Spennende bok om vanskelig drapsetterforskning

10.09.2020
Spennende bok om vanskelig drapsetterforskning
Peter Englund
Drapet i Søndagsvegen

Boken «Drapet i Söndagsvägen» er en kriminalroman fra virkeligheten. Det er selvfølgelig bare dumt å fortelle både om plottet og om hva som skjer, men to saksopplysninger må jeg komme med: Det handler om en kvinne som blir funnet død, tilsynelatende selvmord, i sin seng i Söndagsvägen i et rekkehusområde sør for Stockholm og det handler om jakten på gjerningsmannen via flere arrestasjoner og nesten en uendelighet av ulike etterforskningsskritt.

Året er 1965. Sverige er i full utvikling som velstandsland og vel så det, og både Europa og verden ruller videre som det alltid har gjort på godt og vondt. Amerikanske bombefly bomber i Laos og amerikanerne innleder krigen i Vietnam. Gemini 3 skytes opp fra Kennedy Space Center nesten samtidig som Rhodesia erklærer seg selvstendig fra Storbritannia og det skjer et militærkupp i Kongo. I Norge sprer granatmannen frykt i Oslos gater. I Sverige trådte den sentrale straffeloven, den såkalte «Brottsbalken», i kraft og erstattet den gamle fra 1864.

Sommeren 1965 skjedde nevnte drap i Sverige – et drap som fikk så godt som hele landet til å engasjere seg i jakten på drapsmannen. Det lokale politiet i området der drapet skjedde satte sine beste menn på saken i tillegg til assistanse fra den øvrige Stockholms-polisen.

Det er rammen, og ut fra dette har Peter Englund skrevet en bok så detaljrik, så innsiktsfull og så knakende god at det grelle drapet er blitt en type «edutainment» - læredom og underholdning hånd i hånd.

Ikke bare skriver han en utfyllende tekst med løpende detaljer i drapsetterforskningen, men han fyller på med innholdsrike fotnoter som forklarer og hjelper leseren til å forstå hva en drapsetterforskning handler om.

Innimellom Englunds tekst er det «tekstmellomspill» hvor gjerningmannen får komme til orde og forklare og fortelle hva han tenker og synes. Det hele er et spennende innblikk i et sykt og forbryterske sinn.

Selv om denne historien ligger så langt tilbake som 1965, makter Peter Englund som er historiker av profesjon, å virkeliggjøre den for et moderne publikum anno 2020. Selv ble jeg slått av alle detaljene, av kunnskapen – og av drapets løsning.

 Denne boken kan leses av alle som vil ha mer innsikt i et menneskesinn. Men også politifolk som står midt oppe i denne typen arbeid kan ha glede av å lese boken. Det er ikke en lærebok i etterforskningsarbeid og teknikk, men den beskriver politiets arbeid på en galant måte som forteller at forfatteren har satt seg meget godt inn i hva det handler om.

«Drapet i Söndagsvägen» er også spennende. Den er godt oversatt fra svensk uten bruk av for mange svenske ord og det er godt driv i språket. Det er med på å forsterke leseropplevelsen som til syvende og sist forteller at «virkeligheten er grellere enn fantasien».

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Skriv bedre engelsk – skriv!

Skriv bedre engelsk – skriv!

På 123 sider – en, to, tre – morsomt ...

Løgn på løgn på løgn på løgn

Løgn på løgn på løgn på løgn

Det er nesten fristende å åpne ...

Spennende, levende og interessant om Jugoslavia

Spennende, levende og interessant om Jug...

Boken «Jugoland» virker som en innsiktsfull ...

Legenden om St. Hallvard

Legenden om St. Hallvard

I Norge har vi beskjedne ti helgener, nemlig ...

Konge i krig og fred

Konge i krig og fred

Det andre bindet av Tore Rems gigantiske ...