

13.01.2017
18 øyer i Atlanterhavet – Færøyene
Færøyane - Skald Forlag 2017

Tenk, på 18 øyer, 11 holmer og 750 skjær ligger Færøyene ute i Atlanterhavet som et triangel og bare roper om å bli besøkt. Få steder i Europa er det så vakkert som på Færøyene, og få steder i verden kan man oppleve alle de fire årstidene på en dag; og – ikke minst – så godt som ingen steder på denne jordkloden kan fremvise et så vakkert fugleliv som Færøyene. Her er det lundefuglen som regjerer.

På det lille Skald forlag foreligger det en både gigantisk og mektig reisehåndbok om Færøyene. Det er ikke så ofte det kommer reisehåndbøker om det lille øyriket vest i havet, så her er det virkelig grunn til å være på vakt – og bli positivt overrasket.

Forfatteren Ottar Fyllingnes og fotografen Harald Hognerud har maktet å legge på bordet en gjennomarbeidet og meget god presentasjon av Færøyene. Her møter vi folk og land i et bredt utvalg, og reisehåndboken er ikke bygget opp som andre bøker i samme genre, nei, her fortelles, utredes og forklares det hvordan og hvorledes, og vi føler virkelig at vi blir kjent med «den trauste færingen».

Boken – som rett og slett heter «Færøyane» - er gjennomillustrert med store gode bilder som tar leseren ytterligere ett skritt med inn i et øyrike hvor det fremdeles er mulig å gå seg vill i naturens perler. Det er herlig!

Det jeg først og fremst liker med denne boken, er dens inntrykk av soliditet i både tekst, bilder og utstyr forøvrig. Det virker så ekte, så gjennomført og så innbydende til å lese mer – ja, ja til å reise til Færøyene ytterligere en gang for å se og oppleve, men fremfor alt for å møte dyr og mennesker. Her er det mer enn nok å øse av, og det er rikdom etter rikdom som lar både leseren og den besøkende sitte igjen med et solid inntrykk av et traust folkeslag. Det er kanskje noe av dette som kalles «et eventyr»?

Hvis jeg likevel skal kritisere noe ved foreliggende bok, så må det være omslaget – forsiden. Den kunne med fordel ha vært både mer spektakulær og mer innbydende; akkurat som Færøyene selv er det. Innbydende og tilbydende, akkurat som bokens tekst og øvrige bilder.

Boken lar oss møte mennesker og steder, opplevelser og situasjoner – og alt danner et crescendo som innbyr til både å lese mer og til å oppleve mer. Det er utrolig spennende – og morsomt.

For den som søker det levende eventyret, er boken midt i blinken!

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Et liv på flukt

Et liv på flukt

Avin Rostami skriver dikt om en barndom i ...

Dikt om krigens skyggesider

Dikt om krigens skyggesider

Bojan Celise Skaar debuterer med diktsamlingen ...

Anmeldelser

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Viktig politihistorie om Møllergaten 19

Den gamle hovedpolitistasjonen i Oslo, Møllergaten ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Alltid søkende, alltid underveis ...

Mantraet «alltid søkende, alltid underveis» ...

Når et politihjerte banker

Når et politihjerte banker

Det foreligger ikke for mye litteratur skrevet ...

Konkret og direkte om Irans moderne historie

Konkret og direkte om Irans moderne hist...

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne ...

Refleksjon og dybde

Refleksjon og dybde

På bordet foran meg ligger Ann Kristin ...