Vilje til å elske

15.05.2017
Vilje til å elske
Bjørk Matheasdatter - Å elske og bli elsket - Gyldendal 2017

Det virker som om det ligger mye god vilje i Bjørk Matheasdatters bok «Å elske og bli elsket» som nå foreligger på Gyldendal Norsk Forlag AS. Boken er nydelig utstyrt med spennende illustrasjoner og sider i flere farger – Til og med rosa!

Nå er det innledningsvis det å si at kjærligheten som nok kan virke rosa den første tiden, fort blekner og blir til helt andre farger i regnbuen. Dvs. kjærligheten behøver ikke – og langt fra nødvendigvis – slukne, men den går over i en annen fase, et annet stadium, som ikke er rosa, i hvert fall ikke 24 timer i døgnet. Men herlig er det, og godt. Og det smarteste et menneske kan gjøre når det står i et kjærlighetsforhold, er å nyte det med hele seg og alle sanser. Det er helt gratis, men likevel forferdelig kostbart.

«Å elske og bli elsket» er rett og slett en manual, en håndbok, i om hvordan man elsker den annen. Det er en ærlig sak, og kjærligheten krever ikke noen forklaring. Den ER. Og det som ER, er det ikke nødvendig å stille spørsmål ved.

Det kan hende man skal benytte denne boken sammen med sin kjære, og se hva man kan få ut av den sammen. Det største «problemet» i kjærlighetsrelasjonen, er kanskje den forventningen hun og han har til hverandre, særlig i kommunikasjonsprosessen.

I et tidlig kjærlighetsstadium – Når forelskelsen er på topp, er ikke kommunikasjon «nødvendig». Da forstod de to hverandre intuitivt; i hvert fall velger mange å se på det slik – Og det er sikkert riktig. Men hverdagen kommer til oss alle, og det er, dessverre, flest hverdager i livet, derfor gjelder det å ta kommunikasjonen på alvor.

Det kan hende det lønner seg å bli enige om spilleregler – Kanskje særlig i forhold til krangling og penger, barneoppdragelse og spesielt om hvilke forventninger man har til den annen. Sagt i klartekst: Klargjør hva du forventer deg av din elskede, og vær åpen om hvordan du står. Da blir ikke fallet så dypt og stort – Og så «magaplask» om det går skeis en dag eller to, eller tre.. Det skal noe til å skuffe et menneske man lever tett innom så godt som 24 timer i døgnet.

Kjærligheten er gratis. Vi får den fordi vi er den vi er, og fordi vi fortjener den fra akkurat det spesielle mennesket som gir oss den. Da handler det om å sette pris på hva vi får – Og forvalte det som den dyreste skatt. Kjærligheten tårer alt, har vi lest. Det er nok riktig et langt stykke på vei. Det den IKKE tåler, er å bli oversett. Det er utfordringen mange står midt oppe i når hverdagen melder seg.

Da kan det være nyttig å både lese og bla i «Å elske og bli elsket». Boken gir råd underveis. Lykke til!

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Bokbransjens hederspris til Foreningen !les

Bokbransjens hederspris til Foreningen !...

Foreningen !les mottok i går bokbransjens ...

«Galderstjerna» av Asbjørn Rydland vant Uprisen 2017

«Galderstjerna» av Asbjørn Rydland vant Uprisen ...

«Galderstjerna» er kåret til vinner ...

Historisk begivenhet på Lillehammer

Historisk begivenhet på Lillehammer

Torsdag 1. juni skrives det historie på ...

Utdeling av Uprisen 2017

Utdeling av Uprisen 2017

Torsdag 1. juni klokken 1300 deles Uprisen ...

Nå er det snart revolusjon på gang

Nå er det snart revolusjon på gang

Programmet til Kapittel 17 tar form! Kapittel ...

Anmeldelser

I møtet med det ukjente er vi alle fremmede

I møtet med det ukjente er vi alle fremm...

Usikkerhet i forhold til religionsmangfoldet ...

Baltikum i våre hjerter

Baltikum i våre hjerter

Hva skal vi si om Baltikum? Kanskje noen ...

Lærerik biografi om «mannen som  gjorde Norge større» - Jens Evensen

Lærerik biografi om «mannen som gjorde Norge ...

Endelig er det kommet en biografi som «veier» ...

Siste nytt fra NTB

Siste nytt fra NTB

Alf R. Jacobsen har skrevet Norsk Telegrambyrås ...

Med Jahn Otto Johansen på jakt etter fortiden

Med Jahn Otto Johansen på jakt etter for...

”De gamle er eldst”, heter det. Og det slår ...