Superaktuelt om Tyskland

18.05.2021
Superaktuelt om Tyskland
Astrid Sverresdotter Dypvik
Det mørke Tyskland

En av de måtene vi har å motarbeide høyreekstremistiske krefter på, er ved kunnskap. Kunnskap er nøkkelen til så mye, og når mørke – enn si brune – krefter og vinder blåser over Europa, er kunnskapsvåpenet å møte det med. Kunnskap og sunn opplysning.

År om annet har det ikke manglet på verken bøker eller annen informasjon av de tyske, enn si de europeiske. Høyrekreftene som kun har til hensikt å ødelegge ut fra politiske teorier og standpunkter som ikke hører hjemme i et demokrati. Men hvert ti-år ser ut til å måtte ha sine bøker, og det kommer stadig flere av dem. Godt er det for det er en viktig kamp, om ikke den viktigste, å føre for frihet, rett og demokrati.

Nylig forelå boken «Det mørke Tyskland – en reise blant høgreekstremistar» av Astrid Sverresdotter Dypvik. Hun har skrevet i hvert fall tre bøker om beslektede emner tidligere, og gir i denne boken til beste det hun har oppdaget i sine undersøkelser. Det er viktig, nyttig og til dels spennende stoff – særlig for nybegynneren og for den som vil sette seg inn i et komplekst politisk landskap som det høyreekstremistiske er. Viktigst er det å gjøre oppmerksom på farene.

Høyreekstremisme i Tyskland og Europa er ikke noe nytt. Desto viktigere er det å være på vakt, følge med og forsøke å holde seg orientert om hva som skjer. Dypviks bok er et ledd i dette. Hun skriver enkelt og greit, og boken er som sådan lett tilgjengelig der hun formidler det ene inntrykket etter det andre om en skremmende utvikling og holdning.

Sagt på en veldig enkel måte er «Det mørke Tyskland» en aktuell bok om en aktuell problemstilling som tar leseren med rundt omkring, og som i høy grad lar oss få møte mennesker. Dybvik er observant og følger med. I boken står noen frem under fullt navn, mens noen velger å være anonyme eller det brukes fiktive navn. Det må være lov når menneskers liv kan stå i fare for det vedkommende mener. Det forteller noe om hvor farlig dette kan være.

Astrid Sverresdotter Dypvik bør fortsette å skrive og rapportere fra Europas hjerte. Vi har mye å lære og det er mye å sette seg inn i om en vil følge utviklingen og vite hva som skjer i verden rundt oss. Som bevisste mennesker som lever bevisste liv, burde det være en selvfølge.

Høyreekstremisme er blant de største truslene i Europa i 2021.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Mobilfri jul

Mobilfri jul

Å se noen, virkelig se dem, høre ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Kunstneren Tor Wilthill runder 90

Tor Wilthill har et skarpt blikk og sans ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Når sæden svikter

Når sæden svikter

Forplantningsevnen er i fritt fall i Norge ...

Anmeldelser

Spektakulær historie bak mange av Oslos gatenavn

Spektakulær historie bak mange av Oslos ...

Når man begynner å sette seg inn ...

Samenes historie og mangfold

Samenes historie og mangfold

Hvis man setter seg ned med den nye boken ...

Herlig og befriende om Dronning Sonja, kunsten, menneskene og mulighetene

Herlig og befriende om Dronning Sonja, kunsten, ...

Boken «Sonja – samtaler med Dronningen» av ...

Et julehefte for både deg og meg

Et julehefte for både deg og meg

Juleheftenes tid er heldigvis ikke forbi. ...

Kunnskaper er viktig –  kjenner du din prostata?

Kunnskaper er viktig – kjenner du din p...

For menn er det bare en ting som gjelder ...