Vilje til å elske

15.05.2017
Vilje til å elske
Bjørk Matheasdatter - Å elske og bli elsket - Gyldendal 2017

Det virker som om det ligger mye god vilje i Bjørk Matheasdatters bok «Å elske og bli elsket» som nå foreligger på Gyldendal Norsk Forlag AS. Boken er nydelig utstyrt med spennende illustrasjoner og sider i flere farger – Til og med rosa!

Nå er det innledningsvis det å si at kjærligheten som nok kan virke rosa den første tiden, fort blekner og blir til helt andre farger i regnbuen. Dvs. kjærligheten behøver ikke – og langt fra nødvendigvis – slukne, men den går over i en annen fase, et annet stadium, som ikke er rosa, i hvert fall ikke 24 timer i døgnet. Men herlig er det, og godt. Og det smarteste et menneske kan gjøre når det står i et kjærlighetsforhold, er å nyte det med hele seg og alle sanser. Det er helt gratis, men likevel forferdelig kostbart.

«Å elske og bli elsket» er rett og slett en manual, en håndbok, i om hvordan man elsker den annen. Det er en ærlig sak, og kjærligheten krever ikke noen forklaring. Den ER. Og det som ER, er det ikke nødvendig å stille spørsmål ved.

Det kan hende man skal benytte denne boken sammen med sin kjære, og se hva man kan få ut av den sammen. Det største «problemet» i kjærlighetsrelasjonen, er kanskje den forventningen hun og han har til hverandre, særlig i kommunikasjonsprosessen.

I et tidlig kjærlighetsstadium – Når forelskelsen er på topp, er ikke kommunikasjon «nødvendig». Da forstod de to hverandre intuitivt; i hvert fall velger mange å se på det slik – Og det er sikkert riktig. Men hverdagen kommer til oss alle, og det er, dessverre, flest hverdager i livet, derfor gjelder det å ta kommunikasjonen på alvor.

Det kan hende det lønner seg å bli enige om spilleregler – Kanskje særlig i forhold til krangling og penger, barneoppdragelse og spesielt om hvilke forventninger man har til den annen. Sagt i klartekst: Klargjør hva du forventer deg av din elskede, og vær åpen om hvordan du står. Da blir ikke fallet så dypt og stort – Og så «magaplask» om det går skeis en dag eller to, eller tre.. Det skal noe til å skuffe et menneske man lever tett innom så godt som 24 timer i døgnet.

Kjærligheten er gratis. Vi får den fordi vi er den vi er, og fordi vi fortjener den fra akkurat det spesielle mennesket som gir oss den. Da handler det om å sette pris på hva vi får – Og forvalte det som den dyreste skatt. Kjærligheten tårer alt, har vi lest. Det er nok riktig et langt stykke på vei. Det den IKKE tåler, er å bli oversett. Det er utfordringen mange står midt oppe i når hverdagen melder seg.

Da kan det være nyttig å både lese og bla i «Å elske og bli elsket». Boken gir råd underveis. Lykke til!

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Blodig alvor i landsbyen

Blodig alvor i landsbyen

Det blir blodig alvor når litteraturentusiaster ...

En narkoman tar oppgjør med seg selv

En narkoman tar oppgjør med seg selv

Journalist Bjørn Hoel debuterer med ...

Bokbransjens hederspris til Foreningen !les

Bokbransjens hederspris til Foreningen !...

Foreningen !les mottok i går bokbransjens ...

«Galderstjerna» av Asbjørn Rydland vant Uprisen 2017

«Galderstjerna» av Asbjørn Rydland vant Uprisen ...

«Galderstjerna» er kåret til vinner ...

Historisk begivenhet på Lillehammer

Historisk begivenhet på Lillehammer

Torsdag 1. juni skrives det historie på ...

Anmeldelser

Helga Arntzen – et kvinnfolk som både tør og vil

Helga Arntzen – et kvinnfolk som både tør ...

Nå foreligger boken om Helga Arntzen, ...

Rikke Nissen – diakonisse og rebell

Rikke Nissen – diakonisse og rebell

Er det mulig at en diakonisse på siste ...

Høstdager i selskap med døden

Høstdager i selskap med døden

I noen høstdager har jeg hatt selskap ...

Historien om kulturmennesket  og krigsveteranen Ragnar Ulstein

Historien om kulturmennesket og krigsveteranen ...

Det er ikke ett sekund for seint. Nå ...

Seriøse og biografiske «apestreker» mellom to permer

Seriøse og biografiske «apestreker» mellom ...

Det hører med til nærmest «de store ...